Autor Wątek: BAK PALIWA - pojemność / zasięg na rezerwie / zasięg przy 0km zasięgu  (Przeczytany 1331 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rk

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZS
Witam.
Jadę raz sobie 160 km/h po autostradzie, zerkam na range a tu 35 km:) jechałem pod silny wiatr i mi zjadł paliwo szybciej niż zakładałem. Zwolniłem do 120 km/h, następna stacja była za 20 km więc się udało :P
Ostatnio też prawie przekroczyłem granicę na rezerwie ;)

W innych autach nie zdarzyło mi się przeoczyć, tutaj to już któryś raz.

Offline MrBlacker

• VW: Tiguan Allspace
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: MT
Odp: BAK PALIWA - pojemność / zasięg na rezerwie / zasięg przy 0km zasięgu
« Odpowiedź #1 dnia: 03 - Czerwca - 2018 - 00:18:31 »
Zawsze można trzymać w bażniku 5-litrowy baniaczek z paliwem na wszelki wypadek. :)

Offline Rocko

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
« Odpowiedź #2 dnia: 03 - Czerwca - 2018 - 06:43:17 »
Wydaje mi się, że od momentu jak komputer pokaże zasięg 0 km w baku jest jeszcze ok. 5-7 litrów paliwa

Offline rk

« Odpowiedź #3 dnia: 03 - Czerwca - 2018 - 14:25:01 »
Nikt tu nie panikuje i zdaję sobie sprawę, że jeszcze kawałek można przejechać. Testowałeś swoje 'wydaje mi się' w T2;) ? Niemieckie firmy mają z mojego doświadczenia raczej dokładne podejście do tych liczników, w przeciwieństwie do Japończyków. Opel np. pokazywał 0 km zasięgu i paliwo kończyło się po kilku kilometrach. Nissan z kolei naprawdę wcześnie alarmuje, i rzeczywiście zapas jest bardzo duży. Toyota też dość wcześnie (Corolla/Yaris), diesel wcześniej niż benzyna. W kilku różnych markach/modelach mi się paliwo skończyło więc wiem:P. VW na razie nie przetestowałem w praktyce i nie zamierzam, ale gdybyś był chętny daj znać jakie były wyniki. Inna sprawa, że nie bez powodu producenci rekomendują nie schodzenie poniżej poziomu 1/4 baku i tego się trzymam od dłuższego czasu.

Moje pytanie było jednak inne - czy dla was rezerwa w wypadku T2 z AID jest czytelna/łatwo widoczna?

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #4 dnia: 03 - Czerwca - 2018 - 19:37:05 »
@rk I tak i nie. Ja robiąc dużo krótkich odcinków, mam denerwującą tendencję do tankowania przy praktycznie 0km zasięgu.

Nie mówiłem Tobie, ale kiedyś tak sobie właśnie od Ciebie wróciłem, że 10km wyświetlało jak startowałem, a tankowałem na Kolumba gdzie od dworca wyświetlało już 0km ;) Trasa 10,5km ;-) Całe szczęście, że większość "z górki".

Offline rk

« Odpowiedź #5 dnia: 04 - Czerwca - 2018 - 00:06:54 »
Pozdrowienia od pompy paliwa;) Miejmy nadzieję, że Tiguan ma bak plastikowy;)

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #6 dnia: 04 - Czerwca - 2018 - 08:26:17 »
Pozdrowienia od pompy paliwa;) Miejmy nadzieję, że Tiguan ma bak plastikowy;)

eetam, raz się zdażyło że było 0km, a i tak nie weszła książkowa ilość paliwa do zbiornika - tylko znacznie więcej. Nie pamiętam teraz ile dokładnie (musiał bym szukać po historii tankowań), ale pamiętam że aż instrukcję na stacji wertowałem.

Także przy 0km zasięgu, jest jeszcze paliwo w zbiorniku, ile nie wiem, bo auto mi się nie zatrzymało, ani nie wykazywało objawów wciągania powietrza z paliwem jak przy typowym "opróżnianiu do zera".

PS to że to nie jest zdrowe dla auta, a tym bardziej dla systemu nerwowego kierowcy raczej wszyscy wiemy ;-)

Offline MrBlacker

• VW: Tiguan Allspace
  • Moc: 180 KM
« Odpowiedź #7 dnia: 04 - Czerwca - 2018 - 11:28:27 »
Tak jak już pisałem wcześniej, dla tych co lubią jeździć na rezerwie to wystarczy 5 litrowy karnisterek zapakować do bagażnika i nie ma co się obawiać, że zabraknie paliwa na trasie.

Jak jeżdżę Grandem na bezdroża to taki ładunek jest obowiązkowy. Już nie raz mi uratował d*pę. :)
Do miasta czy na długie trasy nie jest to konieczne, ale jak ktoś lubi zasysać powietrze ze zbiornika to warto.

Offline rk

« Odpowiedź #8 dnia: 04 - Czerwca - 2018 - 15:36:01 »
No cóż, ja mam cały czas wyświetlony zasięg na AID a i tak zdarzało mi się przeoczyć;) Żółtych lampek w moim poprzednich autach nie przeoczyłem nigdy.
Pewnie to mój problem [user error] a nie ergonomii zatem:P

eetam, raz się zdażyło że było 0km, a i tak nie weszła książkowa ilość paliwa do zbiornika - tylko znacznie więcej. Nie pamiętam teraz ile dokładnie (musiał bym szukać po historii tankowań), ale pamiętam że aż instrukcję na stacji wertowałem.
Czynność całkowicie bez sensu (porównanie, nie tankowanie) :P. Może warto by to podsumować, to ludzie przestaną robić takie porównania (w tym spinać się w temacie pokazywanego zużycia paliwa prze komputer). Jest to niestety nagminne na youtube (patrz np. materiały Autocentrum)

Więc tak:
- dystrybutory mają kompensacje temperaturową, to co zmierzy przepływomierz (dość precyzyjny) jest przeliczane dla temperatury referencyjnej 15 st. C ponieważ paliwo się rozszerza/kurczy. Na stacji nie ma Świętego Mikołaja, inaczej wszyscy tankowali by nocą lub w zimne dni:P. Stacje też rozliczają się w ten sposób. Nowoczesne zbiorniki dość dobrze izolują (dwie ścianki przeciwko wyciekom itp.). Mimo tego, że grunt ma temperaturę obliczeniową koło przyjmijmy 7 st. C, to paliwo jest tam wlewane dość często (zależy od obrotów stacji) i często nie zdąży jej za bardzo zmienić. Stacje to dość dokładnie mierzą.
- przyjmijmy rozszerzalność na poziomie 1% dla paliw dla każdych 10 st. C (diesel ma ciut mniejszą a benzyna ciut większą jak mnie pamięć nie myli, ale to też zależy od różnych czynników), to jeśli paliwo zatankujesz w bardzo ciepły dzień (np. 35 st. C) to masz litr różnicy na 50 l zatankowanego paliwa (dystrybutor pokaże 50, w baku znajdzie się 51, w praktyce pewnie mniej bo się paliwo nie zdąży podgrzać się tak bardzo w zbiorniku stacji)
- zbiornik się kurczy/rozszerza inaczej niż paliwo
- zbiornik ma przestrzeń na rozszerzanie się/opary, pistolety odbijają, jak pojawi się odpowiednie ciśnienie, żeby m.in. nie wypełnić tej przestrzeni a także samej rury od wlotu
- zbiornik nie ma regularnego kształtu, jak teren jest lekko nachylony i to np. w dwóch osiach to różnice mogą sięgnąć kilku procent pojemności zbiornika (zależy od jego kształtu), więc w różny sposób wykorzystuje się przestrzeń na rozszerzone paliwo/opary
- dystrybutory mają błędy dokładności (do 0.5 %), (0.25 l na 50 l tankowanego paliw)

Mówiąc krótko, to co podaje producent to wartość przybliżona dla pewnych warunków. Jak się uprzesz i będziesz dolewał paliwo jednocześnie bujając autem na boki i przód/tył i zrobisz to jak jest bardzo zimno to wlejesz znacznie więcej (w tym do rury, 10 l więcej to często nie problem). Tylko wtedy nie będzie marginesu na tą rozszerzalność i opary itp.

Do porównania wartości pokazywanych przez komputer VW zaleca tankowanie zawsze na tym samym dystrybutorze tego samego paliwa. Eliminuje się tym większość błędów, a długa seria takich pomiarów eliminuje częściowo te związane z temperaturą. Pamiętać tez należy o błędzie pomiaru odległości związanym z zastosowanym ogumieniem i jego stanem.

Także przy 0km zasięgu, jest jeszcze paliwo w zbiorniku, ile nie wiem, bo auto mi się nie zatrzymało, ani nie wykazywało objawów wciągania powietrza z paliwem jak przy typowym "opróżnianiu do zera".
Paliwo będzie nawet jak silnik przestanie pracować;). Owszem przy zasięgu 0 paliwo jest w zbiorniku i jest również w systemie paliwowym. Tylko czy jesteś w stanie zagwarantować że nic nie zakłóci jego dotarcia do silnika np. na nierównościach, górkach, przy boczny przechyłach? Bo wiesz co się stanie jak silnik zacznie przerywać ?;) Mogą być odłączane pewne systemy i można się zdziwić bardziej niż stojąc na pasie awaryjnym z powodu kompletnego braku paliwa.

PS to że to nie jest zdrowe dla auta, a tym bardziej dla systemu nerwowego kierowcy raczej wszyscy wiemy ;-)
Nie jest zdrowe bo jedną z konsekwencji przeniesienia pomp do zbiorników jest fakt, że paliwo jest używane do chłodzenia tychże pomp. Dodam, że w swoim 4Motion masz dwie pompy (ssąca i paliwa) ze względu na jego kształt. Zbyt duża wolna przestrzeń w zbiorniku pomaga w skraplaniu się tam wody, a stad prosta droga do korozji zbiorników metalowych oraz innych miłych zjawisk (lód, wytrącanie się pewnych substancji w zależności od paliwa np. w filtrze itp.). Stad pozdrowienia od pompy i pytanie o materiał zbiornika. Inna sprawa, że znam takich co tylko na rezerwie jeżdżą, nigdy im pompa paliwa nie padła, zbiornik nie przerdzewiał a od środka a auto zawsze odpala zimą:P

Z chęcią się dowiem ile na płaskim terenie można przejechać z 4Motion/2.0 TSI  oraz jaka była w tym czasie prędkość średnia i warunki jeśli ktoś taki eksperyment już przeprowadził:P Na razie wiemy, ze 0 jest możliwe.

Offline venom

• :: TrendLine
  • Rej: SK
« Odpowiedź #9 dnia: 07 - Czerwca - 2018 - 12:07:57 »
Jeździłem wczoraj „wokół komina” i celowo przeciągnąłem do zera. Jak widać (fot) wskaźnik poziomu paliwa nie dotyka dolej kreski. (edit: w sumie dotyka, ale nie kładzie się na dnie).
Na takim zerze przejechałem jeszcze ok 10 km i zatankowałem do odbicia pistoletu.
Wynik tankowania na fot.

[img]https://naforum.zapodaj.net/thumbs/70fab2c09c33.jpg[/img]
To ile Wam wchodzi do baku przy minimalnym stanie?

Podziękował: rk

Offline xcreatura

• :: StartLine
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
  • Rej: PKA
« Odpowiedź #10 dnia: 06 - Października - 2021 - 17:38:59 »
Mnie nurtuje inny problem: otóż miałem końcówkę paliwa, komp pokazywał 30 km zasięgu, do pracy mam ponad 40 a chciałem nalać nastepnego dnia na schellu ( w czwartki v-power w cenie normalnej), więc żeby mi nie zabrakło wjechałem u siebie na stacje i wlałem 6 litrów żeby mi nie zabrakło.....i co - zonk, komp nie odnotował tak małej ilości i nadal pokazywał 30km zasięgu.....tak jakbym nie tankował. I stad pytanie: wiem że zbiornik jest dwukomorowy, wiec czy wie ktoś  czy paliwo leci najpierw do jednej komory a czujnik jest w drugiej? Czy pompa podająca paliwo do silnika jest w tej pierwszej czy w tej drugiej? Bo zgłupiałem i nalałem do pełna.....żeby nie mieć problemu.....ponieważ nie znam dokładnie układu paliwowego. Wiem tylko że  kiedyś kumplowi w audi a4 siadła pompa która przepompowuje paliwo pomiędzy komorami i mając paliwo w jednej auto stanęło na autostradzie w niemczech....i ręcznie przelewał z komory do komory.....

Tagi wątku: