Autor Wątek: CHOINKA IKONEK - ASP, ESC, usterka start-stop, sprawdzenie ciśnienia w oponach  (Przeczytany 290 razy)

Offline joker80-80

• :: StartLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Czy ktoś z Was miał podobny problem? w dniu dzisiejszym pojawiła mi się choinka ikonek (ASP, ESC, usterka start - stop, sprawdzenie ciśnienia w oponach). Wizyta u elektryka - i diagnoza - układ ABS, czujnik prędkości koła, tylny lewy (G46). Czy jeden czujnik odpowiedzialny jest za te wszystkie błędy? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ps. Wizyta u mechanika w poniedziałek więc podzielę się jej wynikiem.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
Odp: ELEKTRYKA - różne problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Września - 2018 - 20:57:10 »
Jak najbardziej może to informować o większej ilości błędów. Komputer nie wie czy to tylko błąd czujnika czy rzeczywisty stan. Gdyby czujnik działał właściwe a np. zeszłoby powietrze z koła to dane z obu kół by się nie pokrywały gdyż jedno koło toczyłoby się po mniejszym okręgu. I mamy jeden błąd. Drugi, gdy czujnik odpowiada za ASP i gdy podaje inne info niż sąsiedni, komputer alarmuje gdyż nie może właściwie zareagować na ewentualny poślizg. I tak dalej.

Podziękował: joker80-80

Offline joker80-80

• :: StartLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 2.0 TDI
« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Września - 2018 - 21:40:21 »
Do mechanika nie dojechałem ...... bo choinka jak się sama zapaliła tak i sama przed poniedziałkiem zgasła..... jaka przyczyna tego - nie wiem ja - i mechanik też nie zdążył rozpoznać  - najważniejsze, że problemu brak....

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Września - 2018 - 22:59:39 »
Pewnie wilgoć na czujniku siadła.

Tagi wątku: