Autor Wątek: VW-NEWS: Taigo  (Przeczytany 3585 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
VW-NEWS: Taigo
« dnia: 07 - Sierpnia - 2021 - 14:43:06 »
29 lipca 2021 roku firma Volkswagen, za pomocą prezentacji online - pokazała nowy model Taigo.

Volkswagen Taigo - crossover, zbudowany w oparciu o platformę MQB-A0, tą samą co T-Cross a w Ameryce Południowej Nivus. Uruchomienie produkcji modelu w Brazylii jako NIVUS, nastąpiło w połowie 2020 roku a w pozostałej części Ameryki Południowej na początku 2021 roku. W Europie model pojawi się pod koniec 2021 roku a w Polsce w I-kwartale 2022 roku. i jak zaznaczyli przedstawiciele Volkswagena, nowy model na Europę, produkowany będzie w hiszpańskiej fabryce w Pamplonie, czyli tam, gdzie nowe Polo.

VW Taigo będzie różnił się kosmetyką na zewnątrz od brazylijskiego Nivusa. Europejski crossover z wzorowaną na coupe linią dachu, skorzysta z nowocześniejszego oświetlenia i innej palety jednostek napędowych. Bedzie mieć też kilka urozmaiceń w kabinie, jak np. rozciągnięty na całą szerokość deski rozdzielczej zielony dekor, zarezerwowany tylko dla tego modelu.

W wyposażeniu opcjonalnym znajdą się matrycowe reflektory IQ.Light z ośmioma modułami diodowymi i świetlną linią na grillu zaczerpniętą z Golfa 8. Standardowe żarówki halogenowe zastąpi technologią LED Basic. Bez dopłaty otrzymamy w pełni LED-owe oświetlenie tylnej części auta wraz z funkcjonalnym (czyli także podświetlanym) paskiem na plastikowym panelu na pokrywie bagażnika.

W środku Taigo ma inny panel klimatyzacji (dotykowy) i nowe rodzaje wykończenia. Do wyboru będzie niedostępna w Nivusie, usportowiona optycznie wersja R-Line z 18-calowymi felgami aluminiowymi i zderzakami z większymi wycięciami z przodu oraz dużymi imitacjami końcówek wydechu z tyłu.

W stosunku do Nivusa paleta jednostek napędowych będzie zdecydowanie inna (w Ameryce Południowej składa się z tylko jednego silnika - oznaczonego jako 200 TSI. Ten 3-cylindrowy silniczek zasilany biopaliwem, to 1.0 TSI (999 cm³) i mocy 116-128 KM w zależności od paliwa.

Europejska wersja Taigo, dostanie jednostki napędowe w prostej linii od T-Crossa, a klienci będą mogli wybierać między 3-cylindrowym 1.0 TSI 95-110 KM i 4-cylindrowym 1.5 TSI 150 KM. W zależności od silnika Taigo będzie oferowany z 5-6-biegowymi skrzyniami manualnymi lub 7-biegową przekładnią DSG. Cała moc silników, trafiać będzie tylko na przednią oś, dokładnie tak samo jak w przypadku T-Cross'a.

Produkcja Taigo w zakładzie Volkswagena w hiszpańskiej Pamplonie, rusza po przerwie wakacyjnej, a pierwsze egzemplarze do salonów dilerskich, prawdopodobnie dotrą pod koniec 2021 roku. Jak zapewnia Volkswagen, cena bazowa modelu nie przekroczy 25 tys. euro.

Volkswagen Taigo R-Line

Podziękował: bolotelewidz, CRliner, doggie

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: VW-NEWS: Taigo
« Odpowiedź #1 dnia: 17 - Kwietnia - 2022 - 09:56:19 »
Krótki test

Podziękował: tomkasz

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #2 dnia: 17 - Kwietnia - 2022 - 10:43:42 »
Krótki test
Bardzo krótki i do tego mało ciekawy...jeśli nie liczyć 2-3 minutowej reklamy auto bazy  :confused:

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 17 - Kwietnia - 2022 - 12:06:37 »
Krótki ale dużo w nim prawdy, że słabo się VW wpasował z tym Tiago. Z reklamami to przesadził gościu, zgadzam się.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 18 - Kwietnia - 2022 - 14:55:08 »
Krótki ale dużo w nim prawdy, że słabo się VW wpasował z tym Tiago.
Widziałem to auto u dilera w salonie i pośród innych VW, Taigo wyglądało słabo a co było najwięszym zaskoczeniem, to cenowo przewyższało T-Roca - co już w ogóle jest dla mnie dziwne ::)

Podziękował: doggie

Offline djbartq

• :: StartLine
  • VW: Taigo
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Moc: 110 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: FG
« Odpowiedź #5 dnia: 24 - Kwietnia - 2022 - 00:31:44 »
pośród innych VW, Taigo wyglądało słabo

TOTALNIE się z tym nie zgodzę. Taigo wygląda REWELACYJNIE i pośród innych modeli wg mnie prezentuje się najlepiej ze wszystkich. Nie jest kanciate jak T-Roc czy T-Cross, nie jest olbrzymie do przewożenia powietrza jak Tiguan czy Tuareg i nie jest niepraktyczne jak Arteon czy Passat. Oczywiście KAŻDY z tych modeli jest przeznaczony do INNEGO odbiorcy więc każdy ma prawo oceny wg własnych potrzeb.

Moim zdaniem to jeden z lepszych modeli VW.

Cena? Hmm... Ja swój kupiłem za 110k co wg mnie jest dobrze wyważoną kwotą. Cena powinna przewyższać T-Roc`a bo to nowsza konstrukcja. Zobaczymy jaka będzie cena T-Roc`a po lifcie...

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 25 - Kwietnia - 2022 - 09:31:58 »
Cena powinna przewyższać T-Roc`a bo to nowsza konstrukcja

Nie zgodzę się, to niższy i tańszy segment pomiędzy T-cross a T-Roc a to że nowszy to nie ma znaczenia. Jeśli Golf będzie nowszy to ma być droższy od Tiguana albo Passata? Gdybym miał wybierać pomiędzy T-crossem a Tiago to wybrałbym bezsprzecznie Tiago ale jednak gdybym miał wybierać pomiędzy Tiago a T-rockiem to bezsprzecznie T-Roc, który jest autem dojrzalszym, większym i lepiej wykonanym. T-Roc bazuje na skróconej platformie Golfa, T-Cross powstał na płycie podłogowej Polo, Taigo na płycie Polo i jest pozycjonowany pomiędzy T-crossem a T-rokiem, potwierdza to nawet pozycjonowanie na liście modeli na stronie VW. Tiago jest dłuższy od T-rocka ale za to ma krótszy rozstaw osi.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #7 dnia: 25 - Kwietnia - 2022 - 10:07:50 »
TOTALNIE się z tym nie zgodzę.
Masz do tego prawo, tak jak ja i inni na tym forum do swojego zdania, swoje w pełni podtrzymuję ;)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #8 dnia: 04 - Maja - 2022 - 14:02:53 »
Miałem okazję zobaczyć w Belgi na drodze podczas jazdy: VW Taigo w kolorze srebrny metalic.

Moją subiektywną opinię, ujmę najdelikatniej jak tylko potrafię: projektant linii auta, nie spisał się na medal a ten konkretny kolor, dopełnił dzieła nijakości. Odradzałbym też przyszłym nabywcom: wyboru Taigo w kolorze srebrny metalic - to naprawdę może być nietrafiony wybór. 

PS. Czekam z niecierpliwością na prezentację Taigo w kolorze czerwonym, bo mam nieodparte wrażenie, że kolor zmieni postrzeganie tego Crossowera w nadwoziu Coupe ;)

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #9 dnia: 04 - Maja - 2022 - 16:46:39 »
Masz rację, @pretor, że ten Srebrny "Reflex" metalik jest taki sobie w wersji zwykłej. W R-Line (poniżej) nieco lepiej wygląda, z (bardziej) malowanymi zderzakami. Wg mnie najbardziej pasują tej bryle czerwony i zielony. Z tym, że dla mnie jak Taigo to tylko zielone :exclaim:

Powyższe dane pochodzą z polskiego konfiguratora wersji najwyższej R-Line.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #10 dnia: 04 - Maja - 2022 - 17:39:55 »
ten Srebrny "Reflex" metalik jest taki sobie w wersji zwykłej
Ten którego widziałem, nie wiem w jakiej był specyfikacji ale wyglądał tanio i słabo, jak pierwsze A3 w tym samym kolorze.
Gdyby nie ten lekko ścięty tył i moja spostrzegawczość, to byłby nie do zauważenie wśród innych aut na 5 pasach ringu Antwerpii.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #11 dnia: 04 - Maja - 2022 - 22:44:13 »
RACE BLUE 9463, to byłby najlepszy kolor

Dodano: 04 - Październik - 2022 - 10:26:11
Byłem wczoraj w salonie VW w 3Mieście i przyjrzałem się z bliska Tiago. Z zewnątrz auto prezentuje się nawet ciekawie oczywiście musi to być odpowiednia wersja a nie podstawowa, poza tym to będzie zawsze odczucie subiektywne w zależności od gustu. Niestety po wejściu do środka czar prysł. Słabe materiały, dużo twardych plastików, bliżej mu do Polo niż do T-roca. Ogólnie ceny nowych aut są porażające i mówię tu ogólnie, nie tylko o Tiago.

Tagi wątku: taigo