Autor Wątek: Listwa ozdobna - boczek drzwi  (Przeczytany 834 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariomario

• :: TrendLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Kod: CHZC
  • Moc: 110 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WWL
Listwa ozdobna - boczek drzwi
« dnia: 10 - Sierpnia - 2022 - 13:20:51 »
Witam serdecznie, mam takie pytanko: Czy dekor na boczku drzwi to można wymienić ? Brat przetarł mi tapicerkę drzwi kierowcy :evil: więc chciałem zamówić boczek drzwi, ale okazuje się że są tam różne dekory. Jest tego pełno na allegro, ale są w kiepskim stanie a z moim dekorem to w ogóle nie można trafić. Pomyślałem więc, że zamówię w jednym ze sklepów z innym dekorem i właśnie jeśli by się dało, to po prostu zamienił bym dekor który już mam.  :neutral:
Obleciałem już cały internet ale nikt nie jest mi w stanie powiedzieć czy ten element można wymienić. Tylko otrzymałem informację że jest to element zgrzewany.
Proszę o szybką odpowiedź ...Pozdrawiam

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: Listwa ozdobna - boczek drzwi
« Odpowiedź #1 dnia: 10 - Sierpnia - 2022 - 15:56:37 »
Można

Offline mariomario

« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Sierpnia - 2022 - 10:00:02 »
,,doggie,, ale napisał byś czy to jest rzeczywiście zgrzewane czy może na jakieś zatrzaski. Albo inaczej zapytam ...Czy to jest ciężkie do zrobienia ?, bo jak to ma wyjść krzywo albo po prostu można to zrąbać to ja dziękuję za taką wymianę.... :D

Dodano:  14 - Sierpnia - 2022  -  12:53:19
...no może ktoś inny ta też podobne doświadczenie ...?????  ;) Bym był wdzięczny ...

Dodano:  29 - Sierpnia - 2022  -  09:26:50
PANOWIE POMOCYYY !!!! rozebrałem ten boczek i zatrzymałem się włąsnie na tej listwie ozdobnej...czy ona jest jakoś zgrzewana ??? Nie mam pojęcia jak ten dekor ściągnąć ... :cry: Bardzo proszę o pomoc ...Pozdrawiam

Dodano:  29 - Sierpnia - 2022  -  09:05:12
WIDZĘ że nie bardzo mi jest ktoś w stanie pomóc na forum...ehhhh :thumbdown: :evil: :evil: :(

Przestań zachowywać się jak rozwydrzony dzieciak w przedszkolu. To jest forum a nie plac zabaw za blokiem. Dziękuję.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 29 - Sierpnia - 2022 - 09:35:56 »
WIDZĘ że nie bardzo mi jest ktoś w stanie pomóc na forum...ehhhh   
I co w związku z tym? Najwyraźniej nikt nie wie bo nikt tutaj tego nie robił.

Wiem że mój kolega kiedyś wymieniał same dekory i że możne je zdemontować, sam tego nie robiłem więc nie nie będę pisał jak ale po danych w ETKA widać, że są osobnym elementem, po zdjęciach ofert na aukcjach również widać że sprzedają same listwy i raczej są na zatrzaskach, bo nie widać wkrętów montażowych, może też być zgrzewana od wewnątrz więc trzeba będzie być może opalarką popracować, w Mk6 było łatwiej, bo na zatrzaskach i nawet boczków nie trzeba ściągać.  Jak kiedyś rozbierałem całe wnętrze w swoim Golfie 5 to sam do wszystkiego dochodziłem krok po kroku. Rozbierz boczek i zobacz od wewnętrznej strony jak to wygląda, co podważyć, co ścisnąć itp ...

pozycja 17 to podkładka zaciskowa:

Wystarczy poszperać w necie, obejrzyj filmy kolegi Łonacznik , można się dowiedzieć, że listwy drzwi są zgrzewane od wewnątrz ale można je zdemontować choć pewnie będzie z tym sporo zabawy, bo trzeba będzie uchwyty montażowe najprawdopdobniej podgrzać

https://www.youtube.com/c/%C5%81onacznik

Demontaż boczku przedniego

Przy okazji wymiana listwy kokpitu

Offline mariomario

« Odpowiedź #4 dnia: 29 - Sierpnia - 2022 - 11:03:47 »
goggie, ... wszystko rozumiem...
Ja już ściągnąłem ten boczek i szarpie się z tą listwą dziś od około 7 rano. Ktoś napisał na innym forum że to trzeba przewiercać inni pisali o lutownicy żeby plastiki potopić. Różne rzeczy pisali. Ja znowu nie chcę tego topić albo przewiercać bo boię się że coś uszkodzę. Zaraz spróbuję opalarką podgrzać to i zobaczymy co wyjdzie....ehhhh ale to zrobili....

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 29 - Sierpnia - 2022 - 11:11:47 »
Słuchaj, kto nie ryzykuje ten nie pije szampana,:zrób tutorial a będziesz na ustach userow :)

Offline mariomario

« Odpowiedź #6 dnia: 29 - Sierpnia - 2022 - 14:55:03 »
...ten schemat jest nieaktualny, jedyne co to są zaczepy przy klamce i to wszystko, reszte jest zrobiona na zgrzewach. Najpierw przewierciłem delikatnie zgrzewy i opalarka w ruch poszła...ściągnąłem do zaczepów i dalej koniec. Myślę że jak pociągnę mocniej to pourywają się i dalej myślę co z tym zrobić.

Dodano:  29 - Sierpnia - 2022  -  14:56:06
takiego szmelcu to dawno już nie widziałem.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 29 - Sierpnia - 2022 - 16:25:27 »
Dałbyś jakieś foto poglądowe dla potomnych

Offline mariomario

« Odpowiedź #8 dnia: 29 - Sierpnia - 2022 - 17:04:58 »
tak, dam... jutro zrobię to wrzucę kilka fotek.

Dodano:  30 - Sierpnia - 2022  -  13:49:48
hej,
                To wszystko to jakieś nieporozumienie, uchwyty się urywają zgrzewanie wszystkiego a w serwisówce zupełnie co innego. Nawet jak będziecie chcieli wymienić boczek to dekor kupiony w aso nie bardzo będzie psował, ponieważ jest zrobiony na wciski a fabryka zgrzewała. Nie będę wrzucać fotek bo to bez sensu. Sam sobie narobiłem bidy i teraz albo znajdę ten sam dekor z boczkiem co jest praktycznie nie możliwe.albo muszę wszystko kupić a ASO H.j z taką robotą i takim samochodem. Pozdrawiam

Tagi wątku: