Autor Wątek: OŚWIETLENIE WNĘTRZA - "konwersja" ambiente na ambiente plus  (Przeczytany 2944 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtekw

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 190 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: SB
OŚWIETLENIE WNĘTRZA - "konwersja" ambiente na ambiente plus
« dnia: 21 - Grudnia - 2017 - 09:41:55 »
W wersji Highline standardowo występuje jednokolorowe oświetlenie ambient.
W passacie mamy do wyboru "oświetlenie ambient" i "oświetlenie ambient plus", które różnią się m. in. możliwością wyboru koloru oświetlenia.
W serwisie zadałem pytanie o różnicę odnośnie ledów(białe/RGB) jakie zostały wykorzystane w procesie produkcji, jednak nikt nie potrafił mi na to pytanie odpowiedzieć.

Chodzi mi po głowie taka myśl, że jeżeli w procesie produkcji montowano ledy RGB niezależnie od typu oświetlenia, to ograniczenie do jednego koloru wynika tylko i wyłącznie z oprogramowania.
W tym przypadku może dałoby się uaktywnić zmianę koloru, biorąc pod uwagę, że ustawienia oświetlenia ambient są takie same jak dla "ambient plus", jedynie pozbawione wyboru koloru.

Czy ktoś z forumowiczów ma dostęp do takiej wiedzy lub próbował działać w tym temacie?
Szukałem informacji w necie, niestety nie znalazłem.

Offline kucyk

• Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: OŚWIETLENIE WNĘTRZA - "konwersja" ambiente na ambiente plus
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Grudnia - 2017 - 09:44:38 »
Na 99% są to inne LEDy.
Osobiście grzebałem w oprogramowaniu i opcje zmiany koloru istnieją ale nic sobie z tego nie robią.

Offline wojtekw

• Moc: 190 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: SB
« Odpowiedź #2 dnia: 21 - Grudnia - 2017 - 09:49:21 »
Niestety tego się obawiałem  :cry:
Szkoda, kolorowe oświetlenie ambient w Tigu byłoby świetne.

Offline tpomaski

• clubmen
  • VW: Polo VI
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Moc: 95 KM
  • Rej: PY
« Odpowiedź #3 dnia: 16 - Kwietnia - 2022 - 08:44:02 »
Ja mam od roku w menu radia włączone zmiany kolorów ambient (oczywiście działa tylko na radiu i na AID). Dodatkowo mam paletę tylko 30 kolorów. Według mnie aby odpalić ambient color w moim wypadku potrzebna jest podmiana modułu komfortu BCM na najlepiej z auta z szyberdachem bo tam już dodawali BCM obsługujacy RGB. No i mając właściwy BCO można przerabiać instalacje dla lampek bo wiadomo że domyślnie idą w kabelki pod lampkę a muszą być trzy.

Offline tpomaski

• clubmen
« Odpowiedź #4 dnia: 13 - Czerwca - 2022 - 19:13:50 »
Hejka,
Lata mineły ale o ambient plus nie zapomniałem.
Ostatnio natchneło mnie na uruchomienie ambient plus na moim Tigu który w BCM nie ma pin dla LIN no powiem wam że wstępnie juz są jakieś postępy :)
Mam nadzieje że to już kwetsia dokodowania :)

Status mojego refitu to:
Podłączone na krótko na razie lampki pod nogi RBG świecą i z menu radia mogę sterować kolorami. Idelanie za pierwszym razem nie jest :) ponieważ świecą w kolorze tylko jak mam drzwi otwarte. Po zamknięciu dzrwi gasną. wierze że to już tylko kodowanie :)

Offline tpomaski

• clubmen
« Odpowiedź #5 dnia: 28 - Grudnia - 2024 - 10:37:20 »
Hej koledzy.
Jak postępy z ambient?
Ma ktoś czym się podzielić.
Ja podrzuce kilka rad które być może się przydadzą :)

Ja już takich tigów 8 zrobiłem i to w różnych konfiguracjach jak poniżej: A, B a czasem dokładało się ambirnt RGB tam gdzie TIG II w ORI tego nie miał (np. doświetlenie nóg przód i tył).

Opcje instalacji
A. Auto posiada ambient biały - w takim scenariuszu kosztem będzie:
- wymiana LED biały na RGB - koszt leda ASO 150 PLN za sztukę (tak mniej więcej), nie polecam aliexpress choć też będą działały i to nieźle.
- przygotowanie nowej wiązki pod led RGB (kabelki w drzwiach i kabelki w aucie
- jeśli wasze auto posiada BCM który ogarnia sterowanie kolorem to już wszystko. Jeśil jednak nie ogarnia to są dwie opcje. 1. wymiana BCM 2. Zakup dekodera emulującego ambient. Testowałęm róźne modele i zawsze działa jak w ORI.

B. Auto nie posiada wogóle ambient w drzwiach
W takim przypadku albo wymieniasz boczki albo wymieniasz listwy ozdobne w boczkach na takie z ambient.
Boczki od dawcy - niestety bardzo trudno zdobyć boczki odrazu z ledami RGB. Śmiem twierdzić że 95% i więcej boczków to wersja biały led.
Ale kto szuka ten znajdzie. Boczki to dekor i trudno namierzyc niepodrapane, nieuszkodzone no ale nie jest to niemożliwe.

C. Bywa że właściciel nie ma boczków ambient i decyduje się tylko na doświetlenie nóg co też jest możliwe.

Tagi wątku: