Autor Wątek: SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - wybór i wymiana oleju [Passat B5]  (Przeczytany 2451 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jaskola1989

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 2.8 V6
  • Kod: AMX
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: PGN
SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - wybór i wymiana oleju [Passat B5]
« dnia: 24 - Października - 2018 - 11:42:05 »
Witam.
Chce wymienić olej w manualnej skrzyni biegów w VW Passat B5 2.8 V6, bo pewnie nigdy nie był wymieniany - pytanie, jaki olej wlać?
Wiem ze wchodzi 2.25L ale nie wiem czy lepiej oryginalny czy może jakiś zamiennik?
Czytałem, że po zamiennikach czasami ciężko wchodziły biegi przy chłodniejszych dniach.
Jaki jest numer oryginalnego oleju jest i jakie nadawałyby się ewentualnie zamienniki?
Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - wybór i wymiana oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Października - 2018 - 15:58:19 »
Prawdopodobnie masz skrzynię EFC lub DYE, to te same wzmocnione skrzynie od 2.8 V6 (można to potwierdzić po nr VIN pojazdu)

Jakiś czas temu użytkowałem Passata B5 z takim samym silnikiem i napędem 4motion.
Miałem w nim wymieniać olej w skrzyni i tylnym moście, a info w wymianie pozyskiwałem w serwisie Audi/VW w Biedrzychowicach u pana Koraszewskiego. Radził mi aby do tych skrzyń w 2.8 V6, lać olej Ravenol MTF-2 75W-80 w ilości około 2.75 litra.

Jeśli chodzi o samą wymianę, to:
- wymiana oleju w skrzyni tylko na rozgrzanym ciepłym oleju
- korek spustowy znajduje się na dole skrzyni, potrzebujesz nasadki trzpieniowej M16 typu 12-kątny Splin
- spuszczasz olej aż przestanie kapać - zakręcasz korek spustowy!
- z boku skrzyni przy półosi masz korek kontrolny na imbus nr 10, odkręcasz go i dolewasz oleju aż się przeleje.

Poniżej fotka naklejki z tego oleju:

Do tylnego dyfra, można ponoć nalać ten sam olej co do tej skrzyni - tego nie mam na 100% potwierdzonego.

Offline jaskola1989

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 2.8 V6
  • Kod: AMX
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: PGN
« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Października - 2018 - 17:20:58 »
Jak w serwisie tak mówią to pewnie będzie ok ten olej. Dziękuje za info.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Października - 2018 - 18:05:24 »
To nie jest typowy serwis VAG-a ale dla mnie właściciel którego znam osobiście, to guru w temacie sportu motorowego, opartego na Golfach syncro (kiedyś) i Audi quattro aktualnie. Ma ogromną wiedzę i niepodważalne wieloletnie doświadczenie. Kiedyś to On startował w rajdach i obsługiwał auta a teraz jego syn kontynuuje to wyścigach górskich.

Nie wykluczam zamienników ale olej w skrzyni biegów wymienisz pewnie tylko raz w życiu w tym aucie, więc może warto zalać ten najbardziej polecany. Tym bardziej, że jak piszesz wyżej - sam czytałeś że przy zamiennikach bywa różnie.

Tagi wątku: