Hej.
Kupiłem VW T6 2.0 skrzynia manual z 2016 roku z firmy która przejęła samochód z przebiegiem 8000 km.
Luz pomiędzy dodaniem i odjęciem gazu (lekki stuk).
Gdy kupiłem samochód, lekko szarpał przy ruszaniu.
Samochód po wizycie u mechanika , zostało stwierdzone źle użytkowane koło dwumasowe .
Wymieniłem sprzęgło wraz z kołem zamachowym. Sprawdzony został również olej w skrzyni , miał delikate opiłki , więc wymieniliśmy również olej w skrzyni na G060726A2 75W ( Olej który powiedzieli mi w serwisie aby taki użyć do 5 biegowego manuala ,inny niż podawał producent po numerze VIN )
Po około 1000km usłyszałem delikatny luz pomiędzy dodawaniem i odpuszczaniem gazu . Myślałem , ze to normalne i jezdziłem dalej ponieważ pomyślałem , że wszystko jest pratycznie nowe . Z biegiem czasu luz sie nasilał i z okolic skrzyni biegów zaczoł wydobywać się niepokojący dzwięk .
Pojechałem do mechanika , została sciągnieta skrzynia i pojechała na serwis do sprawdzenia .
Okazało się , że łożyska w skrzyni było niebieskie , rozchartowane i miały luz .
Wymienione zostały wszystkie łożyska i skrzynia została ponowanie założona .
Po około tym samym dystansie , problem sie ponowił . Ten sam schemat .
Skrzynia poszła znów do sprawdzenia , okazało się zę 3 łozyska miały luz i były lekko niebieskie .
Wymienione zostały łożyska i skrzynia została zalana olejem po numerze VIN * Weszło 2L oleju po 210zł za 1L
Skrzynia ponownie została zamontowana do samochodu , okazało się że biegi nie równo wchodzą , a luz dalej jest taki sam jaki był wczesniej po dodaniu i ujęciu gazu . Zawiozłem samochód na serwis gdzie naprawili skrzynie i wyregulowali biegi . Wchodza idealnie .
Dziwny dzwięk jest na neutralnym oraz przy dodawaniu gazu , jak i równiez przy jezdzie .Po przejechaniu kilku km na nierozgrzanych olejach, z okolic skrzyni biegów znów zaczynają dochodzić nieprzyjemne odgłosy . Po nagrzaniu tego odgłosu już nie ma , jest jego echo - bardzo cichy prawie nie wyczówalny dzwięk. Dzwięk ten bym porównał do dzwonienia , trykotania .
Załączam link do pracy skrzyni:
Mechanik który naprawiał skrzynię, twierdzi że wszystko jest okej. Każdy ma już dość tego auta.
Miał ktoś podobny problem bądź ma jakiś pomysł ?