Autor Wątek: ELEKTRYKA - spasowanie wtyczek według kolorów przewodów  (Przeczytany 399 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marel12467

• :: TrendLine
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: BKP
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: DZA
ELEKTRYKA - spasowanie wtyczek według kolorów przewodów
« dnia: 02 - Lipca - 2022 - 00:16:38 »
Witam serdecznie wszystkich, kupiłem drugie wnętrze do mojego paska ale nie zwróciłem podczas zakupu uwagi na to ze kostka airbag jest nieco inna, i teraz moje pytanie w nowych fotelach przewody są tego samego koloru co w starych, czy bez obawy mogę połączyć przewody od nowych foteli ze starą kostka ?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: [B6] ELEKTRYKA - spasowanie wtyczek według kolorów przewodów
« Odpowiedź #1 dnia: 02 - Lipca - 2022 - 11:37:04 »
Jeśli wtyczki różnią się w znaczący sposób, to zachodzi podejrzenie, że nie jest to zrobione bez przyczyny.
O ile w przypadku wymiany elektrycznych lusterek lub elektrycznie sterowanych foteli - inne wtyczki i pomylone przy przekładce kabelki, będą skutkować co najwyżej spalonym bezpiecznikiem. To taka pomyłka w przypadku poduszek powietrznych jest już bardzo niebezpieczna i może skutkować wybuchem podczas podłączania lub po odpaleniu auta lub co najgorsze, brakiem reakcji w sytuacji zagrożenia życiem podczas wypadku.

W moim przypadku, taką niepewność wolałbym dać do rozstrzygnięcia dobremu specjaliście od elektryki i elektroniki w nowszych autach, bo typowy garażowy "janusz", może swoją (nie)wiedzą, doprowadzić do tragedii.

Oczywiście zrobisz jak uważasz, ja tylko przestawiam swój punkt widzenia. 

Offline marel12467

« Odpowiedź #2 dnia: 02 - Lipca - 2022 - 18:42:41 »
Witam dziękuję za odpowiedz u mnie wygląda to tak
https://www.fotosik.pl/zdjecie/638a98f44d58a57a
Wtyczka oryginalna moja ma dwie blaszki szerokie i trzy wąskie piny , natomiast w fotelach które kupiłem są dwie blaszki wąskie i trzy piny szerokie, po przyłożeniu kostki do kostki przewody idą tak samo to znaczy lewy to biały środkowy zielony prawy brązowy

Offline marel12467

« Odpowiedź #3 dnia: 12 - Lipca - 2022 - 17:48:16 »
Witam serdecznie, jestem już po zabiegu poduchy całe nic nie strzeliło 😁 a tak poważnie to wtyczki przełożyłem od swojego, brąz do brązu zielony do zielonego biały do białego i działa 😁 wszystko jest ok, czyli gdyby ktoś szukał pomocy to śmiało można podłączać, błędów brak airbag działa, niestety nie udało mi się wypinowac wiec polutowałem

Tagi wątku: