Autor Wątek: 1.6 TDI - zimny silnik nie zapala w temp. powyzej 20st  (Przeczytany 2508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MbitXX

• :: TrendLine
  • VW: Passat B8
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 120 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: SK
1.6 TDI - zimny silnik nie zapala w temp. powyzej 20st
« dnia: 27 - Marca - 2022 - 12:43:05 »
Czesc.
Mam takie pytanie:
Co moze byc przyczyna, ze silnika nie mozna uruchomic jesli temperatura powietrza przekracza 20 stopni Celcjusza.
Chodzi o to, ze samochod stoi kilka godzin na sloncu, temperatura powietrza 18-24 (w sloncu), silnika nie da sie uruchomic w takich warunkach...  Jesli byly mrozy po minus 16, albo jak jest 0 czy nawet 10 na plusie, zimny silnik startuje po 0,5 - 1 sekundzie od rozpoczecia krecenia rozrusznika. Problemy zaczynaja sie od plus 14 - 15 st. C. (silnik startuje, ale rozrusznik musi krecic przez 3-4 sekundy -  jak by zapalal na GIGA SYBERYJSKIM MROZIE na letnim paliwie), a od 18-20 w ogole nie zaskakuje. 
Silnik ogolnie ma moc, pracuje ladnie, cicho i rowno. Przebieg nie jest jakis wielki, 170 000 km.
Jesli uruchomisz rano silnik kiedy jest chlodno, pozniej mozna jezdzic caly dzien (wylaczac i wlaczac silnik bez problemu, kiedy jest nawet bardzo cieplo - okolo 20 st C i wiecej). 

Na komputerze (po podpieciu interfaca) nie ma zadnych kodow bledow od silnika (losowo pojawiaja sie od szyby tylnej czy od ogrzewania fotela, albo kamery od znakow... ale to sa losowe przypadki i na pierdylion procent nie maja nic wspolnego z uruchamianiem silnika - i to normalne bledy dla normalnie eksploatowanego auta).

To juz chyba 4 czy 5 TDI u nas w domu, poprzednie dociagaly do 400 000 km bez problemu i jezdza nadal u innych tez bez problemu. A ten 1,6 TDI takie numery odstawia...
Wsiadasz o 13:00 i rozrusznik kreci, ale nie zaskakuje... o 18:00 kiedy jest 12-13 stopni, silnik startuje jak 5 km po opuszczeniu salonu.

Nie wiem - ktos cos mial taki przypadek?
Moze jakis  czujnik temp. powietrza? moze zacina sie przepustnica? albo co?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: 1.6 TDI - zimny silnik nie zapala w temp. powyzej 20 stopni Celcjusza
« Odpowiedź #1 dnia: 27 - Marca - 2022 - 20:23:51 »
Czy fura nie miała przypadkiem kombinacji z podnoszeniem mocy (dłubanie w mapach)? Jakie są wartości wtrysków paliwa (jak zaskoczy nie buja nadmiernie silnikiem) ?Czy przy problemie z rozruchem jak zaskoczy puści bąka z wydechu ( jeśli tak to jaki kolor ciemny/jasny)? Czy objaw wystąpił nagle czy stopniowo mu się pogorszyło? Czy miał czyszczony dolot?

Offline MbitXX

« Odpowiedź #2 dnia: 27 - Marca - 2022 - 21:57:30 »
Nie nic nie bylo robione. U mnie auta jezdza normalnie od wymiany oleju do wymiany oleju. Zazwyczaj nie mamy problemow z  silnikami.

Samochod, a takze jego silnik (jesli zapali) pracuja normalnie - tak jak 4 lata temu po wyjezdie z salonu.

Auto ma 4 lata i nigdy z nim nie bylo problemow. W sumie bylo by dziwne, aby do 170 000 cos moglo sie dziac w TDI - przeciez to przebieg przy ktorym konczy sie okres dotarcia. Mielismy kilka TDI i 2,0 i 3,0, teraz w jednym aucie jest ten 1,6 i nigdy nie bylo klopotow (nie liczac starego 2,0 TDI, w ktorym po 360 000 km ukrecil sie walek pompy oleju) - a tak silniki lataja od wymiany oleju do wymiany i tyle...

Auto normalnie jezdzi, jedyne co to od ostatniej srody, kiedy w ciagu dnia temperatura poszla u nas w gore (w srode i czwartek bylo 14-16 stopni) rozrusznik dlugo krecil, ale motor zaskakwial (auto stalo co najmniej od 7 lub 8 do okolo 13:30. Pozniej wieczorem kiedy bylo kolo 4 stopni, po 5 - 6 godzinach silnik normalnie zapala, to samo o poranku po kilku godzinnym postoju - silnik zapala bez problemow.

Wczoraj bylo okolo 18-20 stopni kolo 13:30 - auto stalo od piatku od okolo 21:00 i w sobote nie odpalil. Rozrusznik zakrecil 4 czy 5 cykli i silnik nie zastartowal. Pojechalem innym samochodem, wrocilem kolo 18. Sprobowalem odpalic ponownie Paska - auto zakrecilo (okolo 0,5 moze 1 sekunde) i zapalilo jak by nigdy nic.
Az sie przejechalem pare km - ale wszystko normalnie - silnik pracuje IDEALNIE - JAK NOWY.
Dzis kolo 13 bylo okolo 15 stopni, i zapalil motor, ale tak jak w srode - rozrrusznik krecil kilka sekund (okolo 4-6).

Auto stalo dzis od 14 do teraz, kierowca wsiadl i normalnie odpalil i pojechal.

Mysle, ze to jest wina jakiegos czujnika, ale w tym malym motorku jest ich tyle, ze nie wiem czy od cisnienia dolotu, albo od temperatury dolotu, albo od polozenia walka rozrzadu czujnik? albo od temp. powietrza dookola auta? nie wiem, nie mam pojecia.
Komputer po podpiei i odczytaniu bledow nie pokazuje zadnych bledow, lub jakies malo istotne i calkiem nie zwiazane z silnikiem.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 28 - Marca - 2022 - 08:24:28 »
nie pokazuje zadnych bledow,
To jest najlepsze w tych nowoczesnych wozidełkach.
Uszkodzenie któregoś z czujników powinno zostać odnotowane i komp powinien wywalić błąd. Skoro ich nie ma a nie chcesz brnąć w koszta wymiany warto sprawdzić w inny sposób.
Na początek gdy usterka z problemem rozruchu wystąpi ponownie watro energicznie kilkukrotnie wcisnąć pedał sprzęgła i ponowić próbę rozruchu.
Jeśli da się uruchomić to da to podpowiedź usterki.
Kolejną rzeczą jest( dość kłopotliwe w wykonaniu) uderzenie w zbiornik paliwa w okolicy pompy paliwa. Jeśli silnik zaskoczy po takim zabiegu to da to nakierowanie na ewentualną usterkę.
Warto też organoleptycznie sprawdzić klapę łagodnego gaszenia (potocznie nazywaną przepustnicą). Jeśli jest dość mocno uklejona syfem może się przycinać i powodować problem z rozruchem. Jej przycinanie/klejenie może być powiązane z temperaturą otoczenia.
Kolejną rzeczą ułatwiającą zdiagnozowanie ewentualnej przyczyny usterki jest chwilowe zaciśnięcie węża powrotu paliwa z listwy wysokiego ciśnienia ( najwygodniej w okolicy filtra paliwa z pomocą drugiej osoby). Da to podpowiedź czy usterka nie jest spowodowana niskim ciśnieniem paliwa przez przycinający się zawór.
Po sprawdzeniu powyższych i nie wyeliminowaniu problemu z rozruchem daj znać bym nie rozpisywał się zbytnio z możliwościami usterki przy których komp nic nie powie a wyrób samochodopodobny nie daje się uruchomić.

Offline MbitXX

« Odpowiedź #4 dnia: 28 - Marca - 2022 - 19:32:18 »
Czesc GULASZ

No nie wiem. Cos wiesz, ze gdzies dzwoni, ale dokladnie to nie bardzo.
Ale co poradzic - takie uroki mechaniki. 

Mysle, ze to co mowisz to mozna by grzebac w samochodzie, ktory ma z 500 000 albo 600 000 km (ale licznik pokazuje magiczne 150 000 km ku uciesze wlasciciela...)

Mysle tez, ze powod jest bardziej prozaiczny i faktycznie dotyczy:
- czujnik powietrza na dolocie
- czujnik walka rozrzadu
- czujnik temperatury

... albo akumulatora.

Dlaczego akumulatora?
- Juz tlumacze i objasniam, otoz dzis tez bylo cieplo, samochod stal od 6 rano, w poludnie stal w sloncu, temp. podobna do poprzednich dni. Auto mialo jechac okolo 14 i... pojechalo - silnik chwycil po 0,5 sekundy.  Zastanawiam sie czy na to, ze przy wyzszej temp. otoczenia silnik nie chce odpalac ma wplyw zuzyta bateria. Otoz,  wczoraj wieczorem i w nocy pracowal CMYK. Akumulator doladowal.
Chodzi o to, ze bateria mocno zuzyta ma problem aby dac odpowiednio duzo pradu by rozrusznik uzyskal odpowiednie obroty by uruchomic zimny silnik (a powyzej 15 st. C przestaja dzialac swiece). Jesli jest chlodno, swiece sie zaswieca i zagrzeja i silnik nie potrzebuje tych 500 obrotow aby wystartowac (wystarcza powiedzym 440). Kiedy jest cieplej, swiece nie grzeja bo komputer ich nie wlacza i silnik bez wspomagania nie "eksploduje ropy" - Pan wie o czym ja mowie.... kiedy temp. powietrza spada, zimny silnik grzeje swiece, potem kreci na 440 i ropa sie zapala i silnik hula...  - moze wartosci obrotow sa inne - ale Pan wie o czym ja mowie.
Nie wiem... tak sobie dzis pomyslalem, po tym jak sie dowiedzialem, ze aku padl w tym aucie tydzien temu i byl doladowywany.

Tak czy owak koncem tygodnia albo poczatkiem nastepnego ten pasek idzie na serwis (olej, nowe opony letnie itp itd) - zalozymy tez nowa baterie i bedziemy obserwowac. Dam znac co i jak.

Z tego co podpowiadasz Panie GULASZ to tak, masz racje, ale nie w samochodzie, ktory codziennie robi minimum 40 -50 km (a czesto po 300 - 500), tym bardziej, ze auto jest przedmuchane i przehulane po drogach gdzie gaz jest w podlodze ;-)

A przy naszej eksploatacji to w autach malo kiedy nawet DPF ma sie czas zapach przed 250 -300 000 km. 
Rekord to bylo chyba A6 z 2,0 TDI 140 KM, ktore zrobilo w 5 lat 439 000 km od nowosci - kiedy auto bylo sprzedawane mialo nadal oryginalny DPF i oryginalny Multitronik (model auta C6 / olej w skrzyni byl spuszczany co 60 000 km i wlewano nowy).  Hmm. nawet nie pamietam abysmy co kolwiek grzebali przy wtryskach w ktorym kolwiek z aut - raz chyba wtryski wymienialismy, ale to na gwarancji chyba w starym passacie B6 - ale to jakas seria byla wadliwa - to bylo lata temu. TDI 2,0 po 2013 roku sa pancerne - przynajmniej ja nie mam podstaw uwazac inaczej. Tak, ze raczej z autami nam sie nic nie dzieje, ale ten rodzyn 1,6 TDI nie mile mnie zaskoczyl i pokazal rogi i jakies himery - ktore wynikaja z jakiejs blachostki.

No nic - napisze co i jak jak juz dojde do rozwiazania.
Ale jesli ktos ma jescze jakis pomysl co to moze byc, ze DIESEL nie chce sie uruchomic kiedy na dworze jest cieplo, to niech podpowiada. Pomyslow nigdy za wiele.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
Odp: 1.6 TDI - zimny silnik nie zapala w temp. powyzej 20st
« Odpowiedź #5 dnia: 28 - Marca - 2022 - 23:09:31 »
Mysle tez, ze powod jest bardziej prozaiczny i faktycznie dotyczy:
- czujnik powietrza na dolocie
- czujnik walka rozrzadu
- czujnik temperatury

Odłącz czujnik temperatury i sprawdź czy jest różnica. Wskazania czujników temperatury możesz sprawdzić w pomiarach rozszerzonych UDS VCDS-em. Sprawdzasz na zimnym silniku, wskazania powinny być zbliżone do temperatury otoczenia. Czujnik wałka generuje zawsze błąd więc jeśli takowego nie ma to bym go wykluczył. Czy zawsze słychać pompkę w baku po przekręceniu zapłonu?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 29 - Marca - 2022 - 07:46:23 »
Chodzi o to, ze bateria mocno zuzyta ma problem aby dac odpowiednio duzo pradu by rozrusznik uzyskal odpowiednie obroty by uruchomic zimny silnik (a powyzej 15 st. C przestaja dzialac swiece). Jesli jest chlodno, swiece sie zaswieca i zagrzeja i silnik nie potrzebuje tych 500 obrotow aby wystartowac (wystarcza powiedzym 440).
Trochę słabo oceniam ten kierunek. Wyłączone świece to mniejszy pobór prądu i tym samym więcej go na rozrusznik.Zakładając że silnik po tak niewielkim przebiegu coś sobą jeszcze reprezentuje to powinien palić bez świec na strzała nawet w okolicy 5 stopni. 1.6 to bezpośredni wtrysk bez wstępnej komory. Akumulator w słabej kondycji czym cieplej tym więcej może z siebie dać. Idąc kierunkiem słabego aku to gdy nie dało się go uruchomić i został odstawiony na kilka godzin to tym bardziej nie byłoby prądu na ponowną próbę by zaskoczył.
Rozrusznik zakrecil 4 czy 5 cykli i silnik nie zastartowal. Pojechalem innym samochodem, wrocilem kolo 18. Sprobowalem odpalic ponownie Paska - auto zakrecilo (okolo 0,5 moze 1 sekunde) i zapalilo jak by nigdy nic.
W tej wypowiedzi nikt nie wspomina że ładowany był aku a odpalił od strzała.
W tym wszystkim najbardziej zastanawiające jest cel autora tematu. Z opisu usterki/problemu wynika jakby we własnym zakresie chciał naprawić auto opisując jaki ma problem a na końcu informuje że da znać co zdiagnozowali na warsztacie.
Jak komp im nic nie powie to zacznie się wymiana części potrzebnie/nie potrzebnie do skutku.
Mimo wszystko czekam z niecierpliwością na info co do przyczyny.

Offline MbitXX

« Odpowiedź #7 dnia: 01 - Maja - 2022 - 17:45:45 »
Auto nie mialo i nie ma zadnych usterek - przynajmniej wg komputerow, ktore podpinalismy.
Tak - wiekszosc swoich aut sam diagnozuje, co skutkuje blyskawiczna naprawa. Jesli mechanik zacznie sie "doktoryzowac" na samochodzie to z doswiadczenia wiem, ze w 8 na 10 przypadkow pogorszy sprawe. Dlatego jesli zarzdadzasz flota to musisz wiedziec co boli kazde auto i nakierowac mechanika lub wrecz mu wytlumaczyc jak krowie na rowie co ma konkretnie zrobic - mam na mysli usterki, ktorych pochodzenie nie jest oczywiste do konca.

Bateria zostala doladowana i samochod od tamtej pory normalnie jezdzi - zero problemow. Na jesien ten egzemplarz idzie raczej na sprzedaz, ale jesli postanowimy go meczyc u nas dalej to pewnie kaze wymienic baterie.

Offline radiator

• VW: Golf VII
  • Moc: 105 KM
  • Rej: LBN
« Odpowiedź #8 dnia: 02 - Października - 2022 - 10:57:31 »
Szkoda, że tak późno natrafiłem na tą yskusję. Mam golfa 7 1.6 tdi i borykam się z tz. long crankiem(dłuższy rozruch powyżej 15 stopni). Zrobiłem test ciśnienia
obroty startera oraz wtryski

Naczytałem się na ten temat w silnikach 1.6 i każdy typuje inną usterkę w przeciwieństwie do vcdsa który nie wyrzuca nic!
W garażu podgżałem czujnik tem, zew., odpiąłem wtyczkę z czujnika chłodziwa, komp pokazal 30 stopni palę dziada i start ze strzała. Wykasowałem błędy, podpiąłem czujnik chłodziwa, temperatura zdarzyła spaść do 20 stopni (ogólnie w garazu było 13 stopni) pale z zapiętym czujnikiem chłodziwa i dłuższy rozruch. Nadto, gdy czujnik był odpięty, świece grzały dłużej, znacznie dłużej. Co mi daje taka informacja? No własnie nie wiem, bo czujnik na vcdsie błędów nie wywala. Może Wy coś podpowiecie?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #9 dnia: 02 - Października - 2022 - 11:09:15 »
Jeżeli temperatura otoczenia różni się znacznie od temperatury na desce wskazanej przez czujnik to może to być przyczyną. Vcds raczej nie pokaże błędu bo czujnik działa , program wysyła info do czujnika i czujnik odpowiada a więc komunikacja się odbywa. A to że wyskakuje duża różnica temperatur to vcds już nie ma z czym porównać tego i dlatego nie ma błędu.  Komputer dostaje w aucie info ze jest powiedzmy +20 i nie trzeba tak długo grzać , a w rzeczywistości jest niższa temperatura i ciężko mu odpalić.
Vcds wywali błąd w tym wypadku jeśli obwód będzie przerwany.
Najtańsze rozwiązanie to wymiana czujnika temperatury i wtedy się wyjaśni wszystko

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #10 dnia: 02 - Października - 2022 - 11:27:51 »
Jakie masz wartości z czujników temperatury na zimnym silniku? Powinny być mocno zbliżone do temperatury otoczenia

Offline radiator

« Odpowiedź #11 dnia: 02 - Października - 2022 - 12:58:21 »
Muszę zamontować w garażu temrometr bo trudno mi bedzie porównać temp. Już dzisiaj nie sprawdzę temp. na zimny - auto już w ruchu. Sprawdzę jutro rano.
A jeszcze powiedzcie mi co miał na myśli Gulasz mówiąc o podrujnym naciskaniu na sprzęgło? Że niby jego wina czy co?

Offline MbitXX

« Odpowiedź #12 dnia: 03 - Października - 2022 - 18:15:06 »
Czesc. Ku pokrzepieniu serc: usterka jest nie do zdiagnozowania. Komputer (jaki by nie byl) nie wykrywa bledow. A usterka pojawia sie sporadycznie - jedyna niedogodnosc to to, ze rozrusznik dluzej pracuje. Ten typ tak chyba ma i jesli ktos ma podobnoe to raczej nie warto sluchac rad szamanow, ktorzy Wam wymienia caly samochod a usterka nadal bedzie. Jedynym sensownym rozwiazaniem jest wymiana auta na egzemplarz 2.0 tdi lub zaakceptowac te „przypadlosc“.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 03 - Października - 2022 - 22:35:01 »
Ten typ tak chyba ma
Nie sadzę, to nie jest normalny objaw, nie powinien występować.

Offline radiator

« Odpowiedź #14 dnia: 04 - Października - 2022 - 08:02:24 »

image htlm
Za rada goscia z YT Golfwagen

Zrobilem testy i wszystko z czerwonego zrobilo sie zielone za wyjątkiem "oxygen sensor heater monitoring" i nie wiem co to dokładnie jest i który z tesów wykonac. Dzisiaj pójdę do garażu podgrzeję farelką czujnik temp. zew. i sprawdzę czy pomogło bo już ręce opadają. Mechaniory tylko wymieniać.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #15 dnia: 04 - Października - 2022 - 08:18:21 »
Na wstępie sprawdź wskazania temperatury na desce i w garażu,  jak będzie znacznie odbiegać różnica to czujnik walnięty.  Przy pomocy vcds też możesz sprawdzić temp płynu chłodzącego i temp silnika... sprawdź też kable od czujników,  może zasniedziałe są,   dostały wilgoci itp. I nie będzie prawidłowo działał.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #16 dnia: 04 - Października - 2022 - 09:45:04 »
Zapytam ponownie:
Jakie masz wartości z czujników temperatury na zimnym silniku? Powinny być mocno zbliżone do temperatury otoczenia
adres 17-zestaw wskaźników => pomiary rozszerzone - tam w pasek (wyszukiwarkę) wpisz "temp", powinien pokazać Ci wartości z wszystkich czujników temperatury. Sprawdza sie to na zupełnie zimnym silniku najlepiej po nocy na zewnątrz, wszystkie wartości powinny być zbliżone to temperatury otoczenia (nie sugeruj się wartościami z poniższego foto). To samo zrób w 03-silnik => pomiary rozszerzone, poszukaj tam temperatury paliwa

Dodano:  04 - Października - 2022  -  09:55:30
Winowajcą może być również czujnik wałka rozrządu i niekoniecznie musi wyrzucać błąd, spotkałem się z opiniami że błędu nie było a winny był właśnie czujnik wałka

Offline radiator

« Odpowiedź #17 dnia: 04 - Października - 2022 - 09:59:49 »
To już jutro bo autem w pracy byłem.
Po zrobieniu wszystkich testów z linku na YT tego gościa golfwagen, oraz farelką dałem rano na czujnik tem., zew. aby zwiększyć bo tam poniżej 14 chyba, dzisiaj odpalił tak:
https://youtube.com/shorts/dWE_usGKHtY?feature=share
No i ździwnienie bo jest dobrze.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #18 dnia: 04 - Października - 2022 - 10:12:08 »
zrobilo sie zielone za wyjątkiem "oxygen sensor heater monitoring" i nie wiem co to dokładnie jest
To grzałka sondy lambda za katalizatorem, nie jest gotowa po przekręceniu zapłonu

Offline radiator

« Odpowiedź #19 dnia: 04 - Października - 2022 - 14:34:09 »
Cyzli po rozgrzaniu silnika powinna byc ok? czy może to mieć wpływ na dłuższy rozruch?

ps. Zapomniałem zapytać. Czy i Wy nic niepokojącego nie widzicie na moich filmach, chodzi mi o fuell pressure - cisnienie paliwo i resztę parametrów? Na anglojezycznym forum niby fachman mówił, że nic nie widzi a sugeruje wadliwe w tych autach rozruszniki.

Dodano:  05 - Października - 2022  -  19:05:00
Temp. zwenetrza i ta na radyju roznily sie tylko 0,5 stopnia, oraz na elektronicznym "termometrze" zostawionym na nnoc rownież była połówka różnicy. Teraz pozostaje mi tylko codziennie rano z grzejnikiem farelką przychodzić, grzać czujnik tem. zewnętrzej w zderzaku i odpinać codziennie czujnik i sprawdzić czy będzie odpalał powyżej 15 stopni. Gdzieś na forum uzytkownik wesol pisał, że by tak cały czas jeździć i sprawdzić. Jednak gdy tylko rano odepnę wtyczkę od czujnika chłodziwa włącza się wentylator a tak jeździć nie wolno. Za kilka dni dam znać jak oewe badania wypadły i czy odpalał po sztuczym zwiększeniu temp. zewnętrzej.

Dodano:  08 - Października - 2022  -  15:05:29
Moze mam jakiś trop ws. dluższego rozruchu.
Tutaj koleś bada vcdsem ważne parametry. https://youtu.be/1P24ZiL-zzc?t=599.
Sprawdziłem u siebie i prędkość obrotu wałka korbowego jest opóźniona. Pytałem dwóch mechaników
i stwierdzają, że do  obadania i być może do wymiany szczotki w rozruszniku. \ogólnie rozrusznik
do przejrzenia. Ciśnienie i obroty ok więć w tym kierunku niby mam iść. Obydwaj proponowali
przed zdjęciem rozrusznika wymianę czujnika wałka rozrządu bo szybciej i taniej.Dodam, że
odpalanie odbywało się w temp. powyżej tych nędznych 15 stopni. Poniżej odpala git. I tutaj
pytanie, jak to się dzieje, że niby/prawdopodobnie uszkodzony, rozrusznik dobrze pali poniżej 15
stopni a powyżej już no nie wiem głupieje???

Oto mój skan z vcdsa

Najwyraźniej się opóźnia wałek rozrządu.

Tagi wątku: