Autor Wątek: BAGAŻNIK - dodatkowe oświetlenie przestrzeni nad bagażnikiem  (Przeczytany 1693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
BAGAŻNIK - dodatkowe oświetlenie przestrzeni nad bagażnikiem
« dnia: 07 - Lipca - 2022 - 16:13:31 »
Cześć.
Podczas rozbierania klapy bagażnika, wpadłem na pomysł aby dołożyć dodatkowe oświetlenie bagażnika, bo ta pojedyncza lampka (nawet z dobrą żarówką LED), sprawdza się tylko przy pustym bagażniku. Niestety jak w bagażniku są torby zasłaniające lampkę (a zawsze są duże), to niestety widać tylko ciemność.

Dlatego chciałbym zamontować na wewnętrznej stronie klapy bagażnika dodatkowe oświetlenie.
Albo jedną lampkę na środku lub nawet dwie po bokach, tak aby po otwarciu bagażnika mieć dobrze oświetloną całą przestrzeń nad bagażnikiem.  Prąd poprowadzę z lampki w bagażniku.

Ktoś już coś takie dokładał i może podpowiedzieć jakie lampki użyć aby.w nocy było tam widno ?     

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: BAGAŻNIK - dodatkowe oświetlenie przestrzeni nad bagażnikiem
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Lipca - 2022 - 22:23:46 »
Wg mnie nie trzeba nic dodatkowego montować a wystarczy porządną LED zamontować. Ja mam taką i nic więcej nie potrzeba

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #2 dnia: 08 - Lipca - 2022 - 12:10:14 »
Wydaje mi się ze montaż jakiegoś dodatkowego oświetlenia nie będzie problemem . Tylko albo przeprowadzić kabel do tego oświetlenia w bagażniku albo zobaczyć czy można gdzieś w klapie znaleźć takowe źródło energii.  Tak jak @doggie napisałeś jest ok ale na pustym bagażniku bądź lekko załadowanym, Jak załadujesz większe torby jak pisze @pretor  to rzeczywiście jest lipa ze światłem po zmroku.
Osobiście znalazł bym jakieś podłużne oświetlenie led i podpiął się pod światło w bagażniku żeby również tak działało.  Wtedy po podniesienu klapy mamy fajną oświetloną przestrzeń bagażową jak i miejsce w około.

Gesendet von meinem SM-N986B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 08 - Lipca - 2022 - 12:23:06 »
Jak mało to ząłożyć drugą lampkę po prawej stronie, przewód pociągnąć od lewej lampki pod plastikiem progu, wyciąć otwór w boczku na lampkę. Generalnie nawet jak mam bagaznik załadowany "po dach" to nie mam problemu ale każdy robi jak uważa

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 08 - Lipca - 2022 - 13:16:10 »
Ale właśnie o to chodzi, że jak masz zapakowany cały bagażnik to zasłania oświetlenie,  więc identycznie będzie jak się zamontuje po przeciwnej stronie.
Sam już zacząłem szukać oświetlenia które będzie pasowało  na klapę , bo bardzo trafny pomysł z tym.  Przy chwili wolnego czasu będę montował takowe na klapie z podpięciem pod istniejące źródło  żeby miało tą samą funkcję.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 08 - Lipca - 2022 - 14:45:41 »
Ale właśnie o to chodzi, że jak masz zapakowany cały bagażnik to zasłania oświetlenie,
Naprawdę to jest taki wielki problem?

Dodano:  08 - Lipca - 2022  -  14:48:57
Co byś na klapie nie zamontował to nie będzie oświetlać przestrzeni bagażnika tylko 3 metry dalej chyba że zamontujesz ją pod kątem albo regulowaną ale i tak będzie daleko

Listwa LED pod półką bagażnika z rozpinaną wtyczką w przypadku potrzeby jej wyjęcia jedynie porządnie oświetli bagażnik od góry, nie mówię tu o żadnym szperaczu halogenowym.

Miałem w klapie lampkę fabryczną w audi i pomimo że wymieniłem ją na dość mocną LED to świeciła pod nogi a nie w bagażnik, bo taki był jej cel

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 08 - Lipca - 2022 - 15:30:28 »
Montując oświetlenie na tapicerce klapy bagażnika oświetli zarówno przestrzeń bagażnika jak to co jest za bagażnikiem.
Na przykład taka listwa bądź dwie

Auptiz LED Innenbeluchtung,Car Interior Roof Lights,12V 6W LED Leiste,Kofferraumbeleuchtung ,mit Schalter,für Auto Wohnmobil Van Bus Caravan Boat Wohnmobil Küche Bad Bar LKW (Kaltes Weiß, 2PCS) https://amzn.eu/d/9N7QD5S

Zresztą każde z tych świateł jest rozproszone a nie efekt słupa światła. Więc nie rozumiem dlaczego po montażu będzie świecić wszędzie jak piszesz tylko nie na przestrzeń  bagażnika?

Po za tym dla mnie to problem jest również bo mam w bagażniku klatkę dla psa która zasłania światło,  po drugiej stronie leżą różne klamoty i nawet jak by w ori było światło to by nie oświetliło przestrzeni bagażowej.  A po zmroku jak by nie patrzeć nie widać nic i trzeba czasem doświetlić np. Telefonem . Ale skoro można sobie ,że tak powiem ulepszyć to czemu nie , wygodniej jak  będzie świecić od razu niż szukać fona itp gdzie czasem dwie ręce potrzebne.

Wnioskuję po twojej wypowiedzi że w ogóle temat do zamknięcia bo u Ciebie świeci ok , nawet jak masz załadowany samochód po dach .    kurde nie wiem , może coś nie tak robię? 
 Ja na przykład choć by nie wiem jak to nie widzę takiej opcji żeby przez bagaż wydostało się światło.  Aczkolwiek mogę się mylić.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 08 - Lipca - 2022 - 15:31:49 »
Wnioskuję po twojej wypowiedzi że w ogóle temat do zamknięcia
To nie mój temat i nie ja o tym decyduję, wyrażam tylko swoją opinię.

EDIT:
Choć może i masz rację :D

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #8 dnia: 10 - Lipca - 2022 - 17:56:24 »
Pewnie nie wiem o czym piszę i co widzę ale to dlatego, że naokoło mnie same "gwiazdy" w każdym temacie xd
Dla nie potrafiących czytać ze zrozumieniem - pismo obrazkowe, jak to wygląda u mnie.

I bez obrazy proszę ;)

Jak widać na fotkach, światło mam dobre ale umieszczone tak aby dobrze oświetlało pusty bagażnik - może druga lampka, po prawej stronie, dodała by światła ale to niestety dalej nie rozwiązuje problemu pełnego bagażnika.
A żeby była pełna jasność, to napiszę, że w pustym bagażniku po zmroku, nie miewam problemów ze znalezieniem czegokolwiek  :evilmrgrin:

Dodano:  10 - Lipca - 2022  -  18:48:16
Testowo przymierzam się do tej elastycznej listwy LED o długości 50 cm - prosty montaż bez wiercenia otworów i idealnie pasuje w przetłoczenie na plastikowej tapicerce, ktore jest pod pewnym kontem skierowane w kierunku bagażnika.
https://allegro.pl/oferta/elastyczna-listwa-led-oswietlenie-bagaznika-kabiny-8884731542

Zamawiam i testuję, jak światła nie będzie odpowiednio dużo, to zawsze mogę ją zainstalować z przodu pod maską nad silnikiem ;)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #9 dnia: 29 - Lipca - 2022 - 00:45:39 »
No to po kolei:

Podczas rozbierania klapy bagażnika, wpadłem na pomysł aby dołożyć dodatkowe oświetlenie bagażnika, bo ta pojedyncza lampka (nawet z dobrą żarówką LED), sprawdza się tylko przy pustym bagażniku. Niestety jak w bagażniku są torby zasłaniające lampkę (a zawsze są duże), to niestety widać tylko ciemność.

Dlatego chciałbym zamontować na wewnętrznej stronie klapy bagażnika dodatkowe oświetlenie.
Albo jedną lampkę na środku lub nawet dwie po bokach, tak aby po otwarciu bagażnika mieć dobrze oświetloną całą przestrzeń nad bagażnikiem.  Prąd poprowadzę z lampki w bagażniku.

Po przewertowaniu neta, doszedłem do wniosku, że na początek i testowo zakupię na Allegro najtańszą opcję, czyli: Elastyczną listwę oświetleniową LED

1. Zakupiona listwa oświetleniowa, ma 50 cm i pobór mocy aż 2.5W.

2. Listwa oświetleniowa została przyklejona na taśmę 3M i trzyma bardzo mocno.

3. Efekt końcowy  :o

Całkowity koszt tego oświetlenia to 30 zł i 2 godzinki roboty z przeciągnięciem kabelka z lampki oświetleniowej bagażnika do klapy.
Uzyskany efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania i w końcu w bagażniku nastała jasność  :D

Podziękował: irokez_vw, braciarz, artEon

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: ZGL
« Odpowiedź #10 dnia: 29 - Lipca - 2022 - 06:21:31 »
Muszę w swoich touranach zrobić coś takiego z dwóch powodów. Po pierwsze to oczywiście  słabe oświetlenie choć jest trzecia lampka sufitowa. Po drugie to nie wiem czy ta mała boczna nie jest bezpośrednio załączana mikrowlacznikiem w zamku. Jest tam w tej lampeczce zwykła zarowka rurkowa chyba 10 watowa co powoduje że prąd poboru to około 1 ampera i nie wiem czy czasem od tego w zamku ten mikrostyk się nie upalił.  Przechodząc na Ledy myślę że tego prądu nie przekroczę poza tym chciałbym dać taki pasek ledowy pod rolete. Światełko w bagażniku  gasnie oczywiście po 10 minutach bo jest sterowane przez moduł ale osobno ta boczna i osobno te sufitowe.  Generalnie producenci raczej jakoś skąpią  tego oświetlenia w tych autach jakby to był jakiś koszt wielki.

Tagi wątku: