Autor Wątek: HAMULEC "RĘCZNY" ELEKTRYCZNY - funkcja awaryjnego hamowania  (Przeczytany 2191 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
HAMULEC "RĘCZNY" ELEKTRYCZNY - funkcja awaryjnego hamowania
« dnia: 21 - Kwietnia - 2022 - 14:17:34 »
Cześć.
Parę miesięcy temu zaraz po zakupie Tiga, spotkała mnie mało przyjemna sytuacja związana z wyciekiem płynu hamulcowego a w rezultacie prawie całkowitą utratą możliwości hamowania.

W związku z tym zdarzeniem, chciałbym się upewnić, że opisana w instrukcji obsługi jako "Funkcja awaryjnego hamowania", hamulcem "ręcznym" elektrycznym - działa i jest bezpieczna.

Cytat: Instrukcja obsługi - zeszyt 3.2 -> strona 19
Pociągnąć przycisk i przytrzymać, aby w sytuacji awaryjnej gwałtownie zahamować samochód przy użyciu hamulca parkowania.
Odzywa się sygnał ostrzeżenia.
Po zwolnieniu przycisku albo po naciśnięciu pedału przyśpieszania, hamowanie zostaje wyłączone.

Jeżeli przy prędkości jazdy większej niż ok. 8 km/h, przycisk zostanie pociągnięty, nastąpi uruchomienie funkcji awaryjnego hamowania.
Samochód zostanie w ten sposób zahamowany przez uaktywnienie układu hydraulicznego we wszystkich czterech kołach

Funkcję awaryjnego hamowania uruchamiać tylko w razie konieczności, kiedy uszkodzony zostanie hamulec nożny lub zablokowany pedał hamulca. Granice określone prawami fizyki nie mogą zostać przekroczone również przy zastosowaniu sytemu ESP i jego zintegrowanych elementów (ABS, ASR, EDS). Na zakrętach i w niekorzystnych warunkach drogowych lub atmosferycznych, pełne hamowanie może spowodować, że samochód zarzuci, straci przyczepność lub zjedzie z drogi - niebezpieczeństwo wypadku!

Czy ktoś z użytkowników Tiguana, miał okazję użyć tego "awaryjnego" rozwiązania w praktyce ?

Podziękował: braciarz, src

Offline Elwood99

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFFB
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: EPA
Odp: HAMULEC "RĘCZNY" ELEKTRYCZNY - funkcja awaryjnego hamowania
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Kwietnia - 2022 - 16:36:51 »
Ja raz przez przypadek "zaciągnąłem" elektryczny ręczny w czasie jazdy, zahamował na ułamek sekundy i jechał dalej, ale nie trzymałem włącznika tylko pociągnąłem przez chwilę. Gdyby złapał jak klasyczny ręczny, byłoby ze mą krucho, bo chyba działa zero-jedynkowo ?

Podziękował: src

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #2 dnia: 21 - Kwietnia - 2022 - 17:01:04 »
Dzisiaj w wieczorkiem, postaram się przetestować tę funkcję, bo lubię wiedzieć jaką "bronią" dysponuję w razie przysłowiowej godziny "W".

Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie: czy w czasie "zaciągania" tego elektrycznego ręcznego, zapalają się światła stopu?
Bo w razie awarii hamulca głównego, można mieć niezły dylemat: czy to komuś wjechać w tyłek, czy może dać sobie wjechać  xd

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 21 - Kwietnia - 2022 - 20:02:00 »
Gdyby złapał jak klasyczny ręczny, byłoby ze mą krucho, bo chyba działa zero-jedynkowo ?
Nie, działa ABS i ESP, nie blokuje kół, nie wpadniesz w poslizg

Podziękował: Frodo, Elwood99

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 22 - Kwietnia - 2022 - 09:34:31 »
Wczoraj spróbowałem "zaciągnąć' ten elektryczny ręczny przy 60 km/h i muszę stwierdzić, że jest to dość gwałtowne hamowanie.
Hamulec zadziałał momentalnie, jak przy maksymalnym zaciągnięciu zwykłego ręcznego.
Dobrze, że test przeprowadzilem późnym wieczorem na pustej drodze, bo tak próba w ciągu dnia w mieście, mogła by się źle skończyć.
Nie zauważyłem zapalających się świateł stop, więc raczej napewno przy awaryjnym hamowaniu z pomocą "ręcznego" należy mieć to na uwadze.

Offline src

• :: ComfortLine
  • VW: Passat B4
  • Silnik: 2.0 Digifa
  • Kod: 2E
  • Moc: 115 KM
  • Rej: SRC
« Odpowiedź #5 dnia: 22 - Kwietnia - 2022 - 11:25:24 »
Dzięki @pretor za ten temat  :thumbup:
W rodzinie mam VałWeja z takim hamulcem a jego kierowca nawet nie wiedział, że jest taka możliwość w razie awarii hamulców :o

Podziękował: pretor

Tagi wątku: