Autor Wątek: ZAWIESZENIE SPORTOWE - Tiguan II 2021  (Przeczytany 3303 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr155

• :: StartLine
  • VW: Touran II
  • Silnik: 2.0 ?
  • Napęd: 4x4
  • Rej: GD
ZAWIESZENIE SPORTOWE - Tiguan II 2021
« dnia: 16 - Lipca - 2021 - 16:18:29 »
Witam, mam pytanie odnośnie zawieszenia. W konfiguratorze na stronie VW jest do wyboru tzw "zawieszenie sportowe". Zastanawiam się czy to wybrać czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym rodzajem zawieszenia ? Na czym dokładnie polega jego sportowość i co dokładnie oznacza ? Może ktoś z Państwa wie więcej na ten temat a może ktoś ma takie zawieszenie i może cos więcej na ten temat powiedzieć ? Czy jest twardsze on tego standardowego, jeśli tak to o ile ? jak wygląda jazda codzienna na tym zawieszeniu ? I czy warto ta opcje wybrać ? Nie chce DCC miałem kiedyś i mi stukało, chcę Tiguana 190 lub 245 KM, i się zastanawiam czy warto wybrać do niego tzw. zawieszenie sportowe ? Koszt nie jest jakiś super wielki, bardziej czy warto ? Z góry bardzo dziękuję za informacje.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: KR
Odp: ZAWIESZENIE SPORTOWE - Tiguan II 2021
« Odpowiedź #1 dnia: 16 - Lipca - 2021 - 19:59:48 »
Odnośnie DCC to w moim po 15 tys. nic nigdy nie stukało, w Atece, którą miałem wcześniej tak samo więc może problem rozwiązany...

Podziękował: Piotr155

Offline kris17009

• :: TrendLine
  • Kod: DKZA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WA
ZAWIESZENIE SPORTOWE - Tiguan II 2021
« Odpowiedź #2 dnia: 26 - Lipca - 2021 - 08:42:17 »
Różnica to zapewne tylko obniżone zawieszenie o 1,5cm i trochę sztywniejsze. Tak miałem w golfie. Za taką dopłata nic bym nie spodziewał się szczególnego. Tiguan i tak jest dość sztywny dlatego ja żałuje że nie mam DCC.
2020 --> Tiguan II 2.0 TSI 190KM R-Line - szary "indium"
2017 --> Golf VII FL DSG 1.4 TSI 180KM/280Nm(chip) Highline - czarna perła
2012 --> Skoda Octavia II 1.6

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Napęd: FWD
« Odpowiedź #3 dnia: 26 - Lipca - 2021 - 10:41:26 »
Różnica to zapewne tylko obniżone zawieszenie o 1,5cm i trochę sztywniejsze
Że sztywniejsze to fakt ale czy w Tigu obniżone - tutaj mam wątpliwości. W Audi S-Line miałem obniżone o 25 mm

Offline kris17009

• Kod: DKZA
  • Rej: WA
« Odpowiedź #4 dnia: 26 - Lipca - 2021 - 11:02:32 »
Wartość obniżenia może być inna i pewnie jest większa. Ja pisałem na bazie Golfa. Natomiast tu w pakiecie sportowego zawieszenie pewnie zależnie od wersji wybranej jest dodatkowo :
Szyby tył przyciemniane
Progresywny układ kierowniczy - fajna sprawa

2020 --> Tiguan II 2.0 TSI 190KM R-Line - szary "indium"
2017 --> Golf VII FL DSG 1.4 TSI 180KM/280Nm(chip) Highline - czarna perła
2012 --> Skoda Octavia II 1.6

Offline Piotr155

• :: StartLine
  • VW: Touran II
  • Silnik: 2.0 ?
« Odpowiedź #5 dnia: 26 - Lipca - 2021 - 15:58:30 »
Bardzo dziękuje za dyskusje - z tego co się zorientowałem w Tiguanie II jest obniżone o 10 mm (tak przynajmniej twierdzi sprzedawca, który często czyta cos z systemu i nie do końca wie cos więcej... ) , tak jak jeden z przedmówców napisał nie liczę na jakieś super osiągi w związku z tym, bardziej się zastanawiam czy to w ogóle warto wybrać, cena nie jest jakaś wygórowana w konfiguratorze. Bardziej się zastanawiałem czy ktoś cos takiego posiada i czy jest zadowolony, czy może wyrazić własna opinie na ten temat ? A może posiada bo kiedyś wybrał i teraz nie jest zadowolony ? ktoś napisał DCC nie chce tego poruszać w tym wątku bo jest na ten temat inny (szeroko opisany na tym samym forum). Ja DCC nie chcę, miałem w innym VW i po jakiś czasie po prostu stukało, z drugiej strony prawda jest taka jak się już to ustawi raz to często się o tym później zapomina... Wizyty w serwisie kończyły się tym że tak po prostu tak jest (nie chce się rozwodzić na ten temat). Generalnie mam w planie takiego 245 KM, i sportowe zawieszenie rozpatruje tylko dla tego .... a może pewna moc wymaga właśnie nieco twardszych ustawień, nieco lepszych hamulców itd ...  Dlatego wracając do tematu, czy ktoś z Państwa ma, poleca, odradza ? Ktoś również z Państwa wspomniał że "seryjne" jest i tak sztywne (A może to seryjne jest jak najbardziej OK ? ), nie miałem Tiguana wiec nie wiem i nie chce się wypowiadać. Chodzi po krótce o to żeby sobie nie zrobić jakiegoś za twardego auta na własne życzenie i później się umęczać, bardziej czy zawieszenie sportowe jest akceptowalne, czy czuć każda dziurę, każdy kamyk itd ...  a może nie ma większej różnicy od tego seryjnego, poza tym że jest niższe ? Jeszcze raz dziękuje za dyskusje i zachęcam do podzielenia się swoimi uwagami w tym temacie, każda mile widziana....

Offline Frodo

• Clubowicz
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #6 dnia: 27 - Lipca - 2021 - 15:59:25 »
Czy jest w ogóle taka możliwość? Nie było 230 bez DCC, jest 245?

Offline WMarek

• Wersja: Highline
  • Moc: 180 KM
  • Rej: PK
« Odpowiedź #7 dnia: 28 - Lipca - 2021 - 12:25:03 »
Bardzo dziękuje za dyskusje - z tego co się zorientowałem w Tiguanie II jest obniżone o 10 mm (tak przynajmniej twierdzi sprzedawca, który często czyta cos z systemu i nie do końca wie cos więcej... ) , tak jak jeden z przedmówców napisał nie liczę na jakieś super osiągi w związku z tym, bardziej się zastanawiam czy to w ogóle warto wybrać, cena nie jest jakaś wygórowana w konfiguratorze. Bardziej się zastanawiałem czy ktoś cos takiego posiada i czy jest zadowolony, czy może wyrazić własna opinie na ten temat ? A może posiada bo kiedyś wybrał i teraz nie jest zadowolony ? ktoś napisał DCC nie chce tego poruszać w tym wątku bo jest na ten temat inny (szeroko opisany na tym samym forum). Ja DCC nie chcę, miałem w innym VW i po jakiś czasie po prostu stukało, z drugiej strony prawda jest taka jak się już to ustawi raz to często się o tym później zapomina... Wizyty w serwisie kończyły się tym że tak po prostu tak jest (nie chce się rozwodzić na ten temat). Generalnie mam w planie takiego 245 KM, i sportowe zawieszenie rozpatruje tylko dla tego .... a może pewna moc wymaga właśnie nieco twardszych ustawień, nieco lepszych hamulców itd ...  Dlatego wracając do tematu, czy ktoś z Państwa ma, poleca, odradza ? Ktoś również z Państwa wspomniał że "seryjne" jest i tak sztywne (A może to seryjne jest jak najbardziej OK ? ), nie miałem Tiguana wiec nie wiem i nie chce się wypowiadać. Chodzi po krótce o to żeby sobie nie zrobić jakiegoś za twardego auta na własne życzenie i później się umęczać, bardziej czy zawieszenie sportowe jest akceptowalne, czy czuć każda dziurę, każdy kamyk itd ...  a może nie ma większej różnicy od tego seryjnego, poza tym że jest niższe ? Jeszcze raz dziękuje za dyskusje i zachęcam do podzielenia się swoimi uwagami w tym temacie, każda mile widziana....

Może coś pomogę. Mam Tiga 190 ze sportowych zawieszeniem które było konieczne przy wyborze felg 20". Jak dla mnie auto wygląda znacznie lepiej. Niby niewiele obniżone ale nie stoi jak koza. Jeśli chodzi o prowadzenie to dla mnie jest super. Auto prowadzi się jak po sznurki. Jest natomiast odczuwalnie twardo, tylko nie wiem na ile ma wpływ sportowe zawieszenie a na ile 20" koła. Nie mam porównania do wersji bez sportowego i do DCC bo nie jeździłem Tiguanem w takiej konfiguracji. Nie szukałem auta z DCC ze względu na problemy ze stukającym zawieszeniem. Z moim szczęściem napewno bym na taki egzemplarz trafil :)

Offline katzper

• VW: Tiguan III
  • Wersja: SE
  • Silnik: 1.5 eTSI
  • Moc: 150 KM
« Odpowiedź #8 dnia: 14 - Września - 2021 - 18:47:03 »
Mam DCC. Nie zauważyłem, czy tryb sport fizycznie zmniejsza prześwit, ale na pewno sprawdza się na autostradzie przy bocznych wiatrach. Szczególnie zmiana jest odczuwalna przy krańcach ekranów akustycznych na autostradach, gdy następuje gwałtowna zmiana ciśnienia powietrza na burtę samochodu. Słowem - zawieszenie jest twardsze, a auto lepiej trzyma się drogi.
Nie zmienia to faktu, że zawieszenie mojego auta wydaje się twarde z natury, bo nawet z trybie komfort przy przejeżdżaniu przez progi zwalniające na jezdni auto tłucze, szczególnie tyłem tak, że plomby wypadają. Nie zdarzało się tak przy poprzednich autach. Zgłaszałem w serwisie, ale usłyszałem, że wszystko jest OK i że trzeba bardziej zwalniać przed progiem...
Dodam, że nie zauważyłem,by coś "stukało" w zawieszeniu.     

Offline van_daal

• new
« Odpowiedź #9 dnia: 15 - Września - 2021 - 09:17:32 »
Nie zauważyłem, czy tryb sport fizycznie zmniejsza prześwit

Nie zmienia. DCC nie ma możliwości wpływania na wysokość zawieszenia a jedynie na charakterystykę pracy amortyzatorów. Zmiana wysokości możliwa jest tylko w autach z zawieszeniem pneumatycznym.
Reszta ma niezmienne - albo stale obniżone (sportowe) albo standardowe.

Tagi wątku: