Autor Wątek: 2.0 TSI - czujnik przepływu powietrza  (Przeczytany 765 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miro2

• :: StartLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CCTA
  • Napęd: FWD
  • Rej: WSI
2.0 TSI - czujnik przepływu powietrza
« dnia: 23 - Października - 2021 - 18:33:42 »
Witam,
Problem dotyczy Tiguana I 2.0 TSI 200 KM [CCTA], skrzynia automat, napęd na przód, przebieg 50 tyś km, z 2016 roku, sprowadzony z USA.
Silnik w Tiguanie, zaczął nierówno pracować na wolnych obrotach i brak mu mocy mocy.
Stało się to po tym, gdy za długo trzymałem go na światłach na postoju gdy kolega chciał je przekodować i rozładował się akumulator - nie dał rady już odpalić.
Po naładowaniu akumulatora silnik normalnie zapalił ale już nie miał siły ruszyć z miejsca.
Okazało się, że przepływka podaje niewłaściwe dane i zalewa silnik.
Po podpięciu ELMa na wolnych obrotach czasami pokazuje ilość powietrza poniżej 5g i wtedy pracuje silnik równo ale czasami pokazuje ilość powietrza powyżej 5 do 8 to wtedy silnik się dusi, gaśnie.
Kupiłem drugą używaną przepływkę z rozbiórki razem z całą rurą powietrza ale nic się nie zmieniło.
Raczej mało prawdopodobne aby trafić na drugą przepływką z taką samą wadą.
Postanowiłem więc sprawdzić przewody bo wcześniej miał zerwaną wtyczkę przepływomierza.
U mnie idzie tylko 3 przewody. Z 1 i 2 pinu idzie skrętka do ECU.
Sprawdziłem przewody są całe, nieuszkodzone, opór ok 0,2-0,3 oma.
Do 3 pinu idzie przewód czarny z brązową nitką.
Powinna być to chyba masa, ale jak sprawdziłem miernikiem do masy to opór jest ok. 20 omów. Wchodzi on w całą dużą wiązkę i ciężko sprawdzić bez schematu gdzie on idzie.  W tym aucie wszystkie przewody masowe są brązowe a ten jest czarny z brązową nitką. Doszedłem jedynie, że przewód o takim kolorze wchodzi do 1 pinu OBD2 i jak sprawdzałem miernikiem to są razem połączone ( opór 0,3oma).
Moja diagnoza jest taka, że na masie jest gdzieś za duży opór, trzeba więc dostarczyć więcej prądu do rozgrzania tego drucika w przepływce. Komputer to jednak odczytuje, że przepływa więcej powietrza i nadmiernie dawkuje paliwo.
Czy może ktoś dysponuje takim schematem? Ewentualnie jakieś sugestie jak go sprawdzić.
A może ktoś poda mi jaki ma opór pomiędzy 3 pinem we wtyczce przepływomierza a masą.

Dodam jeszcze, że po odpięciu wtyczki z przepływki silnik pracuje normalnie, równo, ma moc ale wchodzi w tryb awaryjny i zapala się check .

Offline MariuszCh

• :: StartLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GOL
Odp: 2.0 TSI - czujnik przepływu powietrza
« Odpowiedź #1 dnia: 04 - Grudnia - 2021 - 14:26:54 »
U mnie było coś podobnego, w wiązce był uszkodzony jeden z przewodów zaraz przy wtyczce, wymieniłem całą wtyczkę na nową i problem zniknął.

Tagi wątku: