Autor Wątek: ŚWIATŁA LED - do jazdy dziennej  (Przeczytany 24782 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klekot

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
ŚWIATŁA LED - do jazdy dziennej
« dnia: 15 - Marca - 2015 - 17:40:45 »
Zastanawiam sie, bo w elektryce jestem tak dobry  jak w sterowaniu samolotem.  Dlaczego ludzie stosuja skomplikowane podlaczenia ledow do jazdy dziennej zamiast pociagnac 2 metry kabla pod zapalniczke ? Pewnie to glupie ale jak widze te wykresy to juz chory jestem :) Mam jeszcze jedno pytanko czy takowe ledy wystarczaja  do jazdy po PL drogach czy musza byc wlaczone tez mijania ?

Offline Lucek

• Clubowicz
  • VW: T5
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WPI
Odp: ŚWIATŁA LED - do jazdy dziennej
« Odpowiedź #1 dnia: 15 - Marca - 2015 - 17:51:11 »
@klekot zacznę trochę od końca. Ledy do jazdy dziennej wystarczają do jazdy w PL  i nie potrzeba włączać dodatkowo świateł mijania. W innym przypadku instalacja ledów nie miała by sensu. Wbrew pozorom podłączenie takich świateł wcale nie jest skomplikowane, a instalacja pod zapalniczkę byłaby druciarstwem, a nie konkretnym układem elektrycznym od którego zależy nasze bezpieczeństwo.  Pozdr.
Marcin

Offline klekot

« Odpowiedź #2 dnia: 15 - Marca - 2015 - 18:02:50 »
Kurcze jak widzialem gdzies pare filmikow wykresow itd to zgupialem pozniej ludzie zaczeli pisac ze to zle podlaczenie wiec stwierdzilem ze zapalniczka jest najlepsza :) co do swiatel zastanawialo mnie to bo jak u siebie wlacze w kompie jazda ze swiatlami dziennymi to takie tam swietliki sie pala owiele slabsze od swiatel krotkich a ze niedlugo odwiedze PL lepiej wiedziec :)

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 15 - Marca - 2015 - 18:14:38 »
Światła do jazdy dziennej nie mają nam oświetlać drogi, tylko mają sprawić byśmy byli widoczni dla innych. Dlatego nie muszą świecić mocnym światłem. Instalacja opiera się na podłączeniu tylko trzech przewodów, i można na nich spokojnie jeździć. Oczywiście zarówno same światła, jak i ich montaż muszą spełniać określone warunki. Tutaj możesz sobie trochę poczytać na ten temat: http://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=994.msg4614#msg4614
Ty zdaję się masz już ori światła dzienne?
Marcin

Offline klekot

« Odpowiedź #4 dnia: 15 - Marca - 2015 - 18:57:38 »
ori swiatla kurcze nie wiem co to jest :)dzieki za linka :) tez mysle ze piwinno byc latwo z 3 kabelkami ale jak sie cos oglada a pozniej inni mowia ze zle to mozna zgupiec a nie majac wiedzy o elektryce lepiej uwazac :)

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 15 - Marca - 2015 - 19:05:38 »
 Podłączenie jest naprawdę bardzo proste. Tak w dużym skrócie to wpinasz się w plus po stacyjce, minus i plusowy przewód przy żarówce od świateł mijania. I to wszystko. W razie czego to pisz śmiało. Pomożemy Ci to zainstalować.
 Z tymi ori światłami to chodziło mi o to czy Twoje auto miało już zainstalowane światła dzienne oryginalnie w fabryce? Światła dzienne wcale nie muszą być ledowe. Taką rolę może np. spełniać żarówka świateł drogowych, która w nocy świeci pełną parą, a gdy służy do jazdy dziennej świeci na około 30% mocy. Popatrz jakie masz oznaczenie na lampach\kloszu. Jeśli masz literki RL, to masz homologowane lampy do jazdy dziennej i nie potrzebujesz instalować ledów. Pisałeś coś o włączaniu świateł dziennych w kompie, ale nie całkiem to zrozumiałem.
Marcin

Offline klekot

« Odpowiedź #6 dnia: 15 - Marca - 2015 - 19:11:05 »
Wchodzac w menu z kierownicy wchodze w vision & lights i tam ustawiam jazda na swiatlach dziennych w doslownym tlumaczeniu , ledy chyba bede mial jutro tyle ze tez 3 kable ale trzeci to do kierunkow a nie do plusa po stacyjce ....ale zeby znalesc tego plusa po stacyjce musz miec miernik czy sa inne sposoby ?

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 15 - Marca - 2015 - 19:24:28 »
 Po co chcesz instalować ledy skoro masz opcję świateł dziennych już oryginalnie?  Jak włączysz tą opcję "jazda na światłach dziennych" to co się dzieję? Co się świeci?
 Do kierunków :question: :question: :question: :question: Miernik lub jakiś próbnik byłby najlepszy, ale jeśli nie masz to zrób sobie taką prowizoryczną próbówkę z żarówki 12V i dwóch kabelków. Jeden dajesz na masę (czyli gdziekolwiek do jakiegoś metalowego elementu nadwozia), a drugim lecisz po przewodach czy bezpiecznikach i szukasz gdzie pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka w pozycje "zapłon".
Marcin

Offline klekot

« Odpowiedź #8 dnia: 15 - Marca - 2015 - 19:32:55 »
pala sie jakies tam zarowki nie mam ledow  jak mam zaznaczona ta opcje , ledy chyba niedawno pojawily sie w tiguanie , moj  jest po liftingu ale bez ledow

Dodano:  15 - Marca - 2015  -  19:34:27
a poco ? hmm fajnie w niektorych autach wygladaja

Dodano:  15 - Marca - 2015  -  19:37:22
tak, do kierunkow jest extra 10 ledow w listwie

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 15 - Marca - 2015 - 19:38:30 »
a poco ? hmm fajnie w niektorych autach wygladaja

A, to chyba, że o wygląd Ci chodzi. Jeśli tak, to myślę, że spokojnie dasz sobie rade z podłączeniem. To żadna filozofia. Służymy pomocą w razie problemów. Tylko zdziwiłeś mnie tym podłączeniem pod kierunki. Bez urazy, ale według mnie to jakiś absurd. :vwclubpolska:
Skąd jesteś z PL?
Marcin

Offline klekot

« Odpowiedź #10 dnia: 15 - Marca - 2015 - 19:39:06 »
hmmm moze zle kombinuje ale poco szukac tego plusa skoro moge podlaczyc je pod te swiatla tylko ktore juz tam sa ?

Dodano:  15 - Marca - 2015  -  19:39:58
pod kierunki bym nie podlaczal tego 3 kabla chce tylko biale miec ledy

Dodano:  15 - Marca - 2015  -  19:42:15
tu link do lampek chce tylko miec te 20 ledow a te 10  to nie koniecznie
http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00Q8EHGCM?psc=1&redirect=true&ref_=oh_aui_detailpage_o03_s00

Dodano:  15 - Marca - 2015  -  19:50:31
W Polsce mieszkalem w Sepolnie krajenskim

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #11 dnia: 15 - Marca - 2015 - 19:51:59 »
Aha, już teraz wszystko rozumiem.

hmmm moze zle kombinuje ale poco szukac tego plusa skoro moge podlaczyc je pod te swiatla tylko ktore juz tam sa ?

Gdybyś je tam podłączył, to świeciłyby razem ze światłami mijania, a to byłoby bez sensu. Zazwyczaj ten kabelek podłączony do lampy daje sygnał do przekaźnika, kiedy włączamy św. mijania, a ten wyłącza wtedy ledy. Włączenie świateł mijanie wyłącza ledy, a gdy je zgasimy, to ledy się zaświecą. Do tego właśnie służy to podłączenie. Najlepiej, to jak będziesz miał te światełka, to zrób fotkę dołączonego schematu i wrzuć ja na to forum. Będzie wtedy jasno wiadomo, jak trzeba podłączyć te konkretne lampy. Ja opisałem Ci standardowy schemat podłączenia.
Marcin

Offline klekot

« Odpowiedź #12 dnia: 15 - Marca - 2015 - 19:57:07 »
ok super ....czytalem ten artykul i szczeka opada jaka kochana biurokracja wciaz jest tego nie tamtego nie hehe ale z drugiej strony pamietam jak mieszkalem w PL i chlopcy TUNINgowali swe auta to sie nie dziwie ze tyle zakazow :) mam nadzieje ze jutro dotra to na probe podlacze je pod zapalniczke by zobaczyc jak swieca bo sa dosc tanie wiec moga byc lipne

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 15 - Marca - 2015 - 20:09:11 »
 Właśnie zauważyłem, że cena jest fajna jak za takie lampki. Zwróć uwagę czy mają homologację, bo bez niej to teoretycznie nie możesz ich używać w PL. Podłączenie pod zapalniczkę na stałe, to sobie odpuść. Nawet nie zauważysz, gdy wtyczka przestanie łączyć, a lampy przestaną działać. A za to można dostać mandat za brak włączonych świateł, pomijając już kwestię bezpieczeństwa. Zresztą, to wcale nie jest takie wygodne rozwiązanie, choćby np. na problem przeciągnięcia kabli do wnętrza pojazdu. Pozdrawiam i życzę powodzenia przy montażu. Pisz w razie jakichś problemów.

PS. Schemat tych lampek już znalazłem. Według mnie trochę to podejrzane. Wszystko ok, do momentu kiedy trzeba będzie włączyć światła mijania, a wtedy te ledy się nie wyłączą. W pl nie wolno jezdzić na światłach dziennych i mijania jednocześnie. Sprawdź czy mają homologację.
Marcin

Offline klekot

« Odpowiedź #14 dnia: 15 - Marca - 2015 - 20:13:17 »
pod zapalniczke tylko na probe chce wziasc by zobaczyc jak swieca , a na poczatku myslalem by zostawic oryginalne swietliki w kloszach a te jako dodatek wiec dlatego zapalniczka by nie byla dla mne problemem , co do homologacjii to tego to nawet najstarsi indianie nie wiedza i pewnie wylacze w Polsce :) bo tu raczej nikt mi nie zabroni

Dodano:  15 - Marca - 2015  -  20:16:38
Poki co dzieki za pomoc odezwe sie jak dojada , jak beda ladnie swiecic to bede pewnie potrzebowal pomocy a jak ciulowe podlacze je w bagazniku :)

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #15 dnia: 15 - Marca - 2015 - 20:17:07 »
Tu masz rację. Wątpię by te lampki były legalne w pl.

Poki co dzieki za pomoc odezwe sie jak dojada , jak beda ladnie swiecic to bede pewnie potrzebowal pomocy a jak ciulowe podlacze je w bagazniku :)
Nie ma problemu. Jak co, to pisz śmiało.
Marcin

Offline klekot

« Odpowiedź #16 dnia: 15 - Marca - 2015 - 20:21:02 »
PS. Schemat tych lampek już znalazłem. Według mnie trochę to podejrzane. Wszystko ok, do momentu kiedy trzeba będzie włączyć światła mijania, a wtedy te ledy się nie wyłączą. W pl nie wolno jezdzić na światłach dziennych i mijania jednocześnie. Sprawdź czy mają homologację.
tak myslalem ze w Pl nie wolno :) tu tak jezdza i chyba nowe audi albo Citroen ma tak fabrycznie ale moge sie mylic

Dodano:  15 - Marca - 2015  -  20:25:22
Nie chce zabrzmiec  jak polaczek na obczyznie ale biurokracja i wiele przepisow jest bez sensu , nie mozecie miec ledow a kierowca scani moze ich miec jak choinka , rozumiem ze wszystko powinno byc w zakresie rozsadku :)

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #17 dnia: 15 - Marca - 2015 - 20:39:18 »
 Faktycznie niektóre nowe autka mają 2 w 1 tj. kierunki i ledy białe, ale te ledy służą tam chyba za pozycję, a nie za św. dzienne. Nie wiem na pewno.  Nie zainteresowałem się tym tematem jak dotąd.
 Co do tych przepisów, to masz rację. Według prawa małe ledy w osobówce bardziej oślepiają niż dziesiątki lampek w oblepionej do okoła żarówkami ciężarówce.  A pojechać za taką w nocy przez kilka minut, to oczopląsu można dostać. Zgadzam się z Tobą, że wszystko powinno być w granicach rozsądku.
Marcin

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #18 dnia: 15 - Marca - 2015 - 20:40:40 »
Są przepisy które powinno się respektować. Jak chcesz choinkę to zrób ale na własne ryzyko. Przepisy dość jasno określają co można w sprawie oświetlenia a co nie. Jak chcesz mieć dobrze zrobione to pod wzbudzenie alternatora (taki cienki niebieski kabelek) + i - na + z postojówek. Jak tak zrobisz to lampy zaświecą po odpaleniu silnika  a zgasną albo jak zgasisz silnik albo jak włączysz postojówki. To moim zdaniem  najlepszy sposób  na normalne  dzienne.
Co do ciężarówek to moim zdaniem super wyglądają oświetlone, są lepiej widoczne i wyróżniają się na drodze.

Offline klekot

« Odpowiedź #19 dnia: 15 - Marca - 2015 - 20:44:24 »
Są przepisy które powinno się respektować
oczywiscie ze tak w koncu czasem sa one dla naszego bezpieczenstwa , raczej na mysli mam te bzdury w przepisach czego to nie wolno itd co nie ma wplywu na bezpieczenstwo etc.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #20 dnia: 15 - Marca - 2015 - 21:10:32 »
Co do takowych ledów oryginalnie inaczej montowanych jestem bardzo przeciwny, chyba, że nie będą to ledy z tesco albo te po 10zł.
One nic nie dają a tylko irytują innych uczestników dróg gdyż tak naprawdę wcale ich nie widać :D

Offline klekot

« Odpowiedź #21 dnia: 15 - Marca - 2015 - 21:16:17 »
ledy z tesco
Nie wiem jakie macie ledy w tesco. Te co maja do mnie dotrzeć maja dobre opinie, ale tak jak pisałem, podłącze na szybko pod zapalniczkę i zobaczę jak świecą. Póki co, nawet jak będą świecić jak ta lala, może mi się nie spodoba jak przyłożę do zderzaka i pójdą do podświetlenia bagażnika. Tam zawsze ciemno w każdym aucie :)

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #22 dnia: 15 - Marca - 2015 - 21:51:46 »
Jak chcesz mieć dobrze zrobione to pod wzbudzenie alternatora (taki cienki niebieski kabelek) + i - na + z postojówek. Jak tak zrobisz to lampy zaświecą po odpaleniu silnika  a zgasną albo jak zgasisz silnik albo jak włączysz postojówki. To moim zdaniem  najlepszy sposób  na normalne  dzienne.
Sprytne. Dobry pomysł na zainstalowanie ledów bez przekaźnika. :thumbup:
Marcin

Offline klekot

« Odpowiedź #23 dnia: 15 - Marca - 2015 - 21:53:46 »
jak zdecyduje sie na montaz to poprosze lopatologicznie bo jak pisalem elektryka samochodowa to nie moja specjalnosc , aczkolwiek lubie kabelki ale w domu te glosnikowe :)

Dodano:  16 - Marca - 2015  -  16:57:56
Witam , dotarly i moge powiedziec ze swieca mocno ale dziwia mnie te kabelki takie metalowe a nie miedziane , nie sadze by mialy jakikolwiek atest wiec pojda do bagaznika duzo kampinguje wiec beda jak znalazl ,,,,,,,ale na przyszlosc dobrze wiedziec czy dobrze kumam minus z lampek do akumulatora albo do masy auta a plus znalesc w skrzynce z bezpiecznikami ? jak sie tam wpiac tym kabelkiem ?bez bezpiecznika ?  chyba ze  cos zle rozumie ....i jeszcze jedno nie powinno sie mieszac tych metalowych kabli z miedzianymi to wiem ale jakie powinny byc te kable 5 ohm czy moze 8 Ohm ?

Dodano:  16 - Marca - 2015  -  17:26:48
aha i jeszcze wroce do tematu oznaczenia lampy powinien miec RL na kloszu a nie ma takowego pomimo ze ma funkcje swiatej dziennych , zalaczyl bym fote ale nie widze takiej opcjii tu , coz nowy na forum

Dodano:  16 - Marca - 2015  -  17:29:16
http://www.photobox.co.uk/my/photo?album_id=3283749418&photo_id=8571305691#8571305691

Dodano:  16 - Marca - 2015  -  17:53:44
sorki za pomylke kabelki sa miedziane przewidzialo mi sie tak polutowane po chinsku ze wygladaly jak te zwykle druciaki :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #24 dnia: 11 - Czerwca - 2015 - 21:47:27 »
Witam.
Zdecydowałem się na ponowny zakup świateł LED do jazdy dziennej, do mojego Sharana. Potrzebowałbym wymienić te co mam na nowe okrągłe o średnicy 70 mm. W starych LED-ach jedna z lamp zaczęła jakiś czas temu mrugać i zostały odłączone, zresztą bez wielkiego żalu. Jako że zostałem skrytykowany za chęć podłączenia długich jako dzienne i nikt nie podsunął mi żadnej mądrzejszej alternatywy, podjąłem suwerenną decyzję o reaktywacji nie działających świateł do jazdy dziennej.

Szukam na aledrogo i widzę dość duży wybór, lecz te najtańsze mnie nie interesują. Potrzebuję firmowych i dobrych a nie jakiegoś taniego badziewia.
Może pomożecie mi wybrać coś sensownego do mojego Sharana ::)
Szukam dokładnie takich samych z wyglądu jak te co mam teraz zainstalowane (średnica 70 mm)

Tagi wątku: