Autor Wątek: DZIWNE DŹWIĘKI - skąd dochodzą ?  (Przeczytany 15481 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klekot

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
DZIWNE DŹWIĘKI - skąd dochodzą ?
« dnia: 06 - Kwietnia - 2015 - 16:36:14 »
Witam.
Mój Tiguan odkąd go kupiłem, ma trochę dziwny dźwięk turbiny takie chrobotanie jakby. Myślałem, że coś gdzieś luźne jest, bo taki dziwny dźwięk. Jak spuszczę szybę to znika. Dziś po długiej trasie już tego nie miał. Nie gazuje na zimnym, nie bierze oleju i nie kopci.
Czy te turbiny tak maja ? W Qasqaju to pogwizdywała jakby, nie miałem nigdy 2.0 TDI z VAG-a, wiec nie wiem, może po prostu taki dźwięk już ma ?

Dodano:  06 - Kwietnia - 2015  -  17:12:50
Wlasnie znalazlem ten problem na ang forum ten typ 2.0 TDI niby tak ma :) mam tez Polo 1.6 TDI i tam cisza jakby wogole turbo nie bylo :) nie chce zakladac nowego watku moje kolejne pytanie dlaczego na postoju puszczajac sprzeglo na biegu jalowym w miejscu brania sprzegla auto tez wydobywa z siebie :) tez jakis dziwny dzwiek i obroty podskocza na sekunde o 200 obrotow , ale pewnie tez normalka tylko sie czepiam zamiast jezdzic ale wole upewnic sie bo niedlugo smigam do Polski na urlop i chce byc pewny ze jest wszystko ok

Offline Lucek

• Clubowicz
  • VW: T5
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WPI
Odp: Dziwne dźwięki z pod maski
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Kwietnia - 2015 - 21:06:04 »
@klekot trudno zgadnąć jaki dokładnie dźwięk masz na myśli. Niestety takie dźwięki mogą oznaczać kończącą się dwumasę, ale bez paniki na razie.
Czy możesz bliżej opisać te dźwięki? Chrobocze, klekocze... ? :)
Marcin

Offline klekot

« Odpowiedź #2 dnia: 07 - Kwietnia - 2015 - 21:20:32 »
Takie chrobotanie przez sekundę, dwie, gdy załącza się turbo, ale jak mówiłem - spuszczam szybę i nic.
Wiele osób na forum Eng. pisało o tym i były to auta tygodniowe :) więc myślę, że ten typ tak ma.
W każdym aucie turbina inaczej chodzi .... słyszalne od jedynki do trzeciego biegu. Raczej na wyższych już nie słychać.

Przejechałem się by na bieżąco opisać dźwięk.
Jest jakby osłona tłumika była luźna taki dźwięk jakby albo  na silnik położyć puszkę z kamieniem :) dźwięk max 2 sekundy i znika , myślę, że po prostu coś jest luźne i dźwięk niesie w ten sposób bo jak by wyła turbo to po otwarciu szyby było by gorzej a u mnie znika :) ....co do drugiej sprawy to chyba tylko tak sie dzieje jak silnik zimny.

Dodano:  08 - Kwietnia - 2015  -  19:11:22
Witam ponownie chyba już wiem co tak dziwnie pracuje , to chyba przepustnica tak sobie pracuje , jak otworzyłem maskę, przygazowałem to  stamtąd lekko metaliczny dźwięk jednak podczas jazdy dźwięk jest inny i dlatego mnie zmyliło ,widocznie ten model tak ma :) co do drugiej sprawy to jednak tylko na zimnym tak się dzieje,  jak silnik gorący to jest ok.

Dodano:  15 - Kwietnia - 2015  -  17:17:15
nagralem filmik pierwsze sekundy na wolnych obrotach i jest ok jak przygazuje to tak slychac , w qashqaju bylo podobnie jak wlewalem zwykla rope,  jak shella v pover nitro bylo lepiej a po wymianie przewodu i pompki odpowietrzajacej paliwo zupelnie ustapilo ale teraz to chyba nie to, czy to od paliwa taki dzwiek , slychac go jakby bardziej z przodu jakby przepustnica, moze sie czepiam ?

Jest zdecydowanie ciszej po V-Power Nitro Diesel .

Panowie bylem w serwisie niestety nie w VW i nie wiedza co to za dzwiek i zeby sie nie martwic, mówili że to mogą być wtryski i myślę że mogą być bo po Shellu Nitro jest trochę lepiej.

Dodano: 02 - Czerwiec - 2015 - 19:55:18
Po wielu odwiedzinach , diagnoz wszelakich autko chodzi jak powinno :):):)

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 02 - Czerwca - 2015 - 20:08:44 »
Powiesz Nam dzięki czemu dokładniej jest już tak jak powinno?
Marcin

Offline klekot

« Odpowiedź #4 dnia: 02 - Czerwca - 2015 - 20:22:12 »
Powiem powiem, diagnozy byly wtryski, popychacze.
Kazdy mechanik zgadywal inaczej.... a okazalo sie ze to przewod paliwowy pod autem.
W jednym zakresie obrotow tak wibrowal, ze dzwiek byl taki jaki byl :) odkrecili te dwa przewody, dokrecili i jest jak nowka :)

Jejku jak tu ciezko o mechanika, ktory potrafi znaleźć problem bez kompa, a nasi rodacy, coz gorszych chyba tu juz nie ma ;( ale wreszcie moge sie cieszyc jazda Tiguankiem :)

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 02 - Czerwca - 2015 - 20:51:26 »
Chciałem coś napisać, ale słów mi zabrakło :evilwink: :evilwink: :evilwink:
Tak czy siak, to fajnie, że wreszcie wszystko gra.
I oby tak dalej.
Marcin

Tagi wątku: