Autor Wątek: [T5] 1.9 TDI 105 KM - hałas podczas jazdy  (Przeczytany 1540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matri123

• :: TrendLine
  • VW: T5
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 102 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BIA
[T5] 1.9 TDI 105 KM - hałas podczas jazdy
« dnia: 13 - Lipca - 2021 - 10:16:45 »
Witam.
Stałem się posiadaczem T5 1.9 TDI 105 KM z 2011 roku.
Pytanie do użytkowników tej jednostki napędowej: czy u was tez jest tak głośno przy prędkości od 120km/h ?
Magiczna granica w tym silniku to 2800obr/min od tej pory wyje tak niemiłosiernie ze po 2 godzinach jazdy na autostradzie można dostać bólu głowy.
Zmierzyłem poziom hałasu i chcąc nie chcąc wychodzi mi 82 decybele..... sporo biorąc pod uwagę że pracująca mniejsza piła motorowa generuje hałas ok 95 decybeli.

Poprawiłem temat i proszę o stosowanie tego wzoru w przyszłości. Dobrze by było podać kod silnika, aby inni mogli się odnieść do tego konkretnego typu (od razu w profilu, który rozmija się z tym co w temacie: 2.0 versus 1.9). Fajnie by także było sprawdzić literówki przed wysłaniem posta - z góry dzięki.

Offline heavy100s

• Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CAAD
  • Rej: RZ
Odp: [T5] 1.9 TDI 105 KM - Hałas podczas jazdy
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Sierpnia - 2021 - 02:59:16 »
Temat hałasu to temat rzeka. Zaczynając od tego że silnik 1.9tdi nigdy w żadnej wersji do cichych nie należał, a kończąc na tym że nie możesz porównywać do piły motorowej i 95dB, bo pamiętaj że skala poziomu natężenia dźwięku jest skalą logarytmiczną i każde 3dB to jest już dwukrotny wzrost natężenia hałasu.
Czy na wolnych obrotach z puszczonym sprzęgłem nie ma żadnych innych dźwięków oprócz klekotania silnika?
Z opisu podejrzewam że masz skrzynię 5 biegową - te również do niezbyt udanych należały- wiem bo sam mam, co prawda po remoncie i zmianie przełożenia głównego na dłuższe sprawa trochę się poprawiła, ale wciąż przy 2800 obr/min. mam około 130 km/h i też uważam że jest to górna granica komfortowego podróżowania. Mimo iż ja mam silnik 2.0 którego kultura pracy jest i tak dużo wyższa niż 1.9

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
« Odpowiedź #2 dnia: 09 - Sierpnia - 2021 - 08:40:03 »
Mam od nowości Octavię II z tym silnikiem i M5. Poza charakterystycznym klekotem nic złego nie mogę powiedzieć o poziomie hałasu. Gdzieś powyżej 4000 słychać że to już nie ma sensu. Proponuję porównać z innym egzemplarzem bo u mnie nic nie wyje, a jestem dość wrażliwy na tym punkcie. (Pewnie O2 lepiej wyciszona ale mimo wszystko.)

Offline matri123

• Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 102 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BIA
« Odpowiedź #3 dnia: 10 - Sierpnia - 2021 - 20:08:10 »
Mimo iż ja mam silnik 2.0 którego kultura pracy jest i tak dużo wyższa niż 1.9

Mam też 2,0 102KM służbowego tyle że blaszaka i też z 5 biegową skrzynią biegów. Fakt że tam jest głośno ale 1,9 bije wszelkie rekordy. Podczas jazdy wyrzuciłem na luz i wszystko cichnie oprócz wiatru. Silnik wyje niemiłosiernie... 

Tagi wątku: