Autor Wątek: [T5] 2.0 BiTDi [CFCA] - komunikat: niskie ciśnienie oleju  (Przeczytany 11024 razy)

Offline Mati_Nysa

• :: TrendLine
  • VW: T5 FL
  • Silnik: 2.0 BiTDi
  • Kod: CFCA
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
  • Rej: ONY
[T5] 2.0 BiTDi [CFCA] - komunikat: niskie ciśnienie oleju
« dnia: 29 - Października - 2022 - 11:20:27 »
Posiadam VW T5 2.0 BiTDi 180 KM [CFCA] z 2012 roku i od miesiąca borykam się z problemem niskiego ciśnienia oleju i skończyły już mi się pomysły na naprawę, więc może ktoś coś podpowie?
Pokrótce opisze sprawę. Dwa lata temu zrobiony kompletny remont silnika, tak zrobiony, że silnik do dzisiaj nie bierze ani grama oleju (też się dziwie, ale to prawda:)
Problem pojawił się po przejechaniu około 40 000 km zaraz po wymianie oleju, w czasie jazdy wyskakuje kontrolka:
Niskie ciśnieni oleju! Wyłącz silnik!
Wyłączyłem, sprawdziłem olej, stan ok, odpaliłem, kontrolka się nie świeci, więc jąde dalej, po około 150km znowu to samo, gaszę, odpalam brak kontrolki, ale tym razem auto do mechanika, sprawdził ciśnienie, było około 2,3 bara na zimnym, po rozgrzaniu spadało do 1,5.
Diagnoza: zły olej i filtr.
Wypłukał silnik, wymienił filtr, nowy czujnik ciśnienia, nowy olej i odebrałem auto.
Po około 400 km zapala się kontrolka tak jak poprzednio na chwilę i znowu do mechanika.
Wymieniona została pompa oleju, nowy olej, filtr i w drogę. Tym razem przejechałem tylko 50 km i znowu kontrolka na chwilę się zapaliła.

Z racji tego, że żaden mechanik mi do tej pory nie pomógł wpadłem na pomysł zamontowania sobie wyświetlacza ciśnienia oleju, żeby sprawdzić w czasie jazdy czy to ciśnienie faktycznie spada.
Po montażu tego wyświetlacza okazało się, że to ciśnienie jest bardzo niskie, na zimnym ledwo około 1 bara, na ciepłym koło 0,6 przy dodaniu gazu wzrasta dwukrotnie, ale to i tak dużo za mało.
Dodam jeszcze tylko, że to ciśnienie faluje cały czas, wskazówka cały czas pulsuje.
Mechanicy twierdzą, że nie ma żadnych błędów na komputerze.
Jakieś pomysły co jeszcze mogę sprawdzić?

Pomyślałem o zaworze regulacji ciśnienia oleju, ale mechanicy na takie hasło robią duże oczy.
Nikt nie wiem gdzie taki zawór się znajduje.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: FK
Odp: [T5] 2.0 BiTDi [CFCA] - niskie ciśnienie oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 29 - Października - 2022 - 12:37:32 »
A są odgłosy syku jak dajesz gazu I puszczasz ?

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Mati_Nysa

« Odpowiedź #2 dnia: 29 - Października - 2022 - 12:48:38 »
Nic takiego nie słyszę.
Silnik pracuje poprawnie, pełna moc, pali od strzału, nic nie stuka.
Jakaś teoria?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 29 - Października - 2022 - 20:04:39 »
Nikt nie wiem gdzie taki zawór się znajduje.
Zawór jest przy pompie oleju i ma się otworzyć gdyby wzrosło zbyt bardzo.Jeśli gładź cylindra zaworu będzie miała rysy jest szansa że część (ciśnienia) oleju będzie zrzucana z powrotem do miski. Jeśli była jednak wymieniana pompa nie czepiałbym się zaworu. Bardziej prawdopodobnym problemem może być łożyskowanie wałka rozrządu lub turbiny.
Fizyczne zblokowanie turbo tak by się nie obracało i zaślepienie przewodu zasilającego ją w olej powinno pokazać ile ciśnienie wzrośnie po takim zabiegu. Jeśli wzrost będzie nie wielki (cały czas mowa o wolnych obrotach)to pozostaje sprawdzić wałek rozrządu jak i elementy współpracujące z nim.
Zakładam że panewki główne jak i korbowodowe były sprawdzone przy wymianie pompy oleju i są ok.

Offline Mati_Nysa

« Odpowiedź #4 dnia: 30 - Października - 2022 - 14:58:18 »
W teorii panewki są ok, bo taką dostałem informacje od mechanika, który wymieniał pompę. Cały czas zakładam, że silnik jest prawie nowy, dlatego stawiam na jakiś ostrzęt, być może jest to błąd, ale póki co nie rozbierałem silnika. Z tego co sie orientuję to zawór zwrotny jest w pompie, a mi chodzi o regulator ciśnienia oleju, jest w tym silniku coś takiego? Dla przykladu: https://allegro.pl/oferta/arteon-2-0-tdi-bi-tdi-240-cua-zawor-oleju-11236979822Czy ktoś wie jakie urządzenie w tym silniku steruje ciśnieniem oleju? Bo przecież coś musi tym sterować?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 31 - Października - 2022 - 08:54:19 »
Ten silnik od początku był lipny - osobiście miałem takowy w T5 Multivan
Poczytaj o tym i o jego usterkach ->  https://cfca.pl/ 
Jeśli nic nie było robione z EGR, to to może być przyczyną u ciebie. 
Sam zawór może być przypchany syfem z EGR.
Skoro po zrobieniu i wymianie pompy oleju było ok i po x dystansie problem wrócił to pompa się mogła powtórnie zapchać.
Co prowadzi do zatarcia silnika w wyniku braku smarowania.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

Offline Mati_Nysa

« Odpowiedź #6 dnia: 31 - Października - 2022 - 09:44:18 »
Ja wiem, że te silniki były wadliwe, ale to nie jest problem samego silnika tylko tego trefnego EGR i czasami pompy olejowej.
EGR był wymieniany, ale na ten z literką C i może to jest słuszny trop, bo widać że od jest spocony olejem, a tego wczesniej nie było. Po wymiane pompy po prostu wydaje mi sie, że nic się nie zmieniło, dalej było złe ciśnienie, ale mechanik jak to mechanik, nie drążył dalej tematu i kazał jechać na próbę, po przejechaniu około 50 KM wywaliło bład na desce. Wydaję mi się, że trzeba go wyciągnąć i sprawdzić, bo na tą chwile nie mam innego pomysłu.
Juz jestem zmęczony myśleniem za mechaników, ale jak sam tego nie ogarne to za chwilę sinika na 100% będzie do remontu.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 01 - Listopada - 2022 - 09:03:38 »
Te silniki nawet po remoncie w ASO ponownie szlak trafiał już po parudziesięciu tysiącach oczywiście nie każdy.
Lepiej wymienić sam silnik na poprawiony niż bawić się w jego remont.
Mi ASO zaproponowało remont 50:50 kosztów mimo tego, że było już dawno po gwarancji, ratowało mnie tylko to, że auto było cały czas serwisowane w ASO.
Koszt tej naprawy miał pokryć w połowie VW a w połowie ja osobiście - wolałem sprzedać auto niż brnąć w to dalej.

Offline Moab.a1

• :: StartLine
  • Kod: CFC?
  • Skrzynia: AT
« Odpowiedź #8 dnia: 14 - Lutego - 2023 - 12:47:12 »
Hej @Mati_Nysa
Wygląda na to że mam podobny problem.
Silnik 3.000 km po remoncie i wczoraj otrzymałem komunikat o takiej samej treści na parkingu pod domem po powrocie z pracy.
Wyłączyłem silnik natychmiast i nie wiem co robić.
Udało Ci się rozwiązać ten problem i znaleźć przyczynę ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline Mati_Nysa

« Odpowiedź #9 dnia: 14 - Lutego - 2023 - 18:33:42 »
Witam.
Niestety auto stało kilka miesięcy, bo nie znalazłem mechanika w okolicy, który by chciał się tematem zająć:)
Około dwa tygodnie temu przez znajomego znajomego dotarłem do ponoć najlepszego fachowca od VW i obiecał, że w tym tygodniu naprawi mi aut.
Przez kilka lat ponoć pracował w serwisie VW na zachodzie, wrócił do polski i otworzył swój warsztat, naprawia tylko VW Group i chwalił się, że ogarnie to w jeden dzień. Ponoć wie co może być przyczyną.
Auto stoi już u niego i czeka w kolejce.
Poinformuję o postępach prac, ale jakbyś wcześniej coś wiedział o swoim przypadku to prosiłbym o info, każda informacja na wagę złota:)

Offline Moab.a1

• :: StartLine
  • Kod: CFC?
  • Skrzynia: AT
« Odpowiedź #10 dnia: 14 - Lutego - 2023 - 19:54:42 »
Dzięki Wielkie,

Czekamy na więcej informacji więc.
Będę badał i również updatował watek jak tylko bede cokolwiek wiedzial.

Dodano: 02 - Marzec - 2023 - 12:44:47

Hej
Wygląda na to, że mój problem został rozwiązany.
Ciśnienie oleju badane przez mechanika było bez zastrzeżeń.
Czujnik ciśnienia oleju został wymieniony na nowy oryginalny i od prawie 1000 km nie mam żadnych komunikatów.

Dawaj znać jaki problem był u ciebie, jak i czy udało się tobie i mechanikowi go rozwiązać.
Pozdrawiam

Offline Mati_Nysa

« Odpowiedź #11 dnia: 08 - Kwietnia - 2023 - 20:55:26 »
Trochę czasu minęło, ale chciałbym poinformować, że udało mi się rozwiązac problem  :)
Po tym jak wymieniłaem ze trzy razy pompe oleju, która miała być wadliwa, jeden z mechaników który okazał się być bardziej ogarnięty zasugerował, że według niego problemem mogą być wadliwe lub uszkodzone popychacze zaworów. Po rozebraniu silnika od góry szybko się okazało, że ta diagnoza może być rafna, dlatego że kilka popychaczy jest w takim stanie, że nie mają prawa działać w sposób prawidlowy. W kanale ojejowym w którym robiony jest pomiar ciśnienia popychać olejowy był w takim stanie, że gubił ciśnienie i dlatego wyrzucało błąd na desce rodzielczej. Teoria jest taka, że przy remoncie zamiast wymienić te elemeny na nowe, zamontowano stare lub zastosowano byle jakie zamienniki, które wytrzymały kilkadzieniąć tysięcy km.
Po wymianie elementów na nowe powróciło ciśnienie oleju i po przejechaniu kilka tysięcy km wydaję się, że problem został rozwiązany. Po przejechaniu kilka tysięciy km i ciągłym monitoringu ciśnienia oleju (zamontowałem sobie wyświetlacz ciśnienia oleju) uważam, że wszystko jest w najlepszym porządku.

LITERÓWKI - kłują w oczy - może nie ciebie ale nas bardzo!

Tagi wątku: