Silnik 2,0 TDI nie znaczy że zły, nie można wrzucać wszystkich dwulitrówek do jednego worka.
Faktem jest że silnik 2,0 TDI miał niezbyt udany start, to co w teorii wydawało się bardzo dobre (PD) w realu już bez zachwytów.
Silnik ten miał sporo błędów konstrukcyjnych jednak szybkośc ich występowania zależała od sposobu serwisowania i użytkowania, po paru wpadkach przeszedł ewolucję z PD na CR i teraz jest już porównywalnie żywotny jak jego pierwowzór 1,9 TDI VP, kiedyś udało mi się widzieć ogłoszenie z przebiegiem takiego 2,0 TDI CR ponad 700 000 km
Ktoś powyżej wspomniał o potrzebie regeneracji turbosprężarki - tego nie powinno się bać bo sama regeneracja obecnie kosztuje ok. 600 zł (przywoziłem auta z padniętą turbiną to wiem) przy zdaniu korpusu.
Żywotnośc turbiny to jakośc oleju, częstotliwośc jego wymiany i sposób eksploatacji auta z turbo.
Ja w swoim aucie 1,9 TDI VP, 110 KM fabryczne sprzęgło wymieniłem przy 331 200 km, turbo prawdopodobnie też jest fabryczne (aktualnie ok. 349 000 km) i nie daje oznak zbliżającej się "śmierci".
VWFan