Autor Wątek: Haldex - hałas z okolic podwozia  (Przeczytany 1472 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vwtiguan

• :: StartLine
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: AT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: PO
Haldex - hałas z okolic podwozia
« dnia: 11 - Listopada - 2015 - 23:44:22 »
Witam.

VW Tiguan I 2.0 TDI 140 KM 4Motion skrzynia automat z 2009 roku.
Od jakiegoś czasu mam problem z moim Tiguanem: zrywa i szarpie 2-bieg (na wyższych obrotach, chwilę przed zmianą na 3).
Nie zrywa za każdym razem.
Problem pojawia się zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku.
Dodatkowo przy mocnym skręcie kół w prawo i lewo i ruszaniu (np. na krzyżówce) hałasuje (terkocze) z kół (też nie za każdym razem i wydaje mi się, że to przód).

Błędy z VAG:
- 01155 - Sprzęgło, część Haldex 4motion 0041

Według znalezionych informacji, należałoby zacząć od wymiany oleju w skrzyni i Haldex:
- w skrzyni i w Haldexie wymienia się osobno ?
- czy to jest ten sam olej ?
- czy jeśli wymiana oleju nie pomoże, to jakiś czujnik lub cały Haldex do wymiany?

Czy mogę prosić o zweryfikowanie tych informacji i od czego powinienem zacząć?
Jestem kompletnie zielony w tych sprawach, więc bardzo proszę o wyrozumiałość :)

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
Odp: HALDEX - hałas z okolic podwozia - wymiana oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Listopada - 2015 - 07:05:33 »
Olej w Haldexie na 100% do wymiany na początek - oczywiście razem z  filtrem.
Nie jest to ten sam olej co w tylnym dyferencjale - w jednej obudowie są 2 różne oleje - było o tym na forum: https://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=1061.0
W haldexie olej wymienia się co 30 tys. km a filtr co 60 (co 2 wymianę oleju)

Niestety nawet serwisy VW mają problem z tym olejem - znajomemu powiedzieli że olej w Haldexie wymienia się co 300 tysięcy - to w nowym samochodzie na gwarancji.
Jeśli chodzi o skrzynię zaczął bym od wizyty w dobrym zakładzie który naprawia automaty - olej i filtry raczej trzeba będzie wymienić, może dojdzie coś jeszcze.

Offline tygrojasz

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CUWA
  • Moc: 184 KM
  • Rej: SZA
« Odpowiedź #2 dnia: 15 - Listopada - 2015 - 17:25:11 »
Niestety nawet serwisy VW mają problem z tym olejem - znajomemu powiedzieli że olej w haldexie wymienia się co 300 tysięcy - to w nowym samochodzie na gwarancji
W haldexie olej wymienia się co 30 tys. km a filtr co 60 (co 2 wymianę oleju)
Niestety nawet serwisy VW mają problem z tym olejem - znajomemu powiedzieli że olej w haldexie wymienia się co 300 tysięcy - to w nowym samochodzie na gwarancji

Skąd masz tą informację, że olej w Haldex wymienia się co 30tyś? przykładowo 4 generacji?
Mnie olej w Haldexie ale co prawda w Superbie II wymienili po 45tyś  - filtra nie wymieniali bo.... Skoda nie przewidziała wymiany tego filtra i nie mają go niestety w częściach.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #3 dnia: 15 - Listopada - 2015 - 17:47:28 »
Wymianę oleju co 30 tys. km rekomenduje Haldex- producent tego sprzęgła.
Ja mam 1 generację ale mechanicznie te sprzęgła dużo się nie zmieniły.
Nie jest to jakieś widzimisię bo olej w czasie spinania napędu bardzo się nagrzewa i przez to ulega starzeniu a tarczki sprzęgła też się ścierają i to co z nich spada jest w oleju - po to jest filtr.
Jak kupiłem sharana to przy zawracaniu było słychać takie huczenie, może nie głośne ale irytujące. Poprzedni właściciel raczej nie zmieniał tego oleju. Po wymianie oleju w haldexie huczenie zaczęło być coraz cichsze aż po ok. 1000 km znikło.
Od tego czasu olej zmieniam jak zaleca producent - może trochę drogo ale wiem że te sprzęgła często padają przez nie wymieniany olej.

red z tapatalk

Tagi wątku: