Autor Wątek: DQ500 - przeprogramowanie  (Przeczytany 2227 razy)

Offline Tomaszek123

• :: StartLine
  • VW: Passat B8
  • Silnik: 2.0 BiTDi
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: RZ
DQ500 - przeprogramowanie
« dnia: 29 - Maja - 2021 - 13:46:54 »
Witam.
Czy ktoś robił już przeprogramowanie skrzyni DSG DQ500, tak aby nie trzymała cały czas niskich obrotów?
Podzieli ktoś się wrażeniami, filmikami z pracy skrzyni po przeprogramowaniu?
Udało się przeprogramować skrzynie dla dla aktywnego tempomatu (pytam bo widziałem, że niektórzy mieli z tym problemy)?

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: DQ500 - przeprogramowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 30 - Maja - 2021 - 11:09:20 »
A w czym ci to przeszkadza?
Po to trzyma niskie obroty aby była ekonomia, sprzęgieł i korb i tak nie zabijesz bo przy depnięciu jest ekspresowy kickdown.
Też miałem DQ500 w Tigu 2.0 TDI 210 KM

Offline Tomaszek123

« Odpowiedź #2 dnia: 30 - Maja - 2021 - 13:08:31 »
Choćby to, że jazda w przedziale 1000 - 1200 obr./min. wcale nie jest najzdrowsza dla silnika, a co najważniejsze komfort użytkowania samochodu przez drgania, dźwięk męczącego się silnika maleje.
Mogąc jeździć w przedziale 1400 - 1800 obr./min. kosztem 0.1 l/100km jest dużo lepszym rozwiązaniem.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 30 - Maja - 2021 - 19:19:15 »
DQ500 nie jedzie nigdy na 1000 RPM chyba że na D1 lub podczas hamowania silnikiem, minimum to 1200-1250 RPM i nie ma w tym nic niezdrowego dla silnika jadąc bez obciążenia a tak jak napisałem w chwili depnięcia zaraz zredukuje na niższy bieg. Żadnych wibracji nie miałem nie mniej życzę powodzenia w poszukiwaniu kogoś, kto ci to zmieni. Poza tym możesz przecież jeździć w trybie Sport a tam masz wyższe obroty

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #4 dnia: 01 - Czerwca - 2021 - 13:24:17 »
Praca DQ500 w Tigu jest wysoce *nieprzewidywalna*. To jest największy problem - czasem rewelacja nawet na "E", innym razem człowiek wciska na "S" i czeka...
Jedynie łopatki są niezawodne, ale tu jest kiepska informacja zwrotna - najlepiej byłoby zerknąć jaki bieg i jakie obroty. Inaczej można przedobrzyć. Szkoda też, że nie zmienia się kolor w zależności od trybu by to było lepiej widoczne.
Potrafi zejść nawet do około 1200 po jakimś czasie spokojnej jazdy na S itp., a tu może właśnie chodzić o gotowość na wyprzedzanie itp.
Wcześniej sobie czegoś takiego nie przypominam. Mam wrażenie, że po około 10k km (docieranie?) auto zaczęło częściej wybierać niskie obroty.
Myślę, że przydałaby się właśnie co najmniej możliwość ustawienia minimalnych RPM dla każdego trybu - to już by wiele dało.
Szkoda, że OBD11 nie daje takich możliwości - nie rozumiem do końca dlaczego... bo to domyślam się jest jakiś 1 parametr, ewentualnie 1 parametr x liczba biegów x trybów, ale tak czy inaczej nie powinno to wymagać wysokiej opłaty za wielki "tuning".
Domyślam się, że DQ500 to ogólna konstrukcja, ale pewnie jest wiele wariantów (nawet pomijając przełożenia do różnych silników), co najmniej oprogramowania...

Podziękował: Lucien

Offline Lucien

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II FL
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: SR
« Odpowiedź #5 dnia: 04 - Czerwca - 2021 - 21:09:18 »
Muszę powiedzieć że to, o czym piszą @Tomaszek123 i @Frodo jest moją obawą przed odbiorem nowego auta z DSG.
Czekam na odbiór Tiga 2.0 TSI 190 KM i jednocześnie mojego pierwszego auta z automatem. Coś tam pojeździłem na testach ale to za mało.
Liczę na to że dzięki łopatkom jakoś się z tą skrzynią dogadam.
Jak nie, może PedalBox (DTE Systems) jest rozwiązaniem? Dla mnie rozwiązanie mało eleganckie, ale cóż...  :confused:

Offline Tomaszek123

« Odpowiedź #6 dnia: 05 - Czerwca - 2021 - 19:28:27 »
@Lucien
Ogólnie teraz nowe auta ze skrzynią DSG są ustawione tak, że jadąc powiedzmy na piątym biegu przy 1300 obr./min., jeżeli lekko dodajesz gazu od razu wrzuca 6 bieg do 1100 obr./min. i o ile w Dieslu koło dwumasowe jest sprawne - nie masz najgorszych odczuć, choć to denerwuje.
Kolejną wadą jest to, że każde dodanie gazu to jest brak reakcji na gaz poprzez oczekiwanie na redukcje o 2 - 3 biegi.

Zostaje jazda w trybie manualnym do końca gwarancji...

Podziękował: Lucien

Tagi wątku: