Autor Wątek: WYCENA NAPRAWY - Czy naprawy są dobrze wycenione?  (Przeczytany 713 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline laiikkk

• :: StartLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
  • Rej: GD
WYCENA NAPRAWY - Czy naprawy są dobrze wycenione?
« dnia: 16 - Września - 2022 - 21:29:52 »
Hey hey, jestem od niedawna posiadaczem Paska B7. Jak to po zakupie chciałem zrobić rozrząd oraz serwis olejowy + łożysko oraz sprawdzenie skąd unosi się zapach spalin w aucie. A ze względu ze to "nowe" auto chciałem dać do warsztatu a nie robić samemu. No i tu jakie było moje zdziwienie bo warsztat wycenił mi naprawy za 10k. Ogólnie zrobili inspekcje i znaleźli że trzeba jeszcze wymienić komplet hamulców przód, klocki tył, jeden amorek, tuleje przód i tył. Te rzeczy razem z łożyskiem i rozrządem warsztat policzył mnie na ok 5,5k zł.
Do tego za wymianę oleju w DSG wyceniają się na 1,2k zł (Sprawdziłem w ASO i tam wyceniają tą usługę na 1560 zł.)
Co więcej, te spaliny odczuwalne na postoju to cieknące turbo . Jej regeneracja + serwis (olej i filtry) wyceniają na 3,2k zł

Powiem Wam, że mnie trochę wystrzeliło z butów jak to usłyszałem. Ogólnie na googlach ten serwis ma 4,5/5 ocenę (ponad 500 opinii) i wydają się rzetelni ale takich cen się nie spodziewałem.

Sam nie wiem czy takie ceny są i tyle czy po prostu lepiej zobaczyć za innym warsztatem.
Co o tym myślicie?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: FK
Odp: WYCENA NAPRAWY - Czy naprawy są dobrze wycenione?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Września - 2022 - 14:46:21 »
Jeżeli są dobre oceny to po co szukać innego serwisu.  Niestety ceny poszły wszędzie w górę zarówno części jak i robocizny.  Warsztat biorąc pod uwagę koszty patrzy na wszystko , zużycie prądu itp... nikt za nich tego nie zapłaci.
Co do amora to wymienia się parami nie jeden, i pewnie też by tak zrobili.
Ja dla spokoju poprosił bym o zestawienie kosztów części.  Wtedy zobaczysz że takie niskie nie są.
Bądź jak masz listę co trzeba zrobić znaczy części, zrób na jakimś sklepie internetowym zestawienie i zobacz sumę. Nie będzie to 1:1 z cenami warsztatu bo ich obsługuje hurtownia która musi części dowieźć i je przygotować i oczywiście nikt tego za darmo Nie zrobi.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline shvmp00

• Clubowicz
  • VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DGVA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: EL
« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Września - 2022 - 14:55:34 »
Obawiam się, że niestety ceny naprawdę są wysokie. Dla przykładu, na początku roku pytałem swojego mechanika ile wyjdzie za nowe kompletne sprzęgło w moim Tigu i ocenił na 3000 z kawałkiem. W tym momencie razem z robocizną jest to już 4500 (same części [LUK] ~3600). Ceny niestety będą dalej rosnąć i prędko się nie zatrzymają, dodatkowo warsztaty zaraz dostaną po głowie wyższymi rachunkami.

Edit:
A jeszcze jak masz Adblue to zaraz dojdzie brak mocznika na rynku :confused:

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Napęd: FWD
« Odpowiedź #3 dnia: 19 - Września - 2022 - 15:16:17 »
Do tego za wymianę oleju w DSG wyceniają się na 1,2k zł
Sosnowski serwis za usługę wymiany w ubiegłym roku inkasował 200 zł a 1560 zł w ASO to sama robocizna, dolicz olej wyjdzie ponad 2 tysiące albo i 2500 zł za wymianę statyczną więc pytanie to 1200 to sama usługa czy z materiałem? Poza tym musisz wszystko robić od razu? Nie potrafisz ocenić czy tarcze i klocki jeszcze polatają? Serwisy zawsze na wyrost to oceniają  a przeważnie spokojnie jeszcze niejednokrotnie rok można polatać. Z tym cieknącym turbo podobnie. Ja bym to zweryfikował w innym warsztacie bo wg mnie cena kosmos

Dodano:  19 - Września - 2022  -  15:20:04
Ogólnie zrobili inspekcje i znaleźli że trzeba jeszcze wymienić komplet hamulców przód, klocki tył, jeden amorek, tuleje przód i tył. Te rzeczy razem z łożyskiem i rozrządem warsztat policzył mnie na ok 5,5k zł.
Kosmos, niech zrobią ci zestawienie cen i porównaj to z cenami w intercarsie.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 19 - Września - 2022 - 15:54:41 »
5.5 tys . Ponad połowa z tej kwoty to na pewno części są .  Rozrząd to nie tylko rolki ,paski , napinacze i pompa wody. Ale tak że chłodziwo które trzeba uzupełnić. W większość ludzi nie zdaje siebie z tego sprawy że trzeba to policzyć.  Do jednych silników rozrząd jest droższy do innych tańszy.  Suma sumarum lwia część ceny to części.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 19 - Września - 2022 - 16:02:56 »
W ciemno pisząc jestem w stanie części kupić za mniej niż połowę tej sumy wystarczy poszukać kogoś, kto ma zniżkę w Intercars i można sporo taniej.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 19 - Września - 2022 - 16:18:33 »
Oczywiście,  zgadza się.  Ja też kupuje części że zniżkami.  Ale ktoś jak raz na jakiś czas kupuje bodź robi to mechanik to wiadomo że takiego czegoś jak zniżka nie posiada.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 19 - Września - 2022 - 17:02:25 »
Mechanik zawsze ma swój narzut, warto wpierw ustalić ceny materiałów i ceny robocizny osobno a potem zweryfikować to w hurtowniach samemu

Dodano:  19 - Września - 2022  -  17:04:19
Na tylne tarcze TRW miałem 60% zniżki, ogólnie na wszystko mam co najmniej 30% zniżki w iCars niestety nie ja sam imiennie ale poprzez kolegę

Offline laiikkk

« Odpowiedź #8 dnia: 19 - Września - 2022 - 20:15:32 »
Dostałem fakturę na te 5,5k. Robociznę wyliczyli tam na 1,8k a resztę na części (tj. 3700). Tylko że wszedłem sobie na IParts i za te części zapłaciłbym ~3k.  Czyli min 700zł drożej niż sam bym kupił. Podejrzewam ze oni mogą mieć rabaty wiec pewnie wyszło więcej niż 700zł. No ale już mleko zostało wylane.

Z wymianą oleju i filtra w DSG: Taki oryginalny zestaw potrzebnych rzeczy kosztuje 735zł, czyli tu 500 zł za robociznę by chcieli. Mało/dużo? Dla mnie chyba ciut za dużo (bo ile takich roboczo godzin to zajmie? ze 2 optymalnie, 1h pewnie jak ktoś się spręży).

Największy problem mam z turbo, wyceniają to dość drogo, bo około 3k zł. Gdzieś wyczytałem, że sama regeneracja 800-1200zł. Do tego pewnie olej + filtry (max 400 zł). Więc przy droższej opcji wyjdzie jakoś 1600 zł (bez robocizny). Wiec jakoś z roboczo godzinami liczyłbym na ok. 2000zł. To skąd te 3k? Może czegoś nie wiem :P.

Problem obecnych czasów. Przed wydaniem ogląda się złotówkę dwa razy. Z drugiej strony firmy też muszą zarabiać co jest oczywistością z tym, że powinien być gdzieś balans. Nie pozostaje mi nic innego niż zebrać inne wyceny i porównać kompleksowo usługi.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 19 - Września - 2022 - 22:57:04 »
Co to za firma? Trójmiasto? KG AutoSerwis?

Offline laiikkk

« Odpowiedź #10 dnia: 21 - Września - 2022 - 15:47:42 »
Nie chodzi mi tu o potępianie danej firmy. Tylko jakie są rynkowe ceny i co się na nie sklada? (i dlaczego tak drogo :D)

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #11 dnia: 24 - Września - 2022 - 11:03:47 »
Sama wymiana turbo to nie jest wyjmij - włóż.  Trochę po drodze trzeba rozebrać zanim dotrzesz do turbo, a dostęp też czasami jest trudny. Myślę że w tym czasie można zrobić różne inne rzeczy gdzie więcej mogą skasować.

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: ZGL
« Odpowiedź #12 dnia: 24 - Września - 2022 - 17:42:54 »
Powiem szczerzę że ceny wydają się w miare normalne, prawidłowe.  Czasy że aso robiło mega drogo się skończyły. W aso ceny umiarkowaly. Natomiast ceny w zwykłym.warsztacie reż się zmieniły. Nikt nie będzie robił za czapkę gruszek. Niestety trzeba warsztat opłacić  w postaci podatków za budynek, pracowników, sprzęty  zarówno elektroniczne jak i narzędzia, sprzęty mechaniczne. Nawet prąd i ogrzewanie jest dość kosztowne.
Taniej moze byc robiąc troszkę po łebkach czyli tnąc koszty. Np turbo można regenerować zarówno za 1600 zł lub za 700 zł itp.  Tu żadna regeneracja raczej nie jest potrzebna bo turbo nie cieknie bo trzeba je regenerować. Turbo się regeneruje jak są luzy lub  koła ma wywinięte, wyszczerbione.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 24 - Września - 2022 - 20:29:39 »
Powiem szczerzę że ceny wydają się w miare normalne,

???

Taniej moze byc robiąc troszkę po łebkach czyli tnąc koszty. Np turbo można regenerować zarówno za 1600 zł lub za 700 zł
A więc można

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: ZGL
« Odpowiedź #14 dnia: 24 - Września - 2022 - 22:39:14 »
Tyle że regeneracja za 700 zł jest pseldo a regeneracja za 1600 to na pozadnych częściach meleta i to praktycznie całość jest nowa. Można wymieniać tylko część podzespołów i robić na różnych firmach. Można wymieniać praktycznie wszystko co Sue dotyka rozbierając a mozna  sporo zostawić części tych co było. Np jakieś ram uszczelki metalowe na kolektorze na wydechu  itp rzeczy.

Tagi wątku: