Autor Wątek: 2.0 TDI - drgania silnika - diagnoza  (Przeczytany 4695 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Truchelekk

• :: TrendLine
  • VW: Jetta V
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: BZA
2.0 TDI - drgania silnika - diagnoza
« dnia: 23 - Listopada - 2021 - 18:29:22 »
Cześć wszystkim.
Ostatnio w swoim samochodzie (Jetta V 2.0 TDI 140 KM) napotkałem problem a więc.
Samochód był 4 dni temu u mechanika na wymianie kompletu świec żarowych bo jedna była spalona, ale jeszcze przed wizytą u mechanika jest problem gdyż na biegu jałowym (postoju) zauważyłem wyższe obroty choć nie zawsze ale jeśli silnik jest rozgrzany zdarza się to teraz często jest prawie 1000 obrotów i czuć w kabinie dosyć silne drgania a jeśli nacisnę sprzęgło wskazówka obrotów delikatnie spada i jak jeszcze raz nacisnę sprzęgło też spadnie trochę ale nadal są drgania i wyższe o obroty po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu wszystko w normie.
Obstawiałbym poduszki silnika bo nie wiem kiedy ostatnio były wymieniane i w jakim są stanie lub jakiś problem ze sprzęgłem.
Czekam na porady.
Pozdrawiam 😁 Dodatkowo dziś odpaliłem samochód przejechałem z 8 km i ustalem obroty nadal trzymają się na tym samym poziomie czyli prawie 1000 i po zgaszeniu słychać było straszny hałas pracującego wentylatora po około 5 minutach się wyłączył, sprawdziłem wentylator o nic nie obciera ani nie miał nic przulepionego do śmigła może coś się chwilowo zachaczyło bo wjeżdżałem na parking na którym jest delikatny krawężnik moze lekki skok był i coś wentylator załapał jeśli się to powtórzy będę dawał znać narazie mnie martwią obroty 😬

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: 2.0 TDI - drgania silnika - diagnoza
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Listopada - 2021 - 10:42:36 »
Nie masz problemów z dopalaniem DPF? W ogóle masz DPF? Poza tym podwyższone obroty może dawać niesprawny czujnik temperatury cieczy chłodzącej. Robiłeś diagnostykę pod kątem poszukiwania błędów?

Offline Truchelekk

« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Listopada - 2021 - 10:55:45 »
Nie miałem żadnych błędów o DPF oczywiście mam DPF nie robiłem diagnostyki komputerowej

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Listopada - 2021 - 12:34:46 »
nie robiłem diagnostyki komputerowej
No to od tego powinieneś zacząć.
Może DPF próbuje się dopalac, trzeba sprawdzić w blokach UDS jego stan, może czujnik temperatury powodować podwyższone obroty.

Offline Truchelekk

« Odpowiedź #4 dnia: 25 - Listopada - 2021 - 18:23:43 »
Na diagnostykę komputerową trochę poczekam🙁 ale mam 4 km prostej drogi pojeździłem drugi dzień ten odcinek z wyższymi prędkościami i jest spokój problem nasila się jak się jeździ na mieście gdzie co chwilę hamowanie lub przy bardzo spokojnej jeździe, więc może tak trzeba próbować jeździć częściej z wyższymi prędkościami chociaż na mieście jest to dosyć denerwujące, jeśli diagnostyka komputerowa coś wskaże będę się odzywał

Offline Truchelekk

« Odpowiedź #5 dnia: 12 - Sierpnia - 2022 - 18:54:25 »
Cześć wszystkim.
W moim samochodzie Jetta V 2009 2.0 TDI 140 km (DPF/EGR) napotkałem już od dłuższego czasu głośną prace silnika oraz niepokojące drgania.
Zazwyczaj drgania występują zarówno na zimnym silniku jak i na rozgrzanym np. dojeżdżam do świateł w mieście samochód jest dobrze rozgrzany i czuć drgania trzęsie się cała kabina kierownica itp. obroty są w normie choć czasami wskazówka obrotomierza podskoczy na 1000 obrotów i czuć drgania bardzo mocno i jest to nie do wytrzymania wtedy pomaga tylko zgaszenie silnika i odpalenie po przejechaniu kilkuset metrów problem powraca dodam ze drgania nasilają się jak silnik jest bardziej obciążony np włączona klimatyzacja po wyłączeniu klimatyzacji jest trochę lepiej ale drgania są nadal wyczuwalne tylko nie tak mocno.
Przebieg samochodu to 350000 tyś. km.
Mechanik sprawdził za pomocą komputera działanie zaworu EGR i zawór chodzi dobrze żadnych błędów silnika.
Obstawiałbym wtryski bo nic innego mi do głowy nie przychodzi lub DPF choć staram się raz na tydzień pojechać minimum 100 km droga ekspresową bo diesel to lubi ale nic to nie pomaga, paliwo tylko i wyłącznie verva diesel jakoś 2000 km temu były wymieniane filtry oleje.
Czekam na jakieś porady.
Pozdrawiam

Offline tyger

• VW: Golf III
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Kod: AEK
  • Moc: 100 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: CMG
« Odpowiedź #6 dnia: 13 - Sierpnia - 2022 - 11:14:30 »
Obstawiałbym wtryski bo nic innego mi do głowy nie przychodzi lub DPF
Zapełnienie DPF można sprawdzić programem VCDS, prawdopodobnie wtryski też.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #7 dnia: 13 - Sierpnia - 2022 - 11:36:26 »
Przebieg samochodu to 350000 tyś. km.
Chyba 350 tyś. km - to przebieg przy ktorym DPF jest na 100% do wymiany lub o ile będziesz miał dużo szczęścia, to może jeszcze uda się go podczyścić i na parę tysięcy km wystarczy.

Sprawdzenie zapełniania filtra to podstawa, tak samo wtryski przy tym przebiegu mogą być już do regeneracji.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #8 dnia: 13 - Sierpnia - 2022 - 11:55:33 »
Zapełnienie DPF można sprawdzić programem VCDS, prawdopodobnie wtryski też.
Przez vcds można też wymusić wypalanie dpf.
Jak leją wtryski też sprawdzisz.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 13 - Sierpnia - 2022 - 21:47:51 »
Jak leją wtryski też sprawdzisz.
Czy wtryski leją nie sprawdzisz VCDS-em a jedynie na stole probierczym po ich wymontowaniu. VCDS sprawdzisz jedynie korekcje ale to nie ma nic wspolnego z laniem

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #10 dnia: 14 - Sierpnia - 2022 - 08:29:19 »
Pisząc ,,lanie" miałem na myśli podgląd jaka jest korekcja podawania paliwa . Jeśli  będzie duża rozbieżność między wtryskami to znak że coś jest nie tak.  Można też w ten sposób sprawdzić jak działają wtryski na przykład przed podaniem środka do czyszczenia i porównać jak jest po podaniu. Różnica będzie na pewno zauważalna.
Z testów jakie robiłem poprzez odczyt przy pomocy vcds, późnej poprzez podłączenie wtrysków do zestawu mierniczego w moim przypadku BGS . To co wlało się do buteleczek miało odzwierciedlenie z odczytem z vcds.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk
Przy padniętym dwumasie też może trząść budą.  Ale przy wciśnięciu sprzęgła powinno ustać trochę.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: ZGL
« Odpowiedź #11 dnia: 14 - Sierpnia - 2022 - 10:46:22 »
Tu mamy zdaję Sue do czynienia z silnikiem na pompowtryskach wiec tu metody przelewowej nie zrobimy. A korekcje na vcds to nie sprawdzenie wtryskiwaczy tylko mozna powiedzieć sprawdzenie równości siły każdego cylindra. Teraz niech tylko któryś gar ma inne sprężanie, czy choćby wytarta jedna krzywkę na walku czy nieszczelny zawór dolotowy czy wydechowy itp. Nawet przepuszczahace oringi na jednym wtrysku zmieniają mocno korekcje na vcds a wcale wtrysk nie musi być lichy. Trzeba rozumieć jak to działa i sprawdza zarówno na luzie jak i pod obciążeniem.
A dpf po 350 tys km przebiegu to moze zarówno być już trzeci jak i jeszcze oryginalny który wytrzyma nawet kolejne 500 tys km. Nie jest t lichy element ale jak będzie przez długi czas pidkewany olejem z odmy lub turbo to szybko się skończy. Dlatego mówi się ze jak ma odpowiednie warunki do pracy to przelata i 800 i 900 tys km spokojnie. Robiłem auta z nalotem po 700 i 800 tys km I dpf  miał się bardzo dobrze.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #12 dnia: 14 - Sierpnia - 2022 - 11:45:53 »
Tu mamy zdaję Sue do czynienia z silnikiem na pompowtryskach wiec tu metody przelewowej nie zrobimy.
Nie, już CR w tym roczniku był w A5. Kody CLCA, CBDA, CBDB, CEGA

Dodano:  14 - Sierpnia - 2022  -  11:49:37
Robiłem auta z nalotem po 700 i 800 tys km I dpf  miał się bardzo dobrze.
Jeśli to był 3 z rzędu to owszem a jeśli fabryczny to nie wierzę

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: ZGL
« Odpowiedź #13 dnia: 14 - Sierpnia - 2022 - 12:27:48 »
Spokojnie wytrzyma taki przelot. W swoich mam tak: 230 tys I dpf okej, drugi 320 tys I dpf okej. Trzeci coś koło 350 tys I też okej a przy 320 wysypała się turbina i troche zalała  wydech, dolot. Dpfy  maja się dobrze, wypalają się prawidlowo nie mniej jak co 300 km. Kuzyna pug  też 800 tys I wypala się prawidłowo. Skąd  przekonanie że 300 tys to już koniec dpf?

Offline Truchelekk

« Odpowiedź #14 dnia: 15 - Sierpnia - 2022 - 23:25:53 »
Pojechałem samochodem do Warszawy trochę się przedmuchał po drodze, pojeździło trochę po Warszawie zaczęły się znów drgania śle samochód miał moc nic innego się nie działo. Nocowałem w hotelu następnego dnia cały dzień jeździłem po Warszawie zwiedzałem tak samo drgał, nadszedł wyjazd z Warszawy już sie rozpędziłem na ekspresówce 130 km/h gaz w podłogę żadnej reakcji kontrolka świec żarowych komunikat check engine zatrzymaj pojazd samochód zgasł, ustalem poczekałem chwile samochód odpalił ruszyłem dalej za 1 km znów zgasł i tak jeszcze ze 2 razy skończyło sie na powrocie z Warszawy lawetą. Po zdjęciu samochodu z lawety jedno kółko po podwórku i znów check. Jutro lub pojutrze samochód zostanie odprowadzony do mechanika i zobaczymy co sie dzieje a co do wiadomości o DPF mam kontrolkę w razie zapchania DPF i to raczej nie to samochód nie dymi a wiec bardziej bym obstawiał EGR znów lub wtryski zobaczymy co komputer pokaże.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #15 dnia: 15 - Sierpnia - 2022 - 23:43:35 »
Jak na razie zero konkretów, typowy notlauf, mogą być inne przyczyny jak choćby turbosprężarka, jej sterowanie, podciśnienie itd... na początek potrzebna diagnostyka.

Offline Truchelekk

« Odpowiedź #16 dnia: 16 - Sierpnia - 2022 - 10:39:42 »
Samochód u mechanika. Wstępna diagnoza błąd 3 wtrysku. Czekam jeszcze na konkrety ale pewnie skończy się na regeneracji.

Dodano:  16 - Sierpnia - 2022  -  13:09:20
Wtryski sprawdzone korekta okej, gdzieś Jak się rusza wiązką elektryczną samochód gaśnie.

Tagi wątku: