Autor Wątek: 2.0 TDI 140 KM [CBAB] - podniesienie mocy - opinie  (Przeczytany 14208 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jar-zaw

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: SL
2.0 TDI 140 KM [CBAB] - podniesienie mocy - opinie
« dnia: 30 - Listopada - 2021 - 00:07:39 »
Witam.
Niedawno byłem moim Tiguan I FL 2.0 TDI 140 KM z 2013 roku na zmianie softu i podniesieniu mocy, ze 140 KM -> 183.8 KM.

Chciałbym zasięgnąć waszej opinii na temat wykresu bo wydaje mi się że dół jest mocny a góra już dużo traci w porównaniu do mojego poprzedniego auta z tym samym silnikiem tylko tam sam chciałem aby móc była dostępna w wyższych obrotach bo dużo autostradami latałem PL-NL-PL i oczywiście taka charakterystyka oszczędzała koło dwumasowe.

Proszę o wasze opinie najlepiej kogoś kto rozeznanie się w temacie:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 2.0 TDI 140 KM [CBAB] - podniesienie mocy - opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 17 - Stycznia - 2022 - 11:55:08 »
@jar-zaw
Nie znam się na tym za bardzo ale byłem ostatnio w polecanej na wielu VAGowych forach firmie tuningowej CTR Tuning i przy okazji cofnięcia softu do fabrycznego, popytałem o bezpieczne podnoszenie mocy i momentu obrotowego w moim konkretnym silniku.

W rezultacie rozmowy dowiedziałem się, że bezpieczna granica dla silnika 2.0 TDI 140 KM [CBAB], to maksymalnie 175-176 KM i 370-380 Nm. Wszystko co powyżej, może i zazwyczaj powoduje, różnorakie problemy: między innymi podwyższoną temperaturę wypalania DPF'a i mocne nadwyrężanie dwumasowego koła zamachowego, przy przyspieszaniu z bardzo niskich obrotów.

Cytuj (zaznaczone)
Do podzespołów narażonych na uszkodzenie bądź przyspieszone zużycie należą zatem m.in. cały układ korbowo-tłokowy, wtryskiwacze, turbosprężarka, sprzęgło, skrzynia biegów, półosie napędowe i opony. Zagrożone są także katalizator i filtr cząstek stałych, gdyż w autach po chiptuningu można zaobserwować znaczny wzrost emisji spalin, co przekłada się na wyższą temperaturę pracy obu podzespołów.
Jak napisałem wyżej nie znam się na tym i nie mi oceniać czy podniesienie mocy w twoim aucie jest bezpieczne czy nie ale gdy zdecyduję się na taką operację w silniku swojego auta, to chyba zdam się na zalecenia tunera  ;)

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 17 - Stycznia - 2022 - 12:12:31 »
Do podzespołów narażonych na uszkodzenie bądź przyspieszone zużycie należą zatem m.in. cały układ korbowo-tłokowy, wtryskiwacze, turbosprężarka, sprzęgło, skrzynia biegów, półosie napędowe i opony.
Dodałbym jeszcze kierownicę bo kierownik ją mocniej ściska i fotel kierowcy bo ze strachu .... dla zasad nie dokończę :)

A tak na poważnie to wszystko racja tylko trzeba wziąć pod uwagę że fabryczna wersja 177 konna ma ten sam układ korbowo-tłokowy, to samo sprzęgło, niejednokrotnie tę samą turbosprężarkę, tę samą skrzynię biegów, te same półosie i te same opony :) i auta jeżdżą i się nadmiernie nie zużywają w zestawieniu z wersjami 140hp. Zasada jest jedna - wszystko trzeba użytkować z głową to posłuży długo bez względu na to, czy to 140hp czy 170hp czy nawet 200 hp, bo idiota zajedzie każde auto, nawet te, które ma 2 litry pojemności i tylko 75 koni.

Program zrobiony prawidłowo przez kumatego tunera nie ma wpływu na żywotność auta, wpływ ma ewentualny idiota za kierownicą.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #3 dnia: 17 - Stycznia - 2022 - 12:39:53 »
fabryczna wersja 177 konna ma ten sam układ korbowo-tłokowy, to samo sprzęgło, niejednokrotnie tę samą turbosprężarkę, tę samą skrzynię biegów, te same półosie i te same opony  i auta jeżdżą i się nadmiernie nie zużywają w zestawieniu z wersjami 140hp
To wiesz na pewno czy tylko tak sądzisz ?

Podziękował: Frodo

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 17 - Stycznia - 2022 - 12:59:05 »
W pytaniu wyczuwam sarkazm  :D .  Pisałem ogólnie nie tylko na przykładzie Tiguana I ale i Golfa, BMW, Peugeota czy Audi, w większości przypadków porównując wersję  o mocy zbliżonej do 140 koni vs. 170 tak właśnie jest choć oczywiście nie musi, może być np. wydajniejsza turbosprężarka, z reguły są wydajniejsze wtryskiwacze a półosie jeśli chodzi o Tiguana są takie same, układ korbowo-tłokowy również, wałki rozrządu również,  można to prześledzić w ETKA. W większości przypadków wersje 140 względem 177 konnych różnią się softem sterownika i szczegółami nie mającymi związku z żywotnością. Mam 7 albo nawet 8 auto, które poddawałem chiptuningowi i żadne w związku z tym nie uległo awarii. Większość tunerów to potwierdzi.

Dodano:  17 - Stycznia - 2022  -  13:11:47
Tak szybcikiem wrzuciłem na ruszt w ETKA:

Głowica cylindrów taka sama dla CBAB i CBBB
Wał korbowy, tłoki i łożyskowanie takie same dla CBAB i CBBB
Wałek rozrządu i zawory również
Układ napędu rozrządu również
Pompa oleju taka sama
Układ chłodzenia silnika taki sam
Pompa wysokiego ciśnienia i wtryskiwacze takie same
Kolektor wydechowy z turbosprężarką takie same
Tarcza sprzęgłowa, dociskowa i DKZ takie same dla CBAB i CBBB
Wahacze takie same
Półosie takie same dla skrzyni manualnej z napędem 4x4 dla CBAB i CBBB

Podziękował: pretor, shvmp00

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #5 dnia: 17 - Stycznia - 2022 - 18:02:02 »
W pytaniu wyczuwam sarkazm   .
Niepotrzebnie  :D

Dodano:  17 - Stycznia - 2022  -  18:03:37
Tak szybcikiem wrzuciłem na ruszt w ETKA:

Głowica cylindrów taka sama dla CBAB i CBBB
Wał korbowy, tłoki i łożyskowanie takie same dla CBAB i CBBB
Wałek rozrządu i zawory również
Układ napędu rozrządu również
Pompa oleju taka sama
Układ chłodzenia silnika taki sam
Pompa wysokiego ciśnienia i wtryskiwacze takie same
Kolektor wydechowy z turbosprężarką takie same
Tarcza sprzęgłowa, dociskowa i DKZ takie same dla CBAB i CBBB
Wahacze takie same
Półosie takie same dla skrzyni manualnej z napędem 4x4 dla CBAB i CBBB
To dobre wiadomości dla mnie i wszystkich posiadaczy Tiga z 2.0 TDI [CBAB i CBBB]

Jednak jeszcze dopytam, a co z turbiną i wtryskiwaczami - są takie same czy jednak różnią  ::) ;) :D

Online Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #6 dnia: 17 - Stycznia - 2022 - 18:34:59 »
Przy czym nie zawsze jest tak różowo, np. 2.0 TSI 190 różni się znacząco od 220/230, mimo że to "tylko" 30 koni mniej niż 220.
Poza oczywistymi turbinami i wtryskiwaczami bywają też różnice w kołach dwumasowych, sprzęgłach i hamulcach, które wiadomo można wymienić...
Ale temat to 2.0 TDI - fajny silnik! :D Więc już nie rozbijam. Mea culpa!

Podziękował: doggie

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 17 - Stycznia - 2022 - 21:07:57 »
Jednak jeszcze dopytam, a co z turbiną i wtryskiwaczami - są takie same czy jednak różnią
ETKA dla obu silników wskazuje takie same nie mniej tu polegałbym bardziej na doborze części po rozkodowaniu VIN, ponieważ wersja 140 konna bezdymnie i z bezpiecznym EGT samym programem da radę do około 170-180hp a jednak wersja 170 konna powyżej 200 HP czego CBAB bez modyfikacji mechanicznych nie osiągnie

Ogólnie TDI mają bardzo duży zapas mocy i trwałości i bez obaw można je chipować.

Nie licząc obecnego auta:
Golf IV 1.9 TDI [AHF]    110 KM -> 140 KM
Golf V  1.9 TDI [BRU]      90 KM -> 145 KM
Tiguan 2.0 TDI [CUWA] 184 KM -> 210 KM

Podziękował: pretor

Offline shvmp00

• Clubowicz
  • VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DGVA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: EL
« Odpowiedź #8 dnia: 07 - Listopada - 2022 - 11:01:46 »
Zrobiłem mały research i jeżeli ktoś jest zainteresowany podniesieniem mocy w 2.0TDi-CR oraz ma 4motion to Z REGUŁY posiada skrzynię o kodzie MQ500, która na spokojnie wytrzymuje 500Nm momentu obrotowego (niektórzy nawet pisali, że spokojnie im ciągnęło granice 600Nm).

W wypadku Tiguana po faceliftingu, od 2012 roku mogła być dorzucona również skrzynia oznaczeniu QCR, która ma kod MQ350 - ona wytrzyma 370Nm.

Najprościej będzie po prostu znaleźć swoje oznaczenie skrzyni w ETKA i na tej podstawie zweryfikować jaki kod skrzyni mamy :)

Nie udało mi się znaleźć niestety informacji odnośnie sprzęgieł także nadal polecałbym uważać.

Offline doggie

• Clubowicz