Autor Wątek: ZAKUP I TERMIN ODBIORU - Tiguan II/Allspace  (Przeczytany 18572 razy)

Offline bubuintru

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: ZAKUP I TERMIN ODBIORU - Tiguan II/Allspace
« Odpowiedź #625 dnia: 17 - Sierpnia - 2018 - 14:45:05 »
Ja pytałem o Allspace’a, ale odpowiedź jest jakby uniwersalna bo dotyczy silników. Proponuje Ci skontaktować się ze swoim handlowcem. Wszak 34 tydzień już od poniedziałku

Offline michalw

« Odpowiedź #626 dnia: 19 - Sierpnia - 2018 - 22:33:50 »
Niestety może to się odnosić do wszystkich jednak. W piątek zadzwoniłem do sprzedawcy i okazało się, iż produkcja mojego zamówienie została przesunięta z 34/35 na 40/41 - wku..., zdenerwować się idzie mając na uwadze fakt, iż w lutym zamówiłem Karoqa (1.5 TSI DSG), który miał produkowany w czerwcu.
Na początku czerwca zostałem poinformowany o zmianie terminu na ....marzec 2019!!
Po lekkiej aferze u dealera anulowaliśmy zamówienie i (ten sam dealer dał mi duży rabat na diesla Tiguana) z zapewnieniem, iż z produkcją aut TDI nie ma problemów (miały być 2 miesiące do produkcji) - i kilka dni temu przez cholerne WLTP wszystko się znowu zj.. - uwaliło.
Ciężkie czasy na kupowanie samochodu  :(

Offline Szymek

• VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Rej: ZKL
« Odpowiedź #627 dnia: 20 - Sierpnia - 2018 - 20:05:40 »
To na kiedy masz teraz termin produkcji?
znajomy zamówił tiga krótkiego HL 2.0 TDI 150 KM DSG 4motion, w systemie widnieje data produkcji 36 tydzień z jakąś adnotacją odnośnie WLPT i prawdopodobnego opóźnienia - dealer twierdzi ze w okoloicy 40 tygodnia pójdzie do produkcji....
Przy moim Allspace dalej widnieje 40 tydzień i bez adnotacji

[gmod]Nie cytuje się przedmówcy ;) [/gmod]

Offline michalw

« Odpowiedź #628 dnia: 20 - Sierpnia - 2018 - 21:59:58 »
Termin produkcji mam na 40/41 tydzień (taką informację od dealera dostałem w piątek).
Jeszcze niedawno miał to być 34/35 tydzień.
Dodatkowo sprzedawca mówił, iż tak może od razu po produkcji nie być dostępny bo nie wiadomo kiedy uzyskają homologację na moją konfigurację (2.0 TDI 150KM DSG). Podobno trzeba homologować każdą możliwą wersję wyposażenia (nie tylko silnik + skrzynia) w postaci elementów które mogą mieć potencjalnie wpływ na spalanie (typu relingi, różne wymiary opon, etc.) - także tych wariacji wyposażenia może się zrobić dla zwykłego Tiguana kilkadziesiąt jak nie powyżej 100.
Obawiam się, że może to trochę potrwać i auta będzie do momentu wydania rdzewieć na parkingu a ja się irytować tym, iż czekam na samochód już w zasadzie od lutego.

Ma ktoś może jakąś wiedzę na temat stopniowego uzyskiwania homologacji WLTP przez VW na Tiguana (jakieś terminy)?

Offline Dally

• Silnik: 2.0 TSI
  • Rej: PO
« Odpowiedź #629 dnia: 21 - Sierpnia - 2018 - 10:27:28 »
W trakcie moich perypetii z odbiorem auta (auto stało od początku czerwca wyprodukowane i czekało na papiery) usłyszałem taką informację od sprzedawcy, że do połowy września wszystkie modele Tiguana mają być już homologowane z nową procedurą WLTP.

Offline michalw

« Odpowiedź #630 dnia: 21 - Sierpnia - 2018 - 14:57:53 »
Ale dostałeś już auto?
Z drugiej strony nie rozumiem po co czekali z Twoim autem, skoro homologacja WLTP jest niby wymagana dla wszystkich aut rejestrowanych od 1 września.

Offline Dally

• Rej: PO
« Odpowiedź #631 dnia: 21 - Sierpnia - 2018 - 15:58:12 »
Auto odebrane. Ale pod koniec lipca wyglądało to słabo bo auto w systemie miało, że stoi w Meksyku (Allspace) i czeka na papiery. I pierwsze tłumaczenie było, że trwa homologowanie po WLTP i dlatego czeka. Wtedy też była mowa o tym, że do połowy września mają mieć już wszystko zrobione. Dopiero jak zaczęliśmy przebąkiwać o rozglądaniu się za innym autem to podrążyli temat i okazało się, że auto już jedzie z portu i niedługo będzie do odbioru. Też mi się nie wydaje, żeby czekało na homologację ale taki termin wtedy usłyszałem  :)

Offline michalw

« Odpowiedź #632 dnia: 21 - Sierpnia - 2018 - 16:31:11 »
Dzięki za informacje.
Oby faktycznie się uporali z homologacjami do wspomnianej data (połowa września). Wtedy przy produkcji mojego auta na początku października w połowie miesiąca bym już go mógł odbierać.
Chociaż znając moje szczęście znowu mi przesuną termin produkcji (Skodę Karoq mi przesunęli z czerwca na marzec 2019 przy zamówieniu w lutym 2018r - jakiś absurd).

Offline Dziara81

• Rej: GD
« Odpowiedź #633 dnia: 30 - Sierpnia - 2018 - 21:21:47 »
Witam

Wczoraj dostałem info ze zamówiony Allspace w kwietniu który miał niby być z silnikiem 1.5 TSI  z DSG , będzie prawdopodobnie do odebrania na początku listopada, Z silnikiem 1.4 TSI i DSG . Trochę mnie to zaskoczyło, bo przekonywali mnie , że silnik 1.4 TSI jest już nie osiągalny w tym terminie. Zobaczymy co będzie z ich obietnic.

Offline Mikołaj

• :: StartLine
  • Rej: GA
« Odpowiedź #634 dnia: 30 - Sierpnia - 2018 - 22:59:30 »
Czy dealer robił Ci jakieś problemy, że zrezygnowałeś z zamówionego auta?

Na szczęście zgodnie z podpisanym zamówieniem nie wpłacałem zaliczki więc moja rezygnacja przebiegła bezboleśnie.

Offline barkon

• Wersja: Highline
  • Moc: 150 KM
« Odpowiedź #635 dnia: 04 - Września - 2018 - 19:36:22 »
Witam wszystkich oczekujących :)
Dla oczekujących na Allspace'a:
Dzisiaj byłem u dealera dowiedzieć się co z zamówionym w kwietniu 2.0 TDI 190 KM DSG HL  - miał być na początku X, niestety po sprawdzeniu w systemie przewidywane wznowienie produkcji od 39 tygodnia (+min. 6 tygodni dostawa), czyli realnie druga połowa listopada..

Dla oczekujących na benzynę 2.0 180 KM - jeszcze gorsze wieści - wznowienie produkcji ok 46 tygodnia, realnie do odbioru na najwcześniej na święta...

Offline Szymek

• VW: Jetta VI
  • Rej: ZKL
« Odpowiedź #636 dnia: 04 - Września - 2018 - 19:50:16 »
Również byłem dziś u dealera odnośnie tig 2.0 TDI 150KM oraz allspace 2.0 TDI 150 KM
Informacje zdobyte:
Allspace zatwierdzony termin 40 tydzień (podobno to juz na mur beton :P) tu ponoć uporali się z WLPT.
dla krótkiego tiguana podana planowana data 41 tydzień - tu ponoć jeszcze nie uporali się z WLPT i każą podawać termin 41 tydzień choć podobno ma ruszyć do produkcji od 40 tygodnia. Taką informację dealer podobno uzyskał od importera.

Offline michalw

« Odpowiedź #637 dnia: 07 - Września - 2018 - 14:00:58 »
Dziś od dealera uzyskałem informację o potwierdzonym terminie produkcji na 41 tydzień roku.
Wypytywałem o WLTP - czy mają jakieś informacje czy do tego czasu Tiguan (przynajmniej w mojej wersji) będzie shomologowany.
Ogólnie panuje chaos informacyjny ale z jakichś zestawień, które posiadał od góry wynika iż Tiguan TDI (150KM) ciągle się produkują i wszystkie teraz trafiają na "mityczne" lotniska by czekały na homologację.
Niemniej jednak z dokumentów wynika, iż Niemcy "planują" mieć od 39 tygodnia tą wersję silnikową shomologowaną i będą ją od razu z fabryk wysyłali do importerów w danych krajach.
Ci których samochody się wyprodukowały wcześniej (np. teraz we wrześniu) pewnie poczekają dłużej za autem w związku z tym, iż operacja logistyczna wysłania aut z tych wielkich buforów będzie niezłym przedsięwzięciem.
Także lucky me, że mój termin produkcji się przesunął z początku września na początek października.

Podziękował: Tomus

Offline darekp29

« Odpowiedź #638 dnia: 12 - Września - 2018 - 09:59:28 »
Na stronie https://www.adac.de/infotestrat/umwelt-und-innovation/abgas/modelle_mit_euro_6d_temp/default.asp jest lista (codziennie uaktualniana) samochodów, które otrzymały homologacje, na ten moment Tiguana brak.

Offline Skakun

• Moc: 180 KM
  • Rej: SK
« Odpowiedź #639 dnia: 12 - Września - 2018 - 18:58:24 »
Dzisiejsze info od dealera: allspace 2.0TSI prognozowany tydzień produkcji przesunięty z 46 na 51...

Offline Drmscp

• :: ComfortLine
  • VW: Polo VI FL
  • Wersja: GTI
  • Moc: 205 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #640 dnia: 15 - Września - 2018 - 22:14:20 »
Cześć!
Zamawiał ktoś może niedawno Polo z silnikiem 95 KM w highline z paroma mniejszymi dodatkami (w domyśle bez dodatków, które mogłyby wpłynąć na czas realizacji)? Zastanawiam się, czy będzie jeszcze z 2018 roku, czy już przeskoczy na 2019 rok. Dziś zamówiony.

Offline RojalBejbi

• VW: Polo VI
  • Silnik: 1.0 TSI
« Odpowiedź #641 dnia: 18 - Września - 2018 - 10:17:26 »
Cześć,
Zamówiłem higline 95KM manual 31.07.2018r. Wziąłem kilka dodatków ale nie wiem co wpływa najbardziej na czas realizacji, zamówiłem między innymi system Beats. Planowana data produkcji od 05.11.2018r, wciąż się zmienia i nie jest jeszcze zatwierdzona.

Offline Drmscp

• :: ComfortLine
  • VW: Polo VI FL
  • Wersja: GTI
  • Moc: 205 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #642 dnia: 18 - Września - 2018 - 14:13:01 »
Dzięki za odzew. Czyli w sumie jest nadzieja, że jeśli nie będzie dalszych opóźnień związanych z WLTP, to jeszcze mój na koniec roku wskoczy. :-)

Offline Tomus

• VW: CC
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #643 dnia: 23 - Września - 2018 - 19:23:48 »
No i jak tam? Ktos juz doczekal sie nowej furki?
Ja dostalem info ze w przyszlym tygodniu ma nastapic produkcja 2.0 TDI 150 KM z DSG, wiec jest szansa ze w polowie listopada bedzie juz u dealera.. ciekawe ile w tym prawdy..

Offline michalw

« Odpowiedź #644 dnia: 23 - Września - 2018 - 19:39:47 »
Ja mam potwierdzony 41 tydzień, czyli za 2 tygodnie.
Liczę na to, iż jeszcze w październiku go odbiorę bo do tego czasu WLTP będzie dla 2.0TDI ogarnięte.
Czemu zakładasz dopiero odbiór w połowie listopada skoro już za tydzień będzie wyprodukowany? Sądzisz, że trafi na słynne lotnisko pod Berlinem i tam utknie?

Offline Tomus

• VW: CC
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #645 dnia: 23 - Września - 2018 - 19:43:48 »
Moj tig jest hecho en mexico  wiec do produkcji doliczyc musze te 6tyg na transport :(

Offline michalw

« Odpowiedź #646 dnia: 23 - Września - 2018 - 19:46:18 »
Allspace, rozumiem. W tym przypadku czekanie jeszcze dłuższe.

Offline darekp29

« Odpowiedź #647 dnia: 24 - Września - 2018 - 08:15:49 »
U mnie cisza, po zmianie z 29 tyg. na 39 tydzień obecnie data produkcji nadal nie jest potwierdzona, zamawiałem 1.4 TSI w marcu :/

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #648 dnia: 24 - Września - 2018 - 09:44:30 »
39 tydzień właśnie się zaczął i jeżeli nie ma żadnej informacji, to może na koniec tygodnia będziesz się uśmiechał  ;)
Nie tylko VW ma problemy z dostarczaniem zamówionych aut, po zmianie sposobu homologacji po 1 września 2018.

Offline Yanc

• VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: PSE
« Odpowiedź #649 dnia: 26 - Września - 2018 - 07:32:06 »
Tiguan II 2.0 TDI SCR z DSG7 w wersji Comfortline  - zamówiony 30 sierpnia, termin odbioru ustalony do 12 listopada - dlatego że mi tak pasuje z leasingiem, ale sam samochód ma być na placu u dealera w październiku.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Tagi wątku: