Autor Wątek: Poziomica laserowa  (Przeczytany 2649 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Poziomica laserowa
« dnia: 30 - Sierpnia - 2016 - 21:21:40 »
Jak w temacie noszę się z zamiarem zakupu poziomicy laserowej samopoziomującej .Jako że nie jestem specjalnie wymagający nie musi być to sprzęt markowej firmy .Najważniejsze by zdała egzamin na zewnątrz (nie koniecznie słoneczny dzień).A jak będzie widoczna linia na odległości 7 -8 m to już będę szczęśliwy .Nie musi być to sprzęt jakiś super precyzyjny .Pytanie moje jest takie czy ma może ktoś coś takiego i chce się pozbyć ( z chęcią odkupię ) lub ma większe doświadczenie w tej materii i podpowie czego nie kupować i omijać szerokim łukiem.Jest tego sporo na portalach aukcyjnych (każdy zachwala swój towar a jak wygląda to w rzeczywistości ? )Skusiłbym się na zakup nowej ale potrzebuję tego na dwa trzy, razy i pewnie będzie leżeć i się kurzyć więc bardziej przemawia do mnie zakup używki . 

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: Poziomica laserowa
« Odpowiedź #1 dnia: 31 - Sierpnia - 2016 - 07:22:29 »
Ja kupiłem poziomicę laserową bosch i jestem zadowolony. Nie potrzebowałem na statywie co znacznie podnosi koszty. Wziąłem z uchwytem uniwersalnym i u mnie się to sprawdza.
Używam jej przy montażu reklam i bardzo przydaje się zwłaszcza tam gdzie nie ma możliwości właściwego wytrasowania linii. Uchwyt jaki ma moja poziomica pozwala na montaż w wielu miejscach - m. in. montowałem go do poręczy balkonu, latarni a nawet do relingu samochodu.
Linie widać w słoneczny dzień ok. 1-2 metry jak słońca za dużo nie ma to kilka metrów bez problemu.
Bardzo proste i tanie poziomice laserowe są też np. w lidlu - wprawdzie takiej nie miałem ale znajomy twierdzi że są ok.
Może napisz do czego Ci ta poziomica będzie potrzebna to łatwiej będzie komuś coś doradzić.

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #2 dnia: 31 - Sierpnia - 2016 - 08:16:17 »
Jak dla mnie też nie musi mieć statywu a i nawet bez uchwytu podołam .Głównie zamierzam nabyć taką poziomicę do ułożenia kostki brukowej  pomiędzy trzema stojącymi " budynkami "w niedużej odległości.Mógłbym obskoczyć ten temat zwykłą (jaką posiadam i jak do tej pory się sprawdzała nie w jednej akcji)ale zamierzam pójść trochę z duchem czasu .A jako że w jakiejś tam przyszłości (jak czas pozwoli )zamierzam ruszyć z budową domu to i może jeszcze ze dwa razy się przyda .To że tego typu poziomice sprawdzają się w pomieszczeniach zamkniętych to wiem ale jak wygląda sprawa z nimi na zewnątrz (czy dają radę przy świetle dziennym i na ile widać linie w miarę przyzwoicie by były czytelne ?)Jaką omijać szerokim łukiem bo o ile w pomieszczeniu się sprawdza to na zewnątrz może być zupełnym nieporozumieniem ?
Wspominasz że twoja w słoneczny dzień daje radę na 1-2 m a bez słońca kilka .Czy te kilka to będzie koło 7-8 m czy bardziej 3-4 m ?

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #3 dnia: 31 - Sierpnia - 2016 - 09:42:36 »
Moja poziomica w dzień na północnej ścianie pozwalała na pracę ok. 5 - 6 metrów.
Wieczorem to nawet 12-15 m da się zrobić.
Kiedyś w leroy merlin kupiłem taką budżetową poziomicę laserową w której poziom ustawiało się zwykłą poziomicą (taką jakby kulkę) i też dawała rady dopóki nie spadła z rusztowania na betonowy podjazd - może zacznij od takiego sprzętu.
Nie znam się za bardzo na układaniu kostki brukowej ale widziałem kilka razy jak się to robi i raczej przy tradycyjnym układaniu nie widzę zastosowania tego typu sprzętu.
W kontekście Twoich wypowiedzi na forum ciśnie mi się na usta pytanie czy to aby nie zbyt nowoczesna technologia? :)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #4 dnia: 31 - Sierpnia - 2016 - 13:16:50 »
Wiem że przy układaniu kostki wystarczy nawet sznurek i wprawne oko.Da się to ogarnąć bez jakiejkolwiek poziomicy .Ale jak szaleć to na całego .W przypadku który skłania mnie do zakupienia samopoziomującej jest czas jaki można zaoszczędzić stawiając ją w jednym miejscu i sama ogarnia dość spory obszar roboczy bez dodatkowych ceregieli .Przy takiej którą ustawia się samemu odległość może stanowić dość sporą odchyłkę od poziomu.Dysponuję poziomiczką z rzutnikiem laserowym (który jest pomocny przy ustawianiu zbieżności )i od biedy mógłbym nim walczyć przy założonym temacie ale przestawianie go co kawałek da na pewno efekt pofalowanej lini a nie poziomu.
Twoja podpowiedź co do odległości jakie można uzyskać samopoziomującą na rejonie zewnętrznym jeszcze bardziej przekonuje mnie do zakupu takiego cudeńka i jak dla mnie będzie wystarczający .Ciekawi mnie czy te mniej markowe mocno będą odbiegać od twojego sprzętu w zasięgu. Bo co do wskazań i odchyłek to pewnie tak .
Sprzęt raczej nie jest mocno zaawansowany i nie ma w nim elektroniki więc ... . 

Dodano:  31 - Sierpnia - 2016  -  20:30:34
No i sobie kupiłem wprawdzie nówkę ale jak zobaczyłem że używki nie są dużo tańsze i po doliczeniu kosztów wysyłki to nie wiele bym zaoszczędził .

Jak przetestuję to podzielę się wrażeniami .Jak na razie to miło mnie zaskoczyli bo w komplecie były baterie .A co jeszcze fajniejsze to to że po włożeniu nawet działa . :D

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #5 dnia: 31 - Sierpnia - 2016 - 22:12:56 »
Gratuluję wyboru. Stanley to poważna firma. :vwclubpolska:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #6 dnia: 01 - Września - 2016 - 18:47:38 »
Jak przetestuję to podzielę się wrażeniami.
Mamy nadzieję  :P

Jak na razie to miło mnie zaskoczyli bo w komplecie były baterie.
To raczej norma, nawet w sprzęcie no name z Lidla  ;)

A co jeszcze fajniejsze to to że po włożeniu nawet działa. 
To w pewnym wieku, może rzeczywiście być zaskoczeniem  :evilmrgrin:

A tak ogólnie to ile to cudo kosztowało i czy da się tym laserkiem zrobić coś więcej niż tylko poziomować ?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 01 - Września - 2016 - 19:31:18 »
Cena nie była powalająca na kolana bo tylko 175 zł
To że były baterie to nie zawsze jest normą przy różnego rodzaju sprzętach które tego wymagają a jak nawet są w komplecie to takiej jakości że od samego leżenia padają .A te były nawet całkiem całkiem i dlatego miło mnie zaskoczyły .
Na razie ciągnę tematy zawodowe więc fuchy muszą chwilę poczekać .Jak złapię chwilę luzu to nie omieszkam przetestować nową zabawkę i zdać relację (może komuś się przyda tego typu informacja ).

Tagi wątku: