Autor Wątek: 1.4 TSI [CPTA] - głośniejsza praca silnika po odpaleniu auta ?  (Przeczytany 1022 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raptor27

• clubmen
  • VW: Polo V
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CPTA
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WJ
1.4 TSI [CPTA] - głośniejsza praca silnika po odpaleniu auta ?
« dnia: 09 - Września - 2021 - 09:14:09 »
Hey.
VW Polo V 1.4 TSI 140 KM [CPTA] z 2013 roku, przebieg 110 tyś. km.
Mam taki problem od jakiegoś czasu ,że czasem jak odpalę auto to silnik głośniej chodzi, terkocze przez kilkanaście, kilkadziesiąt sekund do max minuty. Nie zdarza się to cały czas ale kiedyś tego nie było . Odpalałem auto i po 2-3 sekundach była cisza.
Czasem też przy tej głośniejszej pracy po odpaleniu obroty wzrastają do 1100 i potem powoli spadają do 650-700 czyli normalnych.
Macie jakieś doświadczenia z tym tematem co to może być?
Będę bardzo wdzięczny Wam za pomoc.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: 1.4 TSI [CPTA] - głośniejsza praca silnika po odpaleniu auta ?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Września - 2021 - 10:01:28 »

EA211 CPTA  jest na pasku więc terkotanie rozrządu odpada. Kiedy olej silnikowy wymieniałeś, ile km temu i jaki jest zalany? Jakie robisz trasy, jak dużo po mieście to być może olej jest rozrzedzony benzyną

Offline Raptor27

• clubmen
« Odpowiedź #2 dnia: 10 - Września - 2021 - 08:28:17 »
Olej wymieniałem 2 tyś km temu w czerwcu tego roku 😉wlałem Millers 5W30 nanoczasteczkowy . 70 miasto/30 trasa.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 10 - Września - 2021 - 11:35:46 »
Zdejmij pasek PK i sprawdź czy nadal terkocze

Offline Raptor27

• clubmen
« Odpowiedź #4 dnia: 10 - Września - 2021 - 16:03:38 »
Okey tylko muszę ogarnąć jak to zrobić bo mechanik ze mnie żadny :) W sumie to wogóle mam jakiś duży problem z tym moim VW 1.4 TSI . Przez rok czasu od kiedy mam te auto było super. Silnik chodził bardzo dobrze cichutko ,jazda czyszta przyjemność. Natomiast w maju nastał ,,armagedon''. W maju wymieniłem wtryskiwacze bo 2 ,,lały'' ,rolkę PKW bo waliła a nadal auto nie chodzi tak jak kiedyś... Wiem ,że łożyska w skrzyni mam do wymiany do wyje i szumi skrzynia bardzo, dodatkowo przy tym odpalaniu auta 10 razy jest okey 2-3 głosniej i cisza a 3 razy np klekocze glosniej silnik pracuje przez dłuższa chwilę. Dodatkowo czuć wibracje na postoju i na biegach wcześniej nic takiego nie miało miejsca. Przy przyśpieszaniu głośno się robi w aucie i wogóle jest głośno podczas jazdy. No i klekocze głośniej silnik czasami . Spalanie mam bardzo niskie takie jak było przed rokiem ,oleju silnik nic nie ciągnie. Uskok mam na sprzęgle to wiem chociaż nowe sprzęgło z dwumasą rok temu zakładałem widocznie taką felerną cześć trafiłem kupując. Diagności mówią ,że komputer błędów nie pokazuje ,żę jest okey. Jeśli chodzi o skrzynie biegów jedni mówią ,żę ledwo już chodzi inni ,że jeszcze w miarę okey te łożyska . I jeszcze jedną rzecz zauważyłem ,że jak ciągne bieg to kiedyś odchodził równomiernie a teraz dochodzę do 60-70 procent i robi się głośno jakby był ,,zblokowany'' . Może to przez skrzynię biegów tak jest ale tego to nie wiem  :) Załamany jestem już nie wiem co robić z tym tematem a mechanikiem nie jestem więc sam raczej nic nie ogarnę :)

Tagi wątku: