Autor Wątek: e-TOLL - co to takiego i komu potrzebne  (Przeczytany 481 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline src

• :: ComfortLine
  • VW: Passat B4
  • Silnik: 2.0 Digifa
  • Kod: 2E
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: SRC
e-TOLL - co to takiego i komu potrzebne
« dnia: 25 - Czerwca - 2021 - 11:31:21 »
No i doczekaliśmy następnego "rządowego" bubla :evilmrgrin:

Cytuj (zaznaczone)
System e-TOLL to nowoczesne rozwiązanie, oparte na technologii pozycjonowania satelitarnego, które zastąpi dotychczasowy system viaTOLL. Służyć będzie do poboru opłaty elektronicznej za przejazd po wybranych odcinkach autostrad, dróg ekspresowych i krajowych zarządzanych przez GDDKiA. System będzie nadzorowany przez Szefa Krajowej Administracji Skarbowej.

System e-TOLL to korzyści dla użytkowników:
• bieżący wgląd w historię opłat i zarządzanie swoim kontem
• kompleksowa obsługa online bez konieczności wizyty w Miejscach Obsługi Klienta
• wszystkie dane, dokumenty i usługi w jednym miejscu

Kto będzie zobowiązany do korzystania z systemu e-TOLL?
Do korzystania z systemu e-TOLL zobowiązany będzie użytkownik pojazdu samochodowego lub zespołu pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony, a także użytkownik autobusu niezależnie od dopuszczalnej masy całkowitej, który porusza się po sieci dróg płatnych. Wśród pojazdów tych mogą się znaleźć samochody osobowe ciągnące przyczepę, jeśli łączna dopuszczalna masa całkowita takiego zestawu przekracza 3,5 tony. Przepisy nie dotyczą ciągników rolniczych.

Więcej na: https://etoll.gov.pl/lekkie/

Chciałem się już nawet zrejestrować i zacząć korzystać ale po przeczytaniu opinii o samej aplikacji i rejestracji konta, raczej poczekam na "lepsze czasy"  :curve:
https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.gov.mf.etoll&gl=PL

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GTC
Odp: e-TOLL - co to takiego i komu potrzebne
« Odpowiedź #1 dnia: 25 - Czerwca - 2021 - 14:48:50 »
Ja puki co korzystam z systemu AmberOne, działa nie tyko na A1 ale tez na A4, nie stoje na bramkach za biletem jest szybciej mniejsze korki.
Jestem zadoolony. Mam dwa auta podpiete do tego konta.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
e-TOLL - opinia
« Odpowiedź #2 dnia: 06 - Maja - 2023 - 15:10:17 »
System e-TOLL to nowoczesne rozwiązanie, oparte na technologii pozycjonowania satelitarnego, które zastąpi dotychczasowy system viaTOLL. Służyć będzie do poboru opłaty elektronicznej za przejazd po wybranych odcinkach autostrad, dróg ekspresowych i krajowych zarządzanych przez GDDKiA.
Dużo lepsze rozwiązanie od dotychczasowych bramek - choć dalej nie idealne  ;)

Chciałem się już nawet zrejestrować i zacząć korzystać ale po przeczytaniu opinii o samej aplikacji i rejestracji konta, raczej poczekam na "lepsze czasy" 
Korzystam z tej aplikacji od 2 lat i jak na razie nie zauważyłem żadnych większych problemów z działaniem - jednym słowem - POLECAM !

Nie miałem żadnych problemów z rejestracją konta/profilu na stronie e-toll, a szczególnie tych opisywanych w komentarzach a jednym z bardziej drażniących elementów, była do niedawna, konieczność wpisywania PINu po każdorazowym wyjściu z aplikacji (nawet w czasie jej działania w tle).
Następnym drażniącym elementem, niestety dalej funkcjonującym, jest: każdorazowe konfigurowanie przejazdu: wchodzimy w Konfiguruj przejazd / musimy wybrać Przejazd płatny / następnie Kontynuuj /następnie Przekroczenie wagi / i na końcu Potwierdź - czy tego nie da się ustawić na stałe a po otwarciu aplikacji dodać przypomnienie o takiej możliwości ?

Od co najmniej pół roku, w ustawieniach pojawiła się opcjonalna możliwość zabezpieczania aplikacji: kodem PIN lub biometrią i nie jest to już obowiązkowe jak wcześniej. Dodatkowo pojawił się "Tryb ciemny" i pływająca ikona - z trybu ciemnego korzystam (jak w każdej aplikacji z taką opcją) z pływającej ikony już nie.

Z funkcjonalności aplikacji jestem zadowolony i nie wyobrażam sobie płacenia za autostradę na wybranych stacjach Orlen ;)

Podziękował: src

Tagi wątku: