Autor Wątek: 1.9 TDI czy 1.9 SDI  (Przeczytany 5806 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: FWD
1.9 TDI czy 1.9 SDI
« dnia: 13 - Kwietnia - 2015 - 19:29:24 »
Witam. Szukam osób które mają doświadczenie z silnikiem SDI. Czy rzeczywiście to taki muł że nie można nim wyprzedzić? Z tego co czytałem to brak mocy to jego jedyna wada. Czy można w jakiś ,,magiczny,, sposób zwiększyć mu moc?? Chodzi mi o auto Seat Ibiza III generacji.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
Odp: 1.9 TDI czy 1.9 SDI
« Odpowiedź #1 dnia: 13 - Kwietnia - 2015 - 20:34:18 »
Silniki SDI - czyli silniki bez turbiny nie są zbyt rozwojowe, zaś zwiększenie mocy w silnikach wolnossących jest kosztowne i przynosi marne efekty.

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Skrzynia: MT-6
« Odpowiedź #2 dnia: 13 - Kwietnia - 2015 - 20:39:20 »
Nie ma turbiny, pompowtryskow i dwumasy czyli elementów kosztownych i czasem wadliwych

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #3 dnia: 13 - Kwietnia - 2015 - 21:04:01 »
Tak ale też podniesienie w nim mocy ciut kosztuje i przynosi nie wielkie efekty.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BVK
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #4 dnia: 13 - Kwietnia - 2015 - 21:22:58 »
SDI to może nie jest silnik wyczynowy ale w ibizie III powinien mieć akceptowalne osiągi.
Nigdy takim autem nie jeździłem ale wątpię żeby chodziło to gorzej niż sharan/alhambra/galaxy z silnikiem TDI 90KM
Były silniki SDI zasilane pompowtryskiwaczami.
Zaletą jest większa trwałość niż TDI - silnik niby ten sam ale mniejsze ciśnienie, mniejsza moc i moment obrotowy na pewno temu sprzyjają, przy lekkiej prawej stopie zużycie paliwa powinno być niewielkie, brak turbosprężarki też wyjdzie na plus - mniejsze zużycie (tańszego) oleju, brak zmiennej geometrii, zaworu EGR to rekompensata za słabsze osiągi
Co do podnoszenia mocy to zawsze da się podnieść, czasami się nie opłaca  :evilmrgrin:

Offline przemko

• clubmen
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.6i
  • Kod: AEK
  • Moc: 101 KM
  • Rej: ONY
« Odpowiedź #5 dnia: 14 - Kwietnia - 2015 - 10:56:59 »
Szaman, przejedź się takim autem jak to o które pytasz i sam sprawdź jakiem masz odczucia, każdy ma inne i jednemu wystarczy moc dostępna w tym silniku a innemu zawsze będzie brakowało.
Jeździłem Caddy SDI i w mieście jego moc była w zupełności wystarczająca, po autostradzie nie próbowałem ale sądzę że do spokojnej jazdy 120-130 wystarcza dla zwykłego śmiertelnika  :)

Offline l.Sokalski

• :: TrendLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.5 TDI-PD
  • Kod: AXE
  • Moc: 174 KM
  • Rej: ONA
« Odpowiedź #6 dnia: 15 - Kwietnia - 2015 - 10:56:46 »
Witam
Miałem do czynienia z tym silnikiem w golfie IV był kupiony dla kobiety i w głównej mierze chodziło o trwałość silnika
ta jednostka silnika jest oszczędna i wytrzymała dla samochodu o masie jak golf 1170 Kg wystarczała i nie był jakaś ekstra zamulona jeździł normalnie po mieście ale nie spodziewaj się sportowych wyników
Moim zdaniem do jazdy "taniej" jak najbardziej, mocy nie jest za dużo bo 68Km ale jak chcesz się ścigać z pod świateł to kup coś mocniejszego

dla porównania Seat:
seat waży 1040kg to o 130  kilo mniej jak golf 4
w danych z autocenter wynika, że do setki ma 16s zaś golf 17,2 naturalnie są to tylko dane techniczne
musisz sam sobie odpowiedzieć na czym najbardziej Ci zależy

np. Mój bus do 100 ma 11s ale na światłach się ładnie zbiera i nie jednemu oko zbladło ale za to przy takiej jeździe koło 18litrów na 100 wypije... Radość na światłach a rozpacz przy tankowaniu
Przyczłapy do bulbulatora to:
taka część od rumsztyka do cholajzy, poprzecznie ramplowana

Tagi wątku: