Autor Wątek: TPMS z ABS - brak błędów, ale miga kontrolka (Golf V/Octavia II przed FL)  (Przeczytany 534 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
Miga kontrolka TPMS. Żadnych błędów.
Próbowałem w OBDeleven zrobić ustawienia podstawowe TPMS (042) w sterowniku ABS, ale nic nie daje (nie ma potwierdzenia, że się udało tak jak normalnie po ustawieniach podstawowych).
Próbowałem wyłączać i włączać TPMS w Gateway itp., ale nic nie pomogło. Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Sterownik ABS (Mk60) nie ma opcji Long Coding w ABS. Mam wrażenie, że szperałem już wszędzie indziej.
Historia: uszkodził się i został wymieniony pierścień na piaście od czujnika obrotowego ABS. Podczas diagnozowania problemu po raz pierwszy próbowałem zrobić ustawienia podstawowe TPMS i nie wiem czy wtedy nie zaczął się problem.
Myślę o wymianie sterownika ABS (gdzie jest?) lub Gateway, ale nie wiem czy to coś da bo przed problemem z pierścieniem TPMS nigdy nie szwankował...

Offline Szoszon

• :: TrendLine
  • VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: SRC
Odp: TPMS z ABS - brak błędów, ale miga kontrolka (Golf V/Octavia II przed FL)
« Odpowiedź #1 dnia: 26 - Listopada - 2021 - 11:38:10 »
A nie ma gdzieś przycisku wyciągniętego do zresetowania tego tpms ?
Męczyłem ostatnio polo od kolegi a okazało się że wystarczyło zresetować układ przyciskiem ukrytym w schowku :)
Pozdrawiam

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
Odp: TPMS z ABS - brak błędów, ale miga kontrolka (Golf V/Octavia II przed FL)
« Odpowiedź #2 dnia: 26 - Listopada - 2021 - 12:07:28 »
A nie ma gdzieś przycisku wyciągniętego do zresetowania tego tpms ?
Męczyłem ostatnio polo od kolegi a okazało się że wystarczyło zresetować układ przyciskiem ukrytym w schowku :)
Pozdrawiam
Dzięki, ale nie. Przycisk jest u mnie widoczny i nic nie dawał - miganie oznacza błąd systemu... Problem zajął mi dużo czasu, aż znalazłem bajecznie proste rozwiązanie na jakimś anglojęzycznym forum: wcisnąć jednocześnie przyciski ESP i TPMS na jakieś 2 sekundy. (To tak dla "potomności" jakby ktoś miał taki problem. Jak wspomniałem sytuacja jest o tyle dziwna, że nie generuje żadnych błędów po podpięciu komputera, a system nie działa... Rozwiązanie znalazłem tylko w 1 miejscu, a przewertowałem mnóstwo stron...)

Tagi wątku: