Autor Wątek: Sprężyny - oznaczenie; Passat B7  (Przeczytany 1147 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kub4

• :: TrendLine
  • VW: Passat B7
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: DSG-6
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
Sprężyny - oznaczenie; Passat B7
« dnia: 25 - Stycznia - 2022 - 13:54:54 »
Mam pytanie - czy na sprężynach znajduje się numer katalogowy? Nam numer sprężyn wg katalogu, jakie powinienem mieć i szukam używanych. A chciałbym kupić dokładnie takie, jakich szukam.

Czy jest możliwość, że sprężyny (tył) w sedanie i kombi są takie same?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Sprężyny - oznaczenie; Passat B7
« Odpowiedź #1 dnia: 25 - Stycznia - 2022 - 14:06:54 »
czy na sprężynach znajduje się numer katalogowy?
Raczej nie, bo po paru latach byś ich i tak nie znalazł. Sprężyny są oznakowane kolorowymi paskami, które określają ich twardość.

Sprężyny najlepiej dobierać z pomocą nr VIN nadwozia i wtedy masz 100% pewność, że dostaniesz takie jakie powinny być w twoim aucie.
Każdy sklep z częściami, na podstawie nr VIN - dobierze ci odpowiednie sprężyny do Twojego auta.

szukam używanych
Żartujesz sobie, do B7? Przecież takie sprężyny kosztują niewiele w stosunku do wartości auta, więc po co?

Czy jest możliwość, że sprężyny (tył) w sedanie i kombi są takie same?
Na 100% mają inne nr katalogowe i na 99% różnią się miedzy sobą. Jak bardzo się różnią - to musisz sam wziąć obydwa rodzaje i je sobie porównać. Na "oko" mogą być identyczne a pod ciężarem nadwozia, mieć całkowicie rożna charakterystykę.

Offline kub4

• :: TrendLine
  • VW: Passat B7
  • Wersja: Comfortline
  • Skrzynia: DSG-6
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
Odp: Sprężyny - oznaczenie; Passat B7
« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Stycznia - 2022 - 14:48:57 »
Raczej nie, bo po paru latach byś ich i tak nie znalazł. Sprężyny są oznakowane kolorowymi paskami, które określają ich twardość.
Chciałem mieć pewność, bo to pozwoliłoby mi na precyzyjny dobór.

Sprężyny najlepiej dobierać z pomocą nr VIN nadwozia i wtedy masz 100% pewność, że dostaniesz takie jakie powinny być w twoim aucie.
Każdy sklep z częściami, na podstawie nr VIN - dobierze ci odpowiednie sprężyny do Twojego auta.
Tak też zrobiłem (w ASO), oprócz numeru z katalogu jest wyszczególnione:
- 1 pasek barwny
- 1 pasek barwny
- 3 paski kolorowe

biały, lilia, żółty

Ale nie do końca wiem jak to poprawnie czytać.

Żartujesz sobie, do B7? Przecież takie sprężyny kosztują niewiele w stosunku do wartości auta, więc po co?
Jedna sztuka to prawie 500 zł. Do tego dochodzą podkładki, śruby amortyzatora i pyk ~1100 zł. Czy dużo czy mało? Dla każdego znaczy coś innego. Z rozbiórki można dostać za grosze - raczej nic im nie brakuje. Ale jednak trudne może okazać się prawidłowe ich dobranie,

Zamienniki trochę mnie odpychają, bo jeden zamiennik pasuje do kilku numerów katalogowych VW (np. Sachs, lesjofors). To po co w takim razie producent rodzielał te wersje między sobą?

Dodano: 17 - Luty - 2022 - 09:17:12
Jednak trudno było znaleźć dokładnie takie same używane (szczególnie, że nie ma kodu na sprężynie). Kupiłem nowe w ASO.

Tagi wątku: