Autor Wątek: UKŁAD CHŁODZENIA - duże ciśnienie w układzie  (Przeczytany 1131 razy)

Offline walkerk86

• :: StartLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
UKŁAD CHŁODZENIA - duże ciśnienie w układzie
« dnia: 06 - Października - 2022 - 18:27:32 »
Passat B7 1.4 TSI Ecofuel , DSG, Benzyna/Metan
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że w zbiorniczku płynu chłodzącego ubywa płynu.
Wygląda to tak, jakby ciśnienie wypychało cały płyn do układu, a w zbiorniczku zostaje resztka.
Po odkręceniu korka, oczywiście powoli płyn zazwyczaj podnosi się do właściwego poziomu. Raz miałem przypadek, że samochód zakomunikował mi kontrolka, o ubytku płynu, wtedy uzupełniłem brak.
Samochód nie kopci, nie klekocze, ma moc, korek oleju czarny w środku, brak widocznej mazi w zbiorniczku.
Zastanawia mnie to dlatego, że na zegarach w tym modelu nie widać temperatury cieczy, bo w tym miejscu, gdzie powinien być analogowy wskaźnik temperatury jest wskaźnik z poziomem CNG. W ustawieniach komputera jest tylko opcja odczytania temperatury oleju, a ta jest rzadko wyższa niż 100° C, zazwyczaj 90-95.

Offline walkerk86

• :: StartLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
Odp: UKŁAD CHŁODZENIA - duże ciśnienie w układzie
« Odpowiedź #1 dnia: 14 - Grudnia - 2022 - 16:35:13 »
Nie znajdzie się jakaś rada? Teraz, kiedy na zewnątrz mamy ujemne temperatury okazuje się że muszę dolewać od czasu do czasu wody, ale i niestety też oleju.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Grudnia - 2022 - 07:14:30 »
Nie masz jak sprawdzić temperatury płynu chłodzącego np. Za pomocą vcds bądź innego programu ?  Nie zauważyłeś nigdzie wycieku płynu? Bądź specyficznego zapachu płynu chłodzącego jak jest rozgrzany ?
Odkręć korek paliwa i powąchaj czy nie śmierdzi paliwem.  Może któryś termostat się nie otwiera

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 19 - Grudnia - 2022 - 07:37:51 »
W ustawieniach komputera jest tylko opcja odczytania temperatury oleju, a ta jest rzadko wyższa niż 100° C, zazwyczaj 90-95.
Jest ok.
Sprawdź płyn chłodniczy testerem na obecność spalin.
Można kupić termometr do pomiaru temperatury płynu chłodzącego, to też dobra opcja w przypadku weryfikacji wskazań czujnika
https://allegro.pl/oferta/termometr-elektroniczny-z-sonda-yt-72971-yato-12671036198

Tagi wątku: