Autor Wątek: 1.5 TSI 114 KM - dziwne dźwięki z silnika  (Przeczytany 1673 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin77

• :: StartLine
  • VW: Caddy V
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
  • Rej: LPU
1.5 TSI 114 KM - dziwne dźwięki z silnika
« dnia: 17 - Listopada - 2021 - 18:22:43 »
Po przejechaniu ok. 500km od odebrania Caddy z salonu stwierdzam, że silnik podczas zmiany biegów ( szczególnie w trybie S ) wydaje dziwne dźwięki.
Odgłos przypomina jakby cykanie przy zrzuceniu biegu na niższy. Na przełączaniu na wyższy robi to bezszelestnie.

Bardzo zbliżony dźwięk to tego jest także podczas przechodzenia pracy silnika na 2 cylindry ( ACT ). Pojawja się delikatne cyknięcie i napis na centralnym wyświetlaczu informujący o pracy na 2 cylindrach. Przy ponownym przejściu na 4 cylindry słychać ponownie ten sam dźwięk.

Przy jeździe nawet na trybie D i gwałtownym wciśnięciu pedału przyspieszenia jest słyszalny przez 2-3 sekundy metaliczny dźwięk. Potem zanika.
Jak to u Was wygląda ??? To normalne przy tym silniku ?
Mam jeszcze Golfa 1.6 TDI z DSG, ale to inna bajka ( tam jest wszystko ok )

Offline Marcin77

• :: StartLine
  • VW: Caddy V
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: LPU
Odp: 1.5 TSI 114 KM - dziwne dźwięki z silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Lutego - 2022 - 23:08:36 »
No to mam informację po wizycie w ASO. Nie było czasu wcześniej pojechać... Diagnoza TTTM ( ten typ tak ma )... Chyba nigdy się nie nauczą !!!
Poniżej wiadomość wysłana do VW po wizycie w ASO

Generalnie jak na VW -> Wszystko fajnie poza dźwiękami z komory silnika, które przypominają do złudzenia efekt tarcia dwóch zardzewiałych blach o siebie.
Po wizycie w ASO otrzymana odpowiedz, że to dźwięk pracy turbosprężarki, która „upuszcza powietrze” i "wszystkie silniki 1.5 TSI 114KM tak mają".
Pisemnie ASO to potwierdziło  😳😳😳
W trakcie swojej przygody z motoryzacją jeździłem wieloma VW, ale żaden takiego dźwięku nie wydawał. Nawet jak miał 200tyś km przebiegu.
Jedyne auto we flocie z przebiegiem 3 tyś km….. i diagnoza jak z serwisu gdzieś na dalekim wschodzi „ten typ tak ma.
Przepraszam bardzo, ale myślałem że VW to jakość, a nie jakoś to będzie.
Dla potwierdzenia zlecenie w załączeniu.

Dodano:  14 - Maja - 2022  -  10:27:59
Z paletą na pace o wadze 800kg  :P

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: 1.5 TSI 114 KM - dziwne dźwięki z silnika
« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Lutego - 2022 - 09:44:12 »
dźwięk pracy turbosprężarki, która „upuszcza powietrze” i "wszystkie silniki 1.5 TSI 114KM tak mają".
Jestem skłonny wierzyć w taką teorię aczkolwiek inni użytkownicy musieliby się wypowiedzieć, choć jak wiadomo dźwięk i jego odbiór zawsze jest kwestią subiektywną ;)

Dodano:  23 - Lutego - 2022  -  09:46:36
W trakcie swojej przygody z motoryzacją jeździłem wieloma VW, ale żaden takiego dźwięku nie wydawał. Nawet jak miał 200tyś km przebiegu.
No ale nigdy nie jeździłeś 1.5 TSI 114hp ;) Gdybyś napisał "jeździłem wieloma 1.5 TSI 114hp ale żaden takiego dźwięku nie wydawał" to miałbyś pewnie 100% rację.

Podziękował: tomkasz

Tagi wątku: