Byłem parę razy w Szwajcarii, 2 razy z 3 kobitami w aucie i parę razy z męską obsadą - za każdym razem, szwajcarskie służby celne zachowywały się jak faszystowskie gestapo z czasów 2 wojny światowej. Było rozkręcanie tapicerek w aucie i kontrole osobiste o bardzo szczegółowym sprawdzeniu każdego bagażu nie wspomnę. Raz byliśmy nawet rozebrani do rosołu z kontrolą osobistą każdego zakamarka ciała

to była obsada auta w pełni męska. Jeszcze nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem na innych granicach w EU.
Ogólnie Szwajcaria jest przepiękna a najładniej jest w górach i tunelach pod nimi
Jeśli nie masz normalnej nawigacji to proponuje na przykład apke sygic, działa w CH świetnie beż neta.
Albo można pobrać jak napisałeś mapy off.
Ja polecam aplikację TomTom Go Navigation, też działa off-line a można ją wykupić na miesiąc. Poza Szwajcarią, z netem TT pokaże Ci swoje możliwości a te są naprawdę niesamowite: w wyborze dróg i omijaniu korków a przy tym pełne info o fotoradarach stacjonarnych i tych okazjonalnie postawionych.
Tutaj temat:
https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,916PS. Jeżdżę zawodowo po Europie na TT GO Navigation i według mojej oceny nie ma lepszej