Okey tylko muszę ogarnąć jak to zrobić bo mechanik ze mnie żadny

W sumie to wogóle mam jakiś duży problem z tym moim VW 1.4 TSI . Przez rok czasu od kiedy mam te auto było super. Silnik chodził bardzo dobrze cichutko ,jazda czyszta przyjemność. Natomiast w maju nastał ,,armagedon''. W maju wymieniłem wtryskiwacze bo 2 ,,lały'' ,rolkę PKW bo waliła a nadal auto nie chodzi tak jak kiedyś... Wiem ,że łożyska w skrzyni mam do wymiany do wyje i szumi skrzynia bardzo, dodatkowo przy tym odpalaniu auta 10 razy jest okey 2-3 głosniej i cisza a 3 razy np klekocze glosniej silnik pracuje przez dłuższa chwilę. Dodatkowo czuć wibracje na postoju i na biegach wcześniej nic takiego nie miało miejsca. Przy przyśpieszaniu głośno się robi w aucie i wogóle jest głośno podczas jazdy. No i klekocze głośniej silnik czasami . Spalanie mam bardzo niskie takie jak było przed rokiem ,oleju silnik nic nie ciągnie. Uskok mam na sprzęgle to wiem chociaż nowe sprzęgło z dwumasą rok temu zakładałem widocznie taką felerną cześć trafiłem kupując. Diagności mówią ,że komputer błędów nie pokazuje ,żę jest okey. Jeśli chodzi o skrzynie biegów jedni mówią ,żę ledwo już chodzi inni ,że jeszcze w miarę okey te łożyska . I jeszcze jedną rzecz zauważyłem ,że jak ciągne bieg to kiedyś odchodził równomiernie a teraz dochodzę do 60-70 procent i robi się głośno jakby był ,,zblokowany'' . Może to przez skrzynię biegów tak jest ale tego to nie wiem

Załamany jestem już nie wiem co robić z tym tematem a mechanikiem nie jestem więc sam raczej nic nie ogarnę