Autor Wątek: ELEKTRYKA - różne problemy  (Przeczytany 29381 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline l.Sokalski

• :: TrendLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.5 TDI-PD
  • Kod: AXE
  • Moc: 174 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: ONA
Odp: Wentylator chłodnicy działa na max obrotach
« Odpowiedź #25 dnia: 06 - Marca - 2017 - 11:12:57 »
Witam...
Przepraszam że nie zakończyłem.
Nie zaglądałem na Forum ponieważ życie zmusiło mnie do sprzedania T5 i postanowiłem spróbować jak sprawuje się Audi ;)
Widzę że koledzy mają podobny problem, więc napisze co było z tą elektryką w mojej T5

Opis: rura wychodząca z intercoolera jest umiejscowiona nad czujnikiem temperatury który znajduje się dolnej części chłodnicy stojąc przed maską patrząc na silnik to po prawej stronie na dole od strony silnika.
Przyczyny: olej kapiący z łącznika intercoolera i gumowego węża leciał na czujnik temperatury,
Skutki: doszło do zwarcia i czujnik się spalił, sterownik nie widząc wartości z czujnika uruchomił tryb awaryjny włączając wszystkie wiatraki na full, żeby silnik się nie przegrzał.
Naprawa: uszczelka za około 5 euro a czujnik ok 80 euro, wszystko idzie samemu zrobić tylko wiara w siebie i nie bać się. (ja się bałem i mechanik skasował mnie 120 euro za wymienienie czujnika).

Pozdrawiam i powodzenia :bry:
Przyczłapy do bulbulatora to:
taka część od rumsztyka do cholajzy, poprzecznie ramplowana

Offline przemol121

• Silnik: 2.5 TDI
  • Kod: AXE
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: PO
Odp: 2.5 TDI - rozrusznik nie kręci ?
« Odpowiedź #26 dnia: 07 - Marca - 2017 - 08:39:49 »
Dzięki dzisiaj po południu to sprawdzę i dam znać co wyszło

Offline pinio1965

• :: StartLine
  • Silnik: 2.5 TDI
2.5 TDI - wentylator chłodnicy pracuje po wyłączeniu zapłonu
« Odpowiedź #27 dnia: 04 - Stycznia - 2018 - 14:22:58 »
Witam wszystkich forumowiczow i zycze wam wszystkiego najlepszego w nowym roku 2018, aby byl dla nas wszystkich bezawaryjny :D

Z gory przepraszam za brak polskiej czcionki. Pisze z Belgii.
Wracajac do tematu, to prosze o pomoc kolegow mocnych w elektryce. Mam vw T5 2.5 tdi automat 2007.
Po wymianie skrzyni automatycznej, kiedy przyjechalem autem do domu, wentylator pracowal pare godzin no i rozladowal mi aku.
Po sprawdzeniu auta na kompie wyszedl mi taki blad" Sterownik 1 wentylatora chlodnicy: za wysoka temperatura"
Sprawdzanie odbylo sie na zimnym silniku.
Po "przekopaniu" forow na necie znalazlem dwie mozliwosci:
1. Czujnik temperatury czynnika w chlodnicy nie dziala ( jest tylko jeden w tym modelu).
2. Sterownik / modul wentylatora( jest tylko jeden wentylator glowny).
Prosze o pomoc i opinie .
Czy mozna sprawdzic, ktore z tych "ustrojstw" padlo?
Odlaczanie po kolei nic nie dalo.
Czy moze to sam wentylator i jego zasilanie ( taka wtyczka z tylu wentylatora umieszczona centralnie)
Moj mechanik wie tyle co ja.
Jeden ze specow z Polski polecil mi sprawdzic temperature na silniku kompem, (z gory dzieki P Piotrze i pozdrawiam), ale na razie komp na urlopie do 10.01.:)

Wszystkim dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam z deszczowej Belgii ;)

Dodano: 05 - Styczeń - 2018 - 19:01:24
Witam, problem został rozwiązany, najpierw wymieniony czujnik temperatury, ale to nie on byl przyczyną, potem zakupiłem i wymieniłem moduł sterowania wentylatora (sterownik temperatury) i to był strzał w dziesiątkę :thumbup:

Dziękuję  i pozdrawiam.

Offline macprof

• Silnik: 1.9 TDI
  • Rej: SK
moduł komfortu przy montazu szyb elektrycznych
« Odpowiedź #28 dnia: 19 - Kwietnia - 2018 - 08:21:39 »
witam montuje szyby elektryczne do t5 2004 rok mam pytanie brakuje mi modułu komfortu czy ktoś mi podpowie jaki kupic ewentualnie nr pozdrawiam

[gmod]Temat wątku i każde zdanie ZAWSZE rozpoczynamy z DUŻEJ LITERY[/gmod]

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: moduł komfortu przy montazu szyb elektrycznych
« Odpowiedź #29 dnia: 19 - Kwietnia - 2018 - 10:34:46 »
Jeśli szyby mają chodzić elektrycznie to oprócz modułu potrzebne jest także okablowanie (najlepiej orginalne od danych silniczków szyb które również powiązane jest z centralnym zamkiem(spory kawał instalacji do wymiany) .By uniknąć niepotrzebnej walki dodatkowych kosztów w postaci orginalnych wiązek ,wtyczek ,modułu prostszą metodą jest zrobić swoją instalację bez niepotrzebnej elektroniki (minusem będzie to że nie będą działać z pilota przy zamykaniu/otwieraniu auta przez dłuższe wciśnięcie guzika na pilocie )Przed ewentualnym uszkodzeniem takiej samoróbki warto zabezpieczyć układ bezpiecznikiem termicznym (który zabezpieczy układ np.zimową porą jak szyby przymarzną).Może tego typu rozwiązanie może być na pierwszy rzut oka totalnym druciarstwem ale ogranicza usterki/problemy do minimum .
Sam jestem przykładem gdzie w touaregu padł moduł jednej z szyb (do tego modelu pakowano trzy rodzaje ) i w planach mam przerobienie by problem nie powtórzył się nigdy więcej (jak wykastruje moduł to nie padnie bo go po prostu nie będzie ) .Jak będę przy tym dłubał (znajdę chwilę czasu )zrobię fotorelację ukazującą jaki jest przyrost formy nad treścią w przypadku szyb i jak prosto można ominąć niepotrzebne duperele .Może komuś się przyda tego typu informacja .Jak temat ominięcia modułu zaciekawił to uzbrój się w cierpliwość a jak ma być koniecznie orginał to zacznij od okablowania (nowsze wersje nie mają jednego modułu tylko upychane są przy każdym z silniczków z jedną centralką nazywaną także modułem ) Jeśli nie wiadomo jakie masz silniczki to podpowiedź odnośnie tego co potrzebujesz może być tylko zgadywanką lub informacją co powinno być w danym modelu wozu ( a czy będzie pasowało do tego co masz ?) . 

Offline macprof

• Silnik: 1.9 TDI
  • Rej: SK
Odp: moduł komfortu przy montazu szyb elektrycznych
« Odpowiedź #30 dnia: 19 - Kwietnia - 2018 - 20:22:47 »
dzięki za poswiecony czas kupiłem cały komplet z jednego auta blachy+ silniczki+ wszystkie przełączniki i oryginalne okablowanie brak modułu i stoje jak paczka przyjdzie dam fotki

Offline adamus878

• :: StartLine
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: DBL
2.0 TDI - świece żarowe i check engine ?
« Odpowiedź #31 dnia: 29 - Października - 2018 - 23:13:01 »
Witam
Ostatnio w trakcie jazdy zaświeciły mi się kontrolka od świec żarowych a następnie jeszcze check engine.
Po podłączeniu VAGa pokazuje błędy
Który to czujnik przy DPF ?
Pozdrawiam

Tagi wątku: