Autor Wątek: ELEKTRYKA: 3-światło STOP  (Przeczytany 1378 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline brovar

• :: TrendLine
  • VW: Caddy III 1FL
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Moc: 102 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: KT
ELEKTRYKA: 3-światło STOP
« dnia: 21 - Września - 2021 - 19:04:59 »
Witam, pacjent Caddy 2013 rok fl 1.6 8V. Problem mam z 3 światłem hamowania, na wyświetlaczu komputera pojawia się właśnie taki błąd. Sprawdziłem listwę led na "krótko" i  świeci.  Do pinów nie dochodzi napięcie po naciśnięciu pedału hamulca. Sprawdziłem wiązkę na łączeniu klapa karoseria i kabel też jest w porządku. Dziwi mnie fakt że jeden kabelek idzie do jednego pinu wtyczki od strony karoserii a z drugiego pinu idzie gdzieś w okolice wycieraczki w klapie(prawdopodobnie bo klapy całej nie rozbierałem ale w tym kierunku prowadzi.
Pytanie
1. Czy ktoś się spotkał z takim problemem gdzie prócz gumowego przejścia mogą się przetrzeć przewody.
2. Jak rozebrać boczek plastikowy aby dostać się do kostki?
3. Czy posiada ktoś z szanownych forumowiczów schemat elektryczny tego 3 "stopu?

Bardzo proszę o pomoc gdyż nie znalazłem odpowiedzi na mój problem w Internecie.

PS. Dodam że pozostałem 2 światła w lampach stopu świecą bez zarzutu.

Offline ant327

• :: ComfortLine
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BLS
  • Moc: 105 KM
  • Rej: GDA
Odp: Schemat elektryczny 3 światło hamowania
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Września - 2021 - 20:01:59 »
2. Jak rozebrać boczek plastikowy aby dostać się do kostki?
3. Czy posiada ktoś z szanownych forumowiczów schemat elektryczny tego 3 "stopu?
Pod linkiem instrukcja gdzie pobrać: https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,9863.0.html

Offline brovar

• :: TrendLine
  • VW: Caddy III 1FL
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Moc: 102 KM
  • Rej: KT
Odp: ELEKTRYKA: 3-światło STOP
« Odpowiedź #2 dnia: 22 - Września - 2021 - 21:03:43 »
Tyle to ja wiem:) widziałem to. Ale uważam, że forum jest właśnie po to aby nie kupować ale wklejać takie gotowe rzeczy

Dodano:  27 - Września - 2021  -  16:37:32
W związku z tym, że forum jest od pomagania więc i ja po rozwiązaniu problemu podzielę się co było przyczyną usterki. Na pinach przy lampce cofania w klapie nie było plusa. Warto zauważyć że masa była ok. Masa do wtyczki pociągnięta jest od śruby przy wycieraczce. Wiązka idzie pod nadkole lewe. Mylna jest informacja , jak to piszą na innych forach, że zasilanie idzie do lewej lampy tylnej. TO w takim razie skąd błąd światła stopu nr 3! Wiązka sprawdzona do bcm i ma przejście. Problemem okazał się błąd zapisany w komputerze i to on blokował plus na wtyczkę. Tzw zwarcie do masy ! Banalne ale kto od razu podłącza komputer. Pozdrawiam i mam nadzieję, że moi koledzy z forum również będą relacjonować swoje przygody aby potomni mieli co czytać.

Tagi wątku: