Autor Wątek: Roleta bagażnika - rozkładanie na części  (Przeczytany 1139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzysiuno

• :: TrendLine
  • VW: Passat B8
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FG
Roleta bagażnika - rozkładanie na części
« dnia: 20 - Lutego - 2022 - 12:48:46 »
Cześć!

Próbuję zdemontować fragment rolety w moim B8 Variant - ten 'dystans' między roletą a fotelami. Muszę to zrobić, żeby móc mieć zamontowaną kratkę oddzielającą przestrzeń pasażerką od bagażowej (wożę psiaka).
Czy ktoś wie jak ściągnąć ten skrajny element na sprężynie, żeby móc ten 'dystans' wysunąć?

EDIT: Udało mi się i stąd mała instrukcja :)

1. Patrząc od strony bagażnika zajmujemy się prawą stroną. Po lewej stronie jest mechanizm odpowiedzialny za zwijanie rolety.
2. Po wyciągnięciu rolety stawiamy na 'lewej' stronie
3. Płaskim śrubokrętem podważamy plastik od spodu - od dołu widać dwa podłużne rowki - trzeba śrubokręt wsadzić od góry do połowy długości tych rowków. Mając podważony plastik drugą ręką ściągamy nasadkę (siedzi dość mocno więc nie bać się użyć siły)
4. Śrubokrętem wysuwamy mechanizm trzymający roletę, który jest pod sprężynką.
5. Można teraz wysunąć dystans.
6. WAŻNE - dociskajcie roletę do ziemi - jeżeli wyskoczy Wam roleta z mocowania na drugim końcu, będzie trzeba ją nakręcać ręcznie, żeby się zwijała automatycznie
7. Wciskamy plastikowe mocowanie
8. Nakładamy sprężynkę szerokim końcem w stronę mocowania (jest tam punkt mocujący sprężynkę)
9. Nakładamy plastikową końcówkę mocno wciskając aż zaskoczy.

Tadaaam :)

Podziękował: artEon

Offline Margo

• :: StartLine
  • VW: Passat B8
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: FZ
Odp: Roleta bagażnika - rozkładanie na części
« Odpowiedź #1 dnia: 13 - Kwietnia - 2022 - 14:14:35 »
Witam, podłączę się do tematu czy ktoś byłby  tak miły i podesłałby mi zdjęcie rączki rolety bagażnika (sprężynki klapki która mi się niestety rozleciała).
Są 2 rodzaje uchwytów z klapką na sprężynce i bez klapki. Niestety do kupienia jest tylko cała roleta- szaleństwo.
Byłbym wdzięczny za pomoc. Mając zdjęcie sprężynki ślusarz dorobi nową.

Tagi wątku: