Autor Wątek: 2.0 TDI - podwyższone obroty i niebieski dym przy przyspieszeniu  (Przeczytany 2484 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Truchelekk

• :: TrendLine
  • VW: Jetta V
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: BZA
2.0 TDI - podwyższone obroty i niebieski dym przy przyspieszeniu
« dnia: 24 - Sierpnia - 2022 - 18:33:11 »
Cześć . Napotkałem się z takim problemem który z dnia na dzień się pojawił. Ruszyłem samochodem lekko rozgrzanym do sklepu jakieś 5 km kiedy zaparkowałem pod sklepem obroty były wyższe tak plus minus były na 1000 całą kabiną zaczęło drgać. Zgasiłem samochod za chwile wracam odpalił normalnie wszystko w normie kiedy wyjechałem ze sklepu kawałek prostej drogi i drugi bieg czuć ze turbo ciągnie do pewnego momentu a za mną chmura niebieskiego dymu potem wyższe biegi i jest normalnie a potem znów dojeżdżałem do zakrętu dwójka czuć ze turbina ciągnie i znów niebieski dym na innych biegach już normalnie na postoju tez nie zauważyłem, to stało się z dnia na dzień wiec samochód jest rozgrzany nie mam narazie jak sprawdzić stan oleju a pod maska nie widać nic nie pokojącego. Czy to może być koniec silnika czy może koniec turbosprężarki?

Pierwsza i podstawowa zasada poczęcia nowego tematu/wątku na forum w dziale Warsztat, jest: podanie wszelkich możliwych informacji dotyczących pojazdu, co do którego oczekujemy pomocy. Na forum brak wróżbitów i szarlatanów a tylko tacy, nie znając szczegółów, potrafią wydać opinie/diagnozę. Dziękuję.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: Podwyższone obroty i niebieski dym przy przyspieszeniu
« Odpowiedź #1 dnia: 25 - Sierpnia - 2022 - 11:15:08 »
 Niebieskie kopcenie to najczęściej oznaka:
zużytych pierścieni tłokowych
nieszczelności turbosprężarki,
zużytych uszczelniaczy zaworowych,
zasysania oleju przez odmę

W samych spalinach znajduje się olej I z tąd Ten kolor.
Sprawdź jak wygląda filtr powietrza.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Truchelekk

« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Sierpnia - 2022 - 19:12:58 »
Dziś sprawdzianem czy wszystkie płyny oleje są pojechałem na przejażdżkę spokojniej jazdy czasami ostrzejszej i nie zauważyłem niebieskiego dymu

Offline shvmp00

• Clubowicz
  • VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DGVA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: EL
« Odpowiedź #3 dnia: 25 - Sierpnia - 2022 - 19:45:56 »
Niemniej jednak warto sprawdzić stan turbosprężarki, w takim wypadku zapobiegliwość oszczędzi Ci napraw liczonych w czterech cyfrach.

Offline Truchelekk

« Odpowiedź #4 dnia: 29 - Września - 2022 - 08:57:22 »
Witam wszystkich, mam taki problem w jettcie 2.0 TDI 140 km 355 tys km otóż wczoraj zajechałem do domu i miałem obroty podniesione do 1000 poczekałem chwile i zgasiłem samochód i chodziły wentylatory ze 3 minuty i zaraz odpaliłem było już normalnie podjechałem kawałek i znów wysokie obroty i zauważyłem ze jak zredukuje do drugiego biegu i dam gaz i czuć ze turbina ciągnie samochód to są kłęby niebieskiego dymu za mną, nie słychać żadnych świstów turbiny, ostatnio miałem wymienianą cała listwę Cr wraz z czujnikiem bo skakało ciśnienie paliwa ale po wymianie się uspokoiło, żadnych błędów nie wykazało, dziś z rana jechałem do pracy około 10 km nie widziałem żadnego dymu. Czy to już koniec silnika czy może turbina ma jakieś nieszczelności? A może Dpf się wypala chodz to by było dziwne bo miałem około miesiąc temu wypalamy dpf i mam kontrolkę od wypalania dpf ale nie zapala się wiec nie wiem co to może być. Może ktoś się spotkał z tym problemem i coś podpowie.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #5 dnia: 29 - Września - 2022 - 12:13:24 »
Co to za silnik, BMM?

Dodano:  29 - Września - 2022  -  12:14:37
wczoraj zajechałem do domu i miałem obroty podniesione do 1000 poczekałem chwile i zgasiłem samochód i chodziły wentylatory
Wyłączyłeś w trakcie procedury regeneracji DPF zapewne

Dodano:  29 - Września - 2022  -  12:19:17
A może Dpf się wypala chodz to by było dziwne bo miałem około miesiąc temu
Ale co w związku z tym? DPF może się wypalać nawet 5 razy w tygodniu, zależy od pokonywanych dystansów i stylu jazdy

Dodano:  29 - Września - 2022  -  12:22:08
mam kontrolkę od wypalania dpf
Jeżeli piszesz o fabrycznej kontrolce a nie o dokładanej przez siebie diodzie, to zapala się ona tylko jeśli występują problemy z zapełnieniem i wypalaniem, podczas standardowej procedury regeneracji kontrolka się nie zapala

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #6 dnia: 29 - Września - 2022 - 12:48:30 »
Mogł się wypalać dpf , to że miesiąc temu się wypalał nie ma znaczenia . Wszystko zależy od jego stanu i odcinków drogi jakie pokonujesz.  Niebieski dym mógł się pojawić na wskutek spalania tego co w wydechu zostało, jakiś osad. Ostatnie wypalania możesz sprawdzić przy pomocy vcds.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Truchelekk

« Odpowiedź #7 dnia: 29 - Września - 2022 - 18:36:28 »
Wracałem teraz z pracy około 10 km nic się nie działo, zobaczymy jak będzie z czasem bardzo możliwe ze to wypalanie DPF bo jeżdżę dosyć krótkie odcinki jak narazie i zastanawiałem się bo zaniepokoił mnie niebiesko dym, dzięki wszystkim za odpowiedz będę się odzywał jak sytuacja się powtórzy .

Tagi wątku: