Autor Wątek: 1.6 TDI - przełożenia biegów  (Przeczytany 1032 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adrian93

• :: TrendLine
  • VW: Polo V
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYB
  • Moc: 90 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: PP
1.6 TDI - przełożenia biegów
« dnia: 04 - Września - 2021 - 07:27:31 »
Witam,
Prosiłbym o poradę odnośnie jazdy VW Polo V 1.6 TDI 90 KM z 5-cio biegową skrzynią manualną.
Wydaje mi się, że w tym aucie skrzynia ma trochę długie biegi.
W instrukcji czytałem, że komputer pokładowy zaleca w jakim momencie zmienić bieg na wyższy, że ma to jakiś wpływ na filtr cząstek stałych.
W takim razie czy lepiej jeździć według zaleceń wskaźnika zmiany biegów?

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KCH
Odp: 1.6 TDI - przełożenia biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Września - 2021 - 20:53:56 »
Wg mnie (poparte przejechaniem ok 70 000 km 2.0 TDI z DPF) dla DPF i dla dwumasy i ogólnie dla większości silników najlepiej nie schodzić poniżej 1500 obr na każdym biegu. A najlepsze warunki dla długowiecznej jazdy tymi nowymi typami TDI jest utrzymywanie 2000 obr na każdym biegu (tzn przy stałej jeździe). Przyspieszanie - zależnie od potrzeb 2000 - 3000 obr lub 3000 - 4000 obr.

Wg mnie zależność jest taka: albo spalanie nieco mniejsze a w zamian większe wydatki w przyszłości lub większe spalanie na codzień a mniej problemów w przyszłości. Wybór każdy dokonuje we własnym zakresie ;).

Dla DPF najważniejsze jest nieprzerywanie dopalania aktywnego. Ew. jeżeli przerwać to tylko 1 raz, aby przy następnej jeździe już go koniecznie "dopalić".
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Podziękował: doggie

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: 1.6 TDI - przełożenia biegów
« Odpowiedź #2 dnia: 07 - Września - 2021 - 21:11:53 »
Ew. jeżeli przerwać to tylko 1 raz, aby przy następnej jeździe już go koniecznie "dopalić".
Silnikami z DPF przejechałem jakieś 200 tys km, nigdy nie zawracałem sobie głowy tym, czy w danym momencie silnik był w trybie aktywnego dopalania czy też nie a sądzę że wielokrotnie przerywałem procedurę wyłączając silnik i nigdy nie miałem żadnych problemów, żadnych komunikatów, żadnych błędów związanych z DPF. Faktem jest że jeżdżę trasy 130 km łącznie do i z pracy ale też sporo robię wokół przysłowiowego komina

Dodano:  07 - Września - 2021  -  21:18:04
W takim razie czy lepiej jeździć według zaleceń wskaźnika zmiany biegów?
Generalnie nigdy nie sugerowałem się tym wskaźnikiem w manualnej skrzyni a w automatach obroty są też bardzo niskie bez wskaźnika. Wszystko zależy od odcinków, które się pokonuje, od temperatur jakie utrzymuje silnik i sam DPF ale zasada jest prosta, im więcej gazu tym wyższa temperatura i tym lepiej dla DPF. Oczywiście bez przesady z tym gazem, bo wysokie dymienie i EGT również ma zły wpływ na DPF

Podziękował: tomkasz

Tagi wątku: