Autor Wątek: LPG - wybór instalacji i różne problemy  (Przeczytany 10419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sonia91

• :: StartLine
  • VW: Bora
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Napęd: FWD
  • Rej: SM
LPG - wybór instalacji i różne problemy
« dnia: 04 - Kwietnia - 2015 - 09:55:15 »
Witam,
2 dni temu zakupiłam VW Bora 1.6 + LPG. Wszystko było w porządku, auto przełączyło się na gaz i śmigało, zatankowałam gaz do pełna i po przejechaniu dłuższej trasy zapaliła się kontrolka check i komunikat "abgas werkstatt" i od tej pory świeci się cały czas i nie przełącza na gaz.
Co może być tego przyczyną?

Offline morgion

• :: TrendLine
  • Silnik: 2.O
  • Kod: AQY
  • Rej: CT
2.0 LPG [AQY] - brak mocy
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Lipca - 2015 - 09:05:05 »
Witam
Mam VW Bora z 1999 roku 2.0 AQY + LPG sekwencja Stag

Problem jest gdy samochód postoi kilka godzin. Po uruchomieniu obroty trochę falują i nieraz gaśnie, a gdy wyjeżdżam z parkingu nie mam mocy do 2 tys obrotów, ledwo jedzie poniżej 2 tys ale jak kilka razy przy gazuje jest ok dalej jedzie normalnie.

Pali się kontrola check engine, po podłączeniu vaga mam informację: prędkość obrotowa biegu jałowego, adaptacja przepustnicy osiągnęła poziom graniczny, nic mi to nie mówi. Każdy mechanik też co innego stwierdza.

Do tej pory zrobione:
- wymiana świec
- wymiana przewodów zapłonowych
- wymiana czujnika temperatury
- wymiana czujnika halla
- wymiana filtrów gazu
- czyszczenie i adaptacja przepustnicy
- wymiana przewodów przepustnicy
- wymiana tłumika
- sprawdzenie pompy paliwa i ciśnienia
- sprawdzenie sondy lambda
- sprawdzenie wtrysków
- regulacja LPG

Problem nadal występuje, po wymianie przewodów przepustnicy była chwilowa poprawa
Może ktoś ma pomysł co dalej można zrobić?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 2.0 LPG [AQY] - brak mocy
« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Lipca - 2015 - 09:24:03 »
Czy ta awaria występuje od czasu założenia gazu, czy może występowała już wcześniej ?

Offline morgion

Odp: [Bora] 2.0 LPG [AQY] - brak mocy
« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Lipca - 2015 - 10:02:41 »
Kupiłem z lpg więc nie wiem jak na samej benzynie jeździł
Po kupnie przez 2 miesiące było ok.
Akumulator odłączałem na 3 h i po podłączeniu, komputer nie miał błędu zrobiłem adaptacje i było ok, ale po miesiącu powróciło.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 24 - Lipca - 2015 - 10:29:13 »
Kupiłem z lpg więc nie wiem jak na samej benzynie jeździł
Po kupnie przez 2 miesiące było ok.
Akumulator odłączałem na 3 h i po podłączeniu, komputer nie miał błędu zrobiłem adaptacje i było ok, ale po miesiącu powróciło.

Dla mnie to prawdopodobny błąd w montażu instalacji gazowej. Coś nie jest prawidłowo dobrane i sypie błędami co jakiś czas.
Na twoim miejscu podjechałbym do jakiegoś polecanego gazownika do tych aut i instalacji i jemu dał do przeglądu całą instalację gazową.

Offline morgion

« Odpowiedź #5 dnia: 24 - Lipca - 2015 - 10:33:53 »
Cały przegląd lpg był robiony,oraz ustawiana była mieszanka ( za bogata była)
Oraz było zmieniane miejsce podciśnienia do kolektora
Po wymianie przewodu od przepustnicy było lepiej (tak jakby lewe powietrze łapał)ale powróciło
Większość mówi żeby wymienić przepustnice, ale jest to nie mały koszt a jakoś nie jestem przekonany

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #6 dnia: 24 - Lipca - 2015 - 12:24:33 »
Odłącz całkowicie instalację i powróć na jakiś czas do samej benzyny, jeżeli dalej będziesz miał takie zachowanie auta to wtedy szukaj przyczyn awarii w samym silniku (przepustnica). Ale jak się okaże że wszystko chodzi jak powinno to winna jest instalacja.

Zrobisz jak będziesz uważał, ale jak będziesz słuchał kolejnych magików którzy co rusz każą wymieniać ci coś innego to niedługo wymienisz całe auto. Niestety duża część instalacji montowana jest na najtańszych komponentach i potem są widoczne tego skutki.

Offline morgion

« Odpowiedź #7 dnia: 24 - Lipca - 2015 - 12:53:40 »
No zdziwił mnie fakt że instalacja kosztowała 1800 zl jak na sekwencje coś tanio.
I poprzedni właściciel założył LPG pojeździł niecały rok, zrobił z 13 tys km i sprzedał
Może coś jest z tym lpg, chociaż tak jak mówiłem byłem u dobrego specjalisty i zrobił cały przegląd i ustawił mieszankę i dolot podciśnienia i powiedział że jest wszystko ok. Chociaż rozmawiałem ze znajomym co pracował w skodzie i powiedział że te silniki aqy nie lubią lpg

Dodano:  24 - Lipca - 2015  -  12:55:40
Więc już nie chce nigdy samochodu z lpg, miałem benzynę w poprzednim która paliła 8l, myślałem że zaoszczędzę a jak narazie straciłem tyle że poprzedni mógł palić nawet 13l i tak by było taniej

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #8 dnia: 24 - Lipca - 2015 - 13:40:11 »
Więc już nie chce nigdy samochodu z lpg, miałem benzynę w poprzednim która paliła 8l, myślałem że zaoszczędzę a jak narazie straciłem tyle że poprzedni mógł palić nawet 13l i tak by było taniej
Mam te same odczucia, choć wielu twierdzi że są bardzo zadowoleni z gazu w aucie.

Kiedyś miałem Audi 100 2.2 turbo quattro i zagazowałem je, przez około 3 lata ze 3 razy zrobił mi numer z niemożliwością odpalenia go w żadnym z możliwych trybów. Nie palił ani na benzynie ani na gazie, co gorsza po ściągnięciu auta do mechanika nikt nie potrafił ustalić przyczyny takiego zachowania bo auto paliło i jeździło już samo z siebie. Znalazłem kupca sprzedałem i nigdy więcej auta z gazem nie kupię.

W Polsce mamy bardzo duży problem z nieuczciwością wielu mechaników i monterów instalacji gazowych: według dużej części z nich do każdego modelu silnika i auta da się zainstalować gaz. Winni są w dużej mierze sami użytkownicy, nie sprawdzą na forach do czego gaz nie stwarza problemów i chcą na silę wcisnąć instalację do każdego nabytku. A instalatorzy robią wszystko aby klient nie odszedł od nich i był zadowolony z niskiej ceny instalacji i montażu. Taka specyfika rynku :evilmrgrin: 

Podziękował: Dominikoo11

Offline morgion

« Odpowiedź #9 dnia: 24 - Lipca - 2015 - 13:47:03 »
W Polsce mamy bardzo duży problem z nieuczciwością wielu mechaników i monterów instalacji gazowych: według dużej części z nich do każdego modelu silnika i auta da się zainstalować gaz. Winni są w dużej mierze sami użytkownicy, nie sprawdzą na forach do czego gaz nie stwarza problemów i chcą na silę wcisnąć instalację do każdego nabytku. A instalatorzy robią wszystko aby klient nie odszedł od nich i był zadowolony z niskiej ceny instalacji i montażu. Taka specyfika rynku :evilmrgrin: 
Dobrze ujęte, też planuje sprzedać i kupić coś w dieslu  ;)

Dodano:  24 - Lipca - 2015  -  15:56:23
Mały postęp, po pracy tak samo było nie dało rady wyjechać z parkingu
Podłączyłem pod VAG i wyszło:
017990
P1582-Regulacja prędkości biegu jałowego-Osiągniencie granicy adaptacji sp:
Ten błąd był już od momentu problemów z samochodem, zawsze po usunięciu wracał przy pierwszym uruchomieniu
016795
P0411-system wtrysku wtórneggo powietrza- Nieprawidłowy przepływ
Błąd występował czasami

Podniosłem maskę i nie świadomie pare razy przycisnąłem wężyk który idzie od rury dolotu powietrza przy przepustnicy i wchodzi pod korek oleju (nie wiem od czego jest)
Ale zaczął odpalać normalnie, nie łapie błędu i jeździ. Poczekam jeszcze do jutra i zobacze, może trzeba wyczyścić ten wężyk albo wymienić

Tagi wątku: