Passat B7 2.0 TDI 140 KM z 2012 roku.
Tak jak w temacie pojawiły się następujące błędy po tym jak wyskoczył check engine.
Objawy: auto od około roku, dość rzadko, tak 1 na 10 zapaleń musiało dłużej kręcić rozrusznikiem. Niezależnie od pogody, działo się to i w upały i przy -15 stopniach, bardzo rzadko po zapaleniu występowały chwilowe falowani obrotów - nie wykazywał ich jednak tachometr. Po prostu czułem falowanie, albo nierówną pracę w kabinie. Zaobserwowałem to może 3-4 razy przez rok.
2 tygodnie temu wyskoczył check engine, i odłączyło system start stop, w zasadzie myślałem nad tym, żeby go sobie dezaktywować na stałe ale nie w ten sposób

Auto z checkiem pracuej równo, jeździ dynamicznie, nie widzę spadku osiągów, jedyne co to system SS nie działa i albo mam przekreśloną jego ikonkę albo pojawia się informacja "błąd systemy SS".Po godzinnej jeździe 2 tygodnie temu błąd jednak zniknął i wrócił przed wczoraj (i już nie zgasł).
Ogólnie wiem co oznaczają te błędy, ale chciałbym forumowiczów zapytać o:
1) gdzie szukać najpierw przyczyny
2) Czy winny może być akumulator, mam chyb 7-8 letni AGM od Warty.
3) Czy może być winny olej, pytam bo przeczytałem o takiej przyczynie na angielskim forum VW, choć wydaje mi się to dziwne.
Z góry bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Proszę na początku wątku, dokładnie opisać błędy. Dziękuję.