Autor Wątek: 2.5 TDI - nagły pobór oleju  (Przeczytany 568 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomileeee

• :: StartLine
  • VW: Crafter I
  • Silnik: 2.5 TDI
  • Moc: 102 KM
  • Napęd: RWD
  • Rej: KSU
2.5 TDI - nagły pobór oleju
« dnia: 29 - Sierpnia - 2021 - 21:42:13 »
Witam, mój crafter 2,5l tdi 2009 adblue około 290000km nagle zaczął spalać olej.
Wcześniej olej od wymiany do wymiany tyle samo oleju. Teraz litr na około 2 tyś km.
Silnik nie kopci, nie ma utraty mocy, chodzi równo.
Ostatnio wymieniłem egr i turbo oraz gruszkę turbo.
Gdzieś na forum czytałem, że pomimo remontu silnika i tak brał olej i dopiero po wymianie sondy lambda problem zniknął. Wiem sonda lambda jest odpowiedzialna za spalanie ale podobno to pomogło.
Czy ktoś miał podobny problem ?

Offline CRliner

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WAW
Odp: 2.5 TDI - nagły pobór oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 30 - Sierpnia - 2021 - 10:19:06 »
pomimo remontu silnika i tak brał olej i dopiero po wymianie sondy lambda problem zniknął. Wiem sonda lambda jest odpowiedzialna za spalanie ale podobno to pomogło.

Cytuj (zaznaczone)
Sonda lambda – czujnik mierzący zawartość tlenu w spalinach, umieszczany w układzie wydechowym silnika spalinowego. Pomiar taki pozwala na precyzyjne dozowanie składu mieszanki paliwowo-powietrznej. https://pl.wikipedia.org/wiki/Sonda_lambda
Sam sobie teraz odpowiedz, czy to jest możliwe.

Zwiększona konsumpcja oleju przez silnik, to czysta fizyka a nie wróżenie z fusów. Jeśli silnik spala olej, to zazwyczaj powodem jest zbyt mała szczelność silnika: na pierścieniach lub uszczelniaczach zaworów lub fizyczna dziura w misce, bloku, głowicy. 

Poza tym brak info: o stosowanym oleju i interwale wymiany, a także przebytych istotnych dla silnika naprawach.

Tagi wątku: