Autor Wątek: ELEKTRYKA - zaniki prądu  (Przeczytany 420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Anthek95

• :: TrendLine
  • VW: Bora
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: ASZ
  • Moc: 130 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: RLU
ELEKTRYKA - zaniki prądu
« dnia: 25 - Października - 2022 - 16:55:34 »
Witam posiadam borę 2001 r 1.9 TDI [ASZ].
Mianowicie chodzi o to że mam raz czasami i parę razy dziennie taką sytuację że przekręcam kluczyk na zapłon świeca kontrolki przekręcam dalej do odpalenia nic zero reakcji jedynie lekko przygasają kontrolki, chwilę odczekać bądź parę razy sproboje i odpala, zauważyłem że przed tym jak to się dzieje to na biegu jałowym oświetlenie tablicy licznika i fisu faluje . Kostka stacyjki wymieniona na nową, kable masowe sprawdzone wyczyszczone polączenia mas, ładowanie na biegu jałowym 14V.
Jestem już w kropce bo nie wiem co może być przyczyną myślałem że to kostka stacyjki ale jednak się myliłem.
Ostatnio to nawet przed tą sytuacją na 1 sekundę radio się wyłączyło.
Silnik nie gaśnie ale wydaje mi się że nie równo zaczyna pracować jak faluje w tym momencie podświetlenie licznika.
Dzięki za odpowiedzi

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: ELEKTRYKA - zaniki prądu
« Odpowiedź #1 dnia: 27 - Października - 2022 - 20:39:41 »
Klemy z aku też czyściłeś? Sprawdź same kable z baterii,  zobacz też czy nie dostała się woda do bezpieczników pod maską.
I jak jest możliwość to odczyt błędów.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Anthek95

« Odpowiedź #2 dnia: 28 - Października - 2022 - 08:56:55 »
Klemy przeczyszczobe dokładnie akumulator wyciągałem aby dokładnie sprawdzić kable i wszystko jest z nimi ok.
Błędów zero jestem w kropce.

Niestety błędy są, proszę je poprawić. Dziękuję.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #3 dnia: 29 - Października - 2022 - 10:19:08 »
A sprawdziłeś dokładnie wszystkie masy na aucie ?  Sucho w skrzynce bezpieczników?
To co opisujesz to objawy jak by gdzieś było zwarcie.  Wskakuje na wiele komponentów dlatego bym sprawdził skrzynkę bezpieczników pod maską.  I kable masowe,  również te które są w bagażniku.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Anthek95

« Odpowiedź #4 dnia: 29 - Października - 2022 - 15:42:26 »
Wszystkie masy sprawdzone . Bezpieczniki tak samo nawet porozbieralem pod kierownicą plastiki żeby się dostać do przekaźników i nic nie wskazuje na to aby było gdzieś zwarcie przed tym zanim post wstawiłem takie rzeczy zostało sprawdzone. Ręce normalnie opadają :/

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #5 dnia: 29 - Października - 2022 - 16:30:07 »
Jak nikt nie będzie miał lepszego pomysłu to zawsze można iść drogą eliminacji: *jeśli* przewody ok, to akumulator (czy startuje wtedy przy pomocy gadżetu do rozruchu lub kabli) lub rozrusznik (w tym przekaźnik i elektromagnes). Przypuszczam, że jakbyś podłączył woltomierz lub nawet coś do gniazdka zapalniczki wskazującego napięcie, to okazałoby się, że napięcie spada przy próbie rozruchu. Prąd idzie z akumulatora do rozrusznika - droga jest krótka i prosta, a coś tam jest nie tak. Skoro przygasają kontroli, to stacyjka spełnia swoją rolę.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #6 dnia: 29 - Października - 2022 - 19:46:59 »
nawet porozbieralem pod kierownicą plastiki żeby się dostać do przekaźników i nic nie wskazuje na to aby było gdzieś zwarcie
Dobrze kombinowałeś tylko nie szukaj zwarcia a słabego styku/przejścia.By potwierdzić taką diagnozę do rozrusznika dochodzi jeden cienki kabelek który załącza elektromagnes. Zdejmujesz go z rozrusznika i podłączasz miernik. Przekręcasz stacyjkę na kręcenie rozrusznikiem (fizycznie powinna być cisza) a na mierniku powinna pokazać się wartość 12V. Powtarzasz próbę kilkunastokrotnie jeśli chociaż z raz będzie sporo poniżej 12V masz pewność że przekaźnik rozrusznika ma słabe styki lub uszkodzenie w postaci "zimnych" lutów. Możesz wymienić go też profilaktycznie nie są to duże koszta.

Offline Anthek95

« Odpowiedź #7 dnia: 29 - Października - 2022 - 20:23:18 »
Będę dalej kombinował i szukał co jest grane, jeszcze nigdy takiej sytuacji nie miałem ale nie ma problemu nie do rozwiązania.
Jak znajdę przyczynę napisze co było. Dzięki za sugestie :)

Tagi wątku: