Dzień dobry wszystkim,
To mój pierwszy post na forum.
Kupiłem B5FL-a 1.9 AVF ze skrzynią FRK która według moich doznań jest w stanie tragicznym.
Auto które nabyłem rzekomo miało remontowaną skrzynię biegów 40kkm wcześniej gdyż zaczęły wyskakiwać biegi i zaczynała być głośna. Podobno "fachowiec" który robił remont skrzyni powiedział że może zainstalować 2 opcje łożysk- jedne ciche ale niezbyt trwałe a drugie głośniejsze ale za to bezawaryjne (jakby mi ktoś tak powiedział stwierdziłbym ze chce zrobić ze mnie idiotę ale OK) Niby po odebraniu auta po naprawie skrzyni pracuje tak do dziś a pracuje tak że gdy auto ledwo się toczy to czuć delikatnie jakby mechanizm różnicowy się dosłownie blokował i szarpie przy ruszaniu (trochę podobnie do walniętego dwumasa) oraz w ostatniej chwili przed zatrzymaniem koła gdy hamuję. Jako że jeździłem wcześniej BMW kojarzą mi się z takim zachowaniem ostatnie chwile mechanizmu różnicowego. Moim zdaniem albo poprzedni właściciel auta został oszukany przez fachowca albo skrzynia zaczęła się sypać i chciał mi wcisnąć jakiś tani bajer... (Pewne jest to że skrzynia faktycznie wygląda na "ruszaną" bo jest czysta i na pewno ktoś wyjmował plastikowy dekielek na tyle skrzyni ale co było robione bóg jeden wie)
Biegi wchodzą elegancko, przy jeździe z nie ważne jaką prędkością - wiadomo huczy jak nie wiem.
Mam wiec kilka pytań do znawców VW, mam nadzieję że uzyskam pomoc.
1. Czy możliwe jest żeby łożyska w skrzyni były tak kwadratowe że skrzynia tak się zachowuje?
2. Czy w skrzyniach FRK padały dyferencjały?
3. Podobno skrzynia DQS pasuje plug and play, czy faktycznie jest bardziej trwała?
4. W skrzyni DQS aby podeszła trzeba podobno wymienić "dekielek wybieraka" czy ktoś może wskazać ten element? (chodzi mi o to czy trzeba rozpołowić skrzynię czy są to 2 śrubki na wierzchu) Czy to jedyny element jakim się różni? nic więcej mnie nie zaskoczy?
5. Jestem świadomy że skrzynia DQS ma dłuższe przełożenia ale zdania są sprzeczne. Jedni piszą że 5 i 6 bieg jest dłuższy a inni że ogólnie dyferencjał jest inny. Jaka jest prawda? Jakby ktoś podzielił się prędkością obrotową przy danej prędkości na danym biegu z taką skrzynią to już w ogóle było by MEGA.
Czytając forum widziałem wypowiedzi że jedno najdroższe łożysko kosztuje w ASO 800zł. Wiem że przez ASO jesteśmy dojeni jak krowy co rano ale czy różnica w cenie może być tak masakryczna że tu za 575zł jest cały zestaw?? Ktoś montował? jakieś opinie?
6. Warto wymienić te łożyska na własną rękę(poradzę sobie z wymianą) czy lepiej szukać innej skrzyni FRK ?? która posypie się nie wiadomo kiedy...
Zadałem pewnie sporo pytań ale auto jest potrzebne żonie i chciałbym je sprawnie i szybko naprawić bez niespodzianek. Ewentualnie być przygotowanym na jakieś dziwne tematy.
Nie licząc pancernego Golfa II w którym słowo usterka nie miało w ogóle miejsca to mój pierwszy VW więc proszę o pewne porady ludzi którzy na tym zęby zjedli

. Moja prośba: jeżeli ktoś ma użyć słowa/zwrotu: być może, prawdopodobnie, podobno itp... niech nie pisze bo nie biorę takich komentarzy pod uwagę. Interesują mnie tylko pewne informacje typu: wiem, widziałem, sam to przerabiałem, na pewno.
Z góry dzięki za pomoc.