Witam wszystkich.
Sprowadziłem sobie Tiguana I FL z 2016r z USA i jestem na etapie przerabiania oświetlenia.
Z tylnymi już sobie poradziłem ale pozostał jeszcze Bi-Xenon z przodu.
Kupiłem używane lampy europejskie ale nie do końca mi działają.
Nie działają mi światła drogowe (raczej nie działają przesłony), nie zaświecają się dodatkowe żarówki H7 i ledy w postojowych, świecą się tylko jak jest zapłon.
Postanowiłem lepiej przyjrzeć się tematowi.
Okazuje się, że w kostkach wiązki auta dochodzi 10 przewodów a w tych lampach co kupiłem jest tylko 9-pinów a w starej lampie było 10-pinów.
Od strony samochodu wychodzą piny:
1 - cienkie przewody, to chyba sterowanie do modułu skrętu
2 - cienkie przewody, to chyba sterowanie do modułu skrętu
3 - pusty
4 - grubszy przewód - to chyba tez do modułu skrętu
5 - masa
6 - gruby plus do przetwornicy xenon
7 - masa
8 - pusty
9 - kierunkowskaz
10 - pozycja (chyba)
11 - cienkie przewody jeden z nich to żółto niebieski z lewej i biało niebieski z prawej z nadrukami - to chyba do sterowania.
12 - cienkie przewody jeden z nich to żółto niebieski z lewej i biało niebieski z prawej z nadrukami - to chyba do sterowania.
13 - wolne
14 - wolne
W tych lampach co kupiłem nie ma pinu 11.
Podejrzewam tez i prawie jestem pewien, że zostałem oszukany z tymi lampami.
Naklejki z oznaczeniami odkleiły się po kilku dniach leżenia lamp w garażu. Raczej były przeklejane.
Zdarta też jest strzałka oznaczająca kierunek. Lampy po zaświeceniu świecą w poziomie ale nie jestem pewien czy to są krótkie czy długie bo się nic nie zmienia.
Raczej ktoś mnie obuł w lampy angielskie.
Dodatkowo lampa lewa miała wklejany klosz i to dość niedbale. Była też brudna w środku.
Wczoraj wkurzyłem się i ją rozkleiłem.
Czytałem, że ksenony można z przerobić z UK zmieniając lub podcinając przesłonę ale w tych lampach przesłona jest obrotowa i raczej tam się nic nie da zrobić.
Do rzeczy; czy ktoś może mi powiedzieć ile pinów jest w lampach europejskich - jest 11 pin czy nie i czy może kwestia świateł drogowych i pozycji to tylko kodowanie.
Po drugie czy z takimi lampami da się coś zrobić. Wstawiłem załącznik ze zdjęciem przesłony - może wymienić całe soczewki z przesłonami.