Mam to samo.. męczę się z tym od kilku miesięcy.. żaden mechanik nie wie co to może być bo komputer nie pokazuje żadnych błędów, mowia tylko że mogą pogrzebać w silniku ale to będzie kosztowało

wymieniłem świece i cewki, próbowałem różnego paliwa.. nic z tego
Dodano: 25 - Października - 2022 - 22:16:10
Witam.
na wstępne zaznaczam - nie znam się na samochodach - potrzebuję pomocy
Posiadam Jette 1.4 TSI 2011r. auto kupiłem z autohero - sprowadzone z Niemiec.
Od początku mam z nią jakieś problemy..
Na początku strasznie dymiła z rury wydechowej - biały dym. Mechanik powiedział że auto pewnie długo stało-trzeba je rozjeździć. Ok pomyślałem, pojeździłem - dymiło mniej ale jednak dymiło, po przejechaniu kilkuset kilometrów - w parę tygodni było niby lepiej ale wciąż biały dym z wydechu od czasu do czasu leciał. Zaczęła się zima - wszyscy mówili że to normalne.
Na postoju kiedy naciskałem pedał gazu z wydechu leciała woda ( nie dużo ale jednak ).
Po mniej więcej 6 miesiącach coś zaczęło stukać mi pod maską przy odpalaniu - pojechałem do mechanika - okazało się że rozrząd do wymiany - wymieniłem.
Po wymianie rozrządu auto na biegu jałowym trzęsie się. Po odpaleniu i dojechaniu do pierwszych świateł bywa że zaczyna się mocno trząść i gaśnie (obrotomierz skacze wtedy mocno ). Po przejechaniu kilku - kilkunastu kilometrów jest niby lepiej ale wciąż drży na biegu jałowym. Podczas jazdy i ruchania na biegach 1 i 2 potrafi lekko zrywać.
Po wymianie rozrządu byłem w
warcztacie jeszcze raz - wymienili mi świece i cewki - nie pomogło. Nie wiedzą co to może być - komputer nie pokazuje błędów.
Pojechałem do ASO w Poznaniu - też stwierdzili że nie wiedzą - ta sama odpowiedź - komputer nic nie pokazuje.
Do tego żeby było
śmiechnie ostatnio po zmianie opon z letnich na zimowe świecą mi się kontrolki ABS i trakcja...
Mam dość tego samochodu, czy ktoś jest w stanie mi jakoś pomóc? Może ktoś w Poznaniu zna jakiegoś mechanika którego może polecić ?
Pozdrawiam
Kamil