1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Strona główna
Forum
Zaloguj się
VOLKSWAGEN :: WARSZTAT
Jetta
Jetta VI
WADY WYKRYTE PO ZAKUPIE
« poprzedni
następny »
Strony: [
1
]
2
Do dołu
Autor
Wątek: WADY WYKRYTE PO ZAKUPIE (Przeczytany 20065 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
robert_strze
:: TrendLine
VW: Jetta VI
Silnik: 1.4 TSI
Kod: CZCA
Moc: 125 KM
Napęd: FWD
WADY WYKRYTE PO ZAKUPIE
«
dnia:
02 - Kwietnia - 2015 - 07:45:36 »
Pierwotna nazwa tematu: "Zawieszenie - dziwne dźwięki, skrzypienie"
Witam,
Jestem " szczęśliwym " posiadaczem nowej Jetty VI od 4-tyg. Niestety od paru dni odczuwam duży dyskomfort użytkowania .
Otóż przy ruszaniu i dużym skręcie kół zaczęło odzywać się zawieszenie. Skrzypi jak stara kanapa.
Miałem podobny przypadek w skodzie Octavii (nowej) - wtedy okazały się wadliwe tuleje wahaczy (po wymianie po roku problem wrócił).
Teraz sytuacja się powtórzyła (jedynie objawy są nieco inne - w skodzie trzeszczało przy podjeździe na progi zwalniające lub krawężniki, tu podczas ruszania i skręcania).
Nadmienię że auto ma 4-tygodnie i przejechane 1300 km. Uważałem że VW to pewna jakość i jakże się pomyliłem.
Oczywiście już się umówiłem w ASO - mają przesmarować gumy w tulejach wahaczy.
Czy któryś z forumowiczów ma już takie doświadczenia i może pokierować co robić dalej, bo jestem niemal przekonany iż problem wróci jak smar się wypłucze
Lucek
Clubowicz
VW: T5
Moc: ?? KM
Rej: WPI
Odp: Zawieszenie - dziwne dźwięki, skrzypienie
«
Odpowiedź #1 dnia:
02 - Kwietnia - 2015 - 17:48:46 »
Witaj. Takie skrzypienie może być też spowodowane przez walnięte górne łożyska amortyzatorów, ale czy możliwe by tak szybko się skończyły? Sprawdź na wszelki wypadek i to. Pozdr
Marcin
UCIEK
:: ComfortLine
VW: Sharan I
Silnik: 2.0i
Kod: ADY
Moc: 113 KM
Skrzynia: MT
Rej: WD
«
Odpowiedź #2 dnia:
02 - Kwietnia - 2015 - 18:44:12 »
Skrzypiące gumy to problem każdego auta, nie tylko VW.
Skrzypią sworznie, silent blocki, nawet końcówki drążków. Nie wspominając już o poduszkach amortyzatorów.
Dziwne tylko że w twoim aucie wyszło to tak szybko.
Masz gwarancję, możesz się bronić. Ja stawiam że to silent blocki na wahaczach.
Ja kudłaty durnowaty, reperować stare graty.
robert_strze
«
Odpowiedź #3 dnia:
02 - Kwietnia - 2015 - 21:11:02 »
Jestem po wizycie w ASO - posmarowali na razie cisza (oby na wieki) - chociaż sam w to nie wierzę, smar się wypłucze i trzaskanie powróci
Dodano: 03 - Kwiecień - 2015
Ha ha ha niezłe
Jak moja historia będzie miała dalszy ciąg , to może i ja nakręcę podobny filmik i sława mojego auta zagwarantowana
red
:: VIP ::
VW: Sharan I 2FL
Silnik: 1.9 TDI-PD
Kod: BVK
Moc: 115 KM
Napęd: 4x4
Rej: BWM
«
Odpowiedź #4 dnia:
03 - Kwietnia - 2015 - 11:25:55 »
Panowie z serwisu używali typowo technicznego języka żeby skonsultować i precyzyjnie określić źródło dźwięków
VW LT-35
robert_strze
«
Odpowiedź #5 dnia:
08 - Kwietnia - 2015 - 18:39:00 »
No i kicha, znowuż zaczyna trzeszczeć
Nie mam siły. Przezywam to już drugi raz z grupą VW (pierwsza była skoda).
Na razie poczekam może się samo uspokoi - teraz trzeszczy trochę ciszej - na pewno jest to związane z temperaturą na zewnątrz - im zimniej tym bardziej trzeszczy.
To są na 90% gumy w tulejach wahaczy.
W skodzie wymieniałem je 2 razy na trochę pomagało potem problem wracał. Nie chcę żeby w ASO rozebrali mi pół samochodu co i tak nie wiele da.
Trochę pojeżdżę jak się będzie nasilać to pojadę do nich ponownie.
pretor
administrator
VW: Tiguan I
Model: SUV
Silnik: 2.0 TDI
Kod: CBAB
Moc: 140 KM
Skrzynia: MT-6
Rej: OK
«
Odpowiedź #6 dnia:
08 - Kwietnia - 2015 - 19:39:04 »
A gdybyś wymienił te oryginalne gumy na zamienniki ?
Czasami to może być jedyne rozsądne wyjście, o ile takie zamienniki są już w produkcji.
SZUKAM ->
Drzwi lewy tył [Tiguan 07-16]
robert_strze
«
Odpowiedź #7 dnia:
08 - Kwietnia - 2015 - 22:00:42 »
W sumie może jest to rozwiązanie , ale auto jest na gwarancji i na razie nie będę dopłacał do interesu - jak się problem nasili - trudno z bólem serca oddam mojego " pieszczocha " w ręce ASO i niech radzą
m-seven
:: StartLine
Silnik: 1.2 TSI
Kod: CYVD
Rej: KR
1.2 TSI - spadek mocy ?
«
Odpowiedź #8 dnia:
26 - Czerwca - 2015 - 20:23:15 »
Witam wszystkich forumowiczów.
Jeżdżę VW Jetta VI FL kupioną nową w styczniu 2015 (rocznik 2014) z silnikiem 1.2. TSI.
Mam przejechane ok 11.500 km, z czego ok 7.000 km to głównie autostrady, ostatnie 2.500 km to autostrady południa Europy.
Właśnie podczas ostatnich podróży zauważyłem coś w stylu trochę mniejszej mocy niż wcześniej, może nawet takiej lekkiej dziury, zwłaszcza przy obrotach trochę poniżej 2000/min i zimnym silniku. Od zakupu do ostatnich podróży tego nie odczuwałem.
Dodam, że wcześniej przez lata jeździłem Ibizą 1.2 benzyna, stąd zaraz po zakupie 1.2. TSI wydawał mi się super żwawy.
Co może być tego przyczyną ? czy może to tylko takie złudne wrażenie, wynikające z przyzwyczajenia już do auta ?
P.S. jeszcze mam pytanie czy w tym aucie jest już silnik 1.2. TSI z rodziny EA211 (kod mojego silnika to CYV)
robert_strze
Odp: 1.2 TSI - spadek mocy ?
«
Odpowiedź #9 dnia:
01 - Sierpnia - 2015 - 21:41:24 »
To jest subiektywne odczucie. Mam co prawda silnik 1.4 TSI - ale wcześniej jeździłem skodą octavią z TSI - miałem tak samo.
Silnik zachowuje się jakby znał przyzwyczajenia kierowcy. Jak jeździłem delikatnie to występował efekt turbo dziury, jak dałem mu nieco w "palnik " to stawał się żwawy.
Byłem z tym w serwisie, ale nic nie stwierdzili - i tak przejeździłem 65 tys km.
Teraz mam nieco inny motor, ale widzę że jest to samo. No chyba że u kolegi jest permanentny spadek mocy - to już inna sprawa.
Wtedy nic tylko serwis
robert_strze
Wadliwa praca układu wspomagania!
«
Odpowiedź #10 dnia:
29 - Grudnia - 2015 - 11:53:57 »
Witam Wszystkich forumowiczów
Mam problem który pojawił się jakieś 3-m-ce temu. Otóż podczas szybkiej jazdy (autostradowej) po usztywnieniu się wspomagania (taka opcja że przy szybkiej jeździe automatycznie wspomaganie robi się sztywne) od czasu do czasu podczas próby lekkiej kontry kierownicą lub próby zmiany pasa ruchu następuję lekkie zblokowanie (opór) kierownicy. Aby skręcić należy ten opór przezwyciężyć i potem już gładko skręca.
Jest to bardzo niekomfortowe zwłaszcza podczas szybkiej jazdy. Dodam iż sprawa dotyczy opon letnich i zimowych (po zmianie jest tak samo). Problem zmniejsza się się po idealnym napompowaniu kół do wartości fabrycznej zalecanej przez producenta - ale nie znika całkowicie - nadal występuje zjawisko lekkiego blokowania się układu kierowniczego. Nadmienię iż auto ma rok i 12 tys. km przebiegu.
Zgłosiłem to do ASO i jestem umówiony na wizytę (wstępnie stawiają na przekładnię kierowniczą - podobno zdarzyły się już takie przypadki).
Czy ktoś z forumowiczów miał podobne objawy i czym były spowodowane.
Nie chcę mi się wierzyć iż w nowym samochodzie poleciała przekładnia
Gulasz
-baned-
Marka: Mercedes
Silnik: 1.9 M-TDI
Moc: 75 KM
Rej: GD
Odp: Wadliwa praca układu wspomagania!
«
Odpowiedź #11 dnia:
29 - Grudnia - 2015 - 18:54:07 »
Obawiam się że trochę za świeży wóz posiadasz i wątpię żeby ktoś już grzebał w takiej przekładni .Swoją drogą jeśli masz przejechane 12tyś i wóz te kilometry nie zrobił tylko na placu manewrowym (nauka jazdy )To nie stawiam że padła przekładnia (część mechaniczna ) a raczej coś ze strony elektryki /elektroniki .Przedobrzyli .
robert_strze
Odp: Wadliwa praca układu wspomagania!
«
Odpowiedź #12 dnia:
29 - Grudnia - 2015 - 19:00:59 »
Nie, ja jestem użytkownikiem od początku , więc jazda po mieście i dwa razy dłuższa trasa . Więc kręcenie sterem jak normalny użytkownik . Zobaczymy co na to powie ASO - po wizycie zdam relację
Dodano: 12 - Stycznia - 2016 - 19:22:31
Jestem już po wizycie w ASO . Wstępnie zakwalifikowano przekładnie kierowniczą do wymiany . Ale wcześniej postanowili wgrać nowy soft ( taka jest podobno procedura ). Na razie wygląda na to że jest OK ( zrobiłem z 30 km na autostradzie i objawów blokowanie nie odczułem ). W ogóle to wspomaganie działa jakoś dziwnie . Mocno się utwardza podczas minusowych temperatur już przy ok 60 km/h . Dzisiaj gdy jest mocne oblodzenie ( parę razy zadziałał ESP i ABS ) - układ staje się jakoś sztywniejszy . Nie wiem czy to tak ma być . W sumie nie czuję żeby się blokował jak wcześniej , ale jest inaczej niż w skodzie octavii II FL , którą wcześniej jeździłem . Może ktoś z użytkowników tego modelu VW ma podobne opinie o układzie wspomagania i mógłby się podzielić na forum , byłbym wdzięczny
Dodano: 17 - Stycznia - 2016 - 12:14:24
Niestety problem powrócił . Teraz usztywnia mi się wspomaganie przy 60 km /h i problem lekkiego blokowania nadal występuje . W ASO zakwalifikowano przekładnię do wymiany eeehhhh..... :'(
Dodano: 29 - Stycznia - 2016 - 13:37:13
Przekładnia wymieniona - na razie jest OK
robert_strze
Rezonans, buczenie z deski rozdzielczej
«
Odpowiedź #13 dnia:
29 - Stycznia - 2016 - 13:50:06 »
Witam
W niskich temperaturach podczas rozgrzewania się wnętrza auta występuję nieprzyjemny dźwięk w okolicach środkowych nawiewów.
Przy 1800 obrotach następuje głośne rezonowanie czegoś w kokpicie, jest to dosyć upierdliwy dźwięk.
Po czasie gdy kokpit się rozgrzewa dźwięk staje się mniej intensywny aż do całkowitego zaniku. Niewątpliwie ma to związek z niską temperaturą. Przy okazji problemów z przekładnią zgłaszałem ten problem, ale oczywiście nie był słyszalny bo auto się już nagrzało.
Może ktoś miał już z tym problem i poradził sobie?
Nie ukrywam że mnie ten dźwięk irytuje.
Nie chcę doprowadzić aby ASO rozebrało mi całą deskę rozdzielczą w poszukiwaniach - bo dopiero będę miał problemy.
Czytałem iż podobne problemy trapią też nowego Golfa, może to identyczna sytuacja.
m-seven
Hałas przy przyspieszaniu ?
«
Odpowiedź #14 dnia:
04 - Listopada - 2017 - 22:30:13 »
Witam,
Jeżdżę Jettą VI FL zakupioną jako nowa w styczniu 2015 (rocznik 2014) Silnik jak w opisie 1.2. TSI.
Mam przejechane 49.000 km. Przeglądy tylko w ASO wg wskazań, olej wymieniam co 15.000 km.
Dziś po wymianie opon na zimowe (z felgami) słyszę dziwne stukanie/chrobotanie przy przyspieszaniu - co to może być ?
Najbardziej słyszalne jest to przy osiąganiu około 50 km/h podczas przyspieszania.
Dodam, że przy wcześniejszych zmianach opon z felgami (te same) nie odczuwałem żadnych zmian.
dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
Gulasz
-baned-
Odp: Hałas przy przyspieszaniu ?
«
Odpowiedź #15 dnia:
05 - Listopada - 2017 - 08:53:59 »
Ciężko jest podpowiedzieć trafnie nie słysząc dźwięku jaki opisujesz .Można jedynie zgadywać co jest tego powodem .Jeśli przed wizytą w wulkanizacji było ok.jest duże prawdopodobieństwo że problem powstał na skutek ich działań .
Przy odkręcaniu /przykręcaniu śrub koła przy pomocy klucza pneumatycznego drgania jakie on powoduje mogły spowodować że dostał się syf (piach ,rdza itp )na zacisk hamulcowy (pomiędzy klocek a tarczę ) Po przejechaniu jakiegoś dystansu wszystko powinno wrócić do normy.
Jeśli mimo odkręcenia śrub felga nadal ciasno siedziała na piaście i musiano użyć znacznej siły do zdjęcia odkręconego koła (młot ,kopali w koło ,oponę ).Jeśli szarpanina była spora mógł dostać się syf (piach ,rdza )pomiędzy tarczę hamulcową a piastę .W efekcie po przykręceniu koła tarcza ma tendencje do delikatnego bicia i nierównomiernie dotyka do klocków hamulcowych .Bez rozebrania ,wyczyszczenia i prawidłowego montażu samo nie przejdzie .
Jeśli przy walce z kołami uderzono felgą o osłonę tarczy mogło dojść do jej skrzywienia i może dotykać do tarczy powodując objawy o jakich wspominasz .
Rozsądnym wyjściem jest pojeździć chwilę jeśli nie przejdzie to rozebrać wyczyścić .
m-seven
«
Odpowiedź #16 dnia:
05 - Listopada - 2017 - 15:35:58 »
Witam ponownie,
Chyba przypadkiem udało mi się ustalić co to jest.
Zauważyłem przy lewym przednim kole, że taki najniżej położony jakby element zderzaka (pasek) - gumowy - jest dość mocno naderwany. Przy prawym przednim kole guma jest cała, sądzę, że to może być to - co myślicie ?
Jutro postaram się umówić do ASO - myślicie, że to uda się wymienić/czy jakiś większy element ?
Gulasz
-baned-
«
Odpowiedź #17 dnia:
05 - Listopada - 2017 - 18:51:01 »
Jeśli naderwanie jest na tyle małe że nie dotyka do asfaltu ani koła to raczej nie to.Co nie zmienia faktu że warto to naprawić .Nie zaszkodzi przyjrzeć się dokładnie bo usterka może polegać na wysunięciu się z zaczepów i wymiana nie będzie konieczna .
Jak nie czujesz się na siłach ocenić co i jak zrób fotkę (nawet kilka )to podpowiemy by nie padać na koszta bez potrzeby .
m-seven
«
Odpowiedź #18 dnia:
05 - Listopada - 2017 - 19:38:46 »
Dzięki za szybką pomoc - nieoceniona
Wg mojej oceny (laika
naderwanie jest duże - mam nawet wrażenie, że to właśnie trzepocze i za chwilę urwie się cała ta guma
Załączam zdjęcie - mam nadzieję czytelne
Czy to może być przyczyna problemu ?
Swoją drogą jak to się mogło stać - od zwykłej eksploatacji, parkowania czasem na krawężnikach itp ?
Użytkuję auto raczej standardowo.
tomaszVW
Moc: 105 KM
Rej: ST
Dziwna "kultura" pracy tylnego zawieszenia i łuszczenie się tylnych lamp
«
Odpowiedź #19 dnia:
03 - Stycznia - 2018 - 19:33:37 »
Witam,
Od ponad pół roku jestem posiadaczem nowego VW Jetta VI.
Jetta ma z tyłu wielowahacz lecz uważam, że kultura pracy tylnego zawieszenia zwłaszcza na nierównościach nie jest wysoka, czy inni użytkownicy tego modelu też tak uważacie?
Być może, ktoś już z Was spotkał się z takim problemem, chodzi o łuszczenie się krawędzi tylnych lamp - zwykłych nie LED.
Ja sam, w swoim 9 miesięcznym samochodzie miałem tylne lampy wymieniane na gwarancji już 2 razy.
Uczulam wszystkich posiadaczy nowych VW Jetta aby zwracali na to uwagę oraz zgłaszali problem na gwarancji.
Dodaje poglądowe foto problemu.
jetta2017
2.0 TDI - głośna praca pompy paliwa?
«
Odpowiedź #20 dnia:
24 - Stycznia - 2018 - 14:42:43 »
Witam,
Jetta VI 2.0 TDI 110 KM zakupiony w salonie z przebiegiem 10 km we wrześniu 2017.
Pisk umiejscowiony z tylu samochodu pod spodem.
Sprawdzony ostatnio przez komputer w serwisie VW, błędów brak, powiedzieli: „te modele 2.0 TDI 110 KM 2017 tak maja, że pompa paliwa głośniej pracuje”.
Ja dziękuje. Buczy, ze słychać na pół km jak się jedzie czy tez stoi i na cały garaż podziemny po odpaleniu.
Dzwoniłam do innych serwisów, nie spotkali się z czymś takim, ich modele w salonach tak nie mają.
Co robić?
mate50691
Kod: CAXC
Rej: LTM
Odp: Łuszczenie się tylnych lamp Nowa Jetta
«
Odpowiedź #21 dnia:
14 - Października - 2018 - 15:50:47 »
@tomaszVW,
Podczas poszukiwań Jetty nie zaobserwowałem problemu z łuszczeniem się tylnych lampa obejrzałem ich kilka.
Masz zawieszenie normalne czy obniżanie o 1.5 cm, charakterystyczne dla wersji Highline?
U mnie w Highlinie zawieszenie jest sztywne, na nierównościach jazda nie należy do najprzyjemniejszych, zwłaszcza na standardowych kołach- opony 225 R17).
Koła zimowe zakupiłem sobie 205 R16 i auto na nich jest mniej twarde. Natomiast jazda po autostradzie gdy jest równo bardzo komfortowa
mate50691
Kod: CAXC
Rej: LTM
Pękajaca przednia szyba
«
Odpowiedź #22 dnia:
25 - Października - 2018 - 22:02:01 »
Pękła mi przednia szyba, od słupka na jakieś 7 cm w kierunku środka i następnie w dół mu masce.
Szyba wymieniona w sierpniu z powodu tego samego problemu tylko z drugiej strony.
Auto kupiłem z nieoryginalną szybą, w papierach protokół wymiany...
Szyba nie uderzona kamieniem i nie uderzyłem w krawężnik ani w dziurę.
Auto raczej niebite - nie ma problemów z jazdą ani widocznych śladów napraw, brak takich info w historii (polski salon, poleasingowy, historia serwisowa się zgadza)
Zawieszenie i felgi fabryczne, z tym że w wersji Highline, zawieszenie jest sportowe, obniżone o 1,5 cm a felgi 17 z oponami 225.
Możliwe, że to wada fabryczna konstrukcyjna?
pretor
administrator
VW: Tiguan I
Model: SUV
Kod: CBAB
Moc: 140 KM
Skrzynia: MT-6
Rej: OK
Odp: Pękajaca przednia szyba
«
Odpowiedź #23 dnia:
28 - Października - 2018 - 10:13:05 »
Jakieś zdjęcia, nazwa firmy produkującej te pękające szyby ?
Jeżeli ktoś miał podobny przypadek i chciałby go porównać, to na podstawie zamieszczonych danych można by dopasować każdy przypadek pękniętej szyby w aucie. Powodów można tu wymyślać bez liku a i tak będzie to tylko gdybanie.
SZUKAM ->
Drzwi lewy tył [Tiguan 07-16]
tomaszVW
Moc: 105 KM
Rej: ST
Odp: Dziwna "kultura" pracy tylnego zawieszenia?
«
Odpowiedź #24 dnia:
28 - Października - 2018 - 14:01:51 »
Auto posiadam od 1.5 roku w wersje Comfortline, amortyzatory tylne wymieniane na gwarancji, lecz nie przyniosło to żadnej poprawy.
Lampy tylne już 3 razy wymienione na gwarancji z tego powodu.
Ponoć tylne lampy LED-owe nie mają tego problemu.
Strony: [
1
]
2
Do góry
« poprzedni
następny »
Tagi wątku:
Forum VW Club Polska - grupa VAG
VOLKSWAGEN :: WARSZTAT
Jetta
Jetta VI