Witam wszystkich forumowiczow i zycze wam wszystkiego najlepszego w nowym roku 2018, aby byl dla nas wszystkich bezawaryjny

Z gory przepraszam za brak polskiej czcionki. Pisze z Belgii.
Wracajac do tematu, to prosze o pomoc kolegow mocnych w elektryce. Mam vw T5 2.5 tdi automat 2007.
Po wymianie skrzyni automatycznej, kiedy przyjechalem autem do domu, wentylator pracowal pare godzin no i rozladowal mi aku.
Po sprawdzeniu auta na kompie wyszedl mi taki blad" Sterownik 1 wentylatora chlodnicy: za wysoka temperatura"
Sprawdzanie odbylo sie na zimnym silniku.
Po "przekopaniu" forow na necie znalazlem dwie mozliwosci:
1. Czujnik temperatury czynnika w chlodnicy nie dziala ( jest tylko jeden w tym modelu).
2. Sterownik / modul wentylatora( jest tylko jeden wentylator glowny).
Prosze o pomoc i opinie .
Czy mozna sprawdzic, ktore z tych "ustrojstw" padlo?
Odlaczanie po kolei nic nie dalo.
Czy moze to sam wentylator i jego zasilanie ( taka wtyczka z tylu wentylatora umieszczona centralnie)
Moj mechanik wie tyle co ja.
Jeden ze specow z Polski polecil mi sprawdzic temperature na silniku kompem, (z gory dzieki P Piotrze i pozdrawiam), ale na razie komp na urlopie do 10.01.
Wszystkim dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam z deszczowej Belgii

Dodano: 05 - Styczeń - 2018 - 19:01:24
Witam, problem został rozwiązany, najpierw wymieniony czujnik temperatury, ale to nie on byl przyczyną, potem zakupiłem i wymieniłem moduł sterowania wentylatora (sterownik temperatury) i to był strzał w dziesiątkę

Dziękuję i pozdrawiam.