Autor Wątek: SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - zmiana na skrzynię z diesla  (Przeczytany 16670 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nieznanyy86

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Kod: ALZ
  • Moc: 102 KM
  • Napęd: FWD
SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - zmiana na skrzynię z diesla
« dnia: 12 - Marca - 2015 - 14:25:53 »
Witam.
Czy próbował ktoś wymienić skrzynię w 1.6 ALZ na skrzynię z diesla, z dłuższym przełożeniem?
W mojej skrzyni siada synchronizator 2 biegu i myślę o wymianie skrzyni.

Offline przemko

• clubmen
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.6i
  • Kod: AEK
  • Moc: 101 KM
  • Rej: ONY
Odp: SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - zmiana na skrzynię z diesla
« Odpowiedź #1 dnia: 13 - Marca - 2015 - 17:29:18 »
Ale czy z diesla podpasujesz do benzyny ?

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #2 dnia: 13 - Marca - 2015 - 18:25:40 »
Chyba najmądrzej będzie  poszukać dokładnie takiej samej skrzyni bo będziesz miał najmniej problemów. Diesle mają mniejszy zakres obrotów i skrzynie biegów mają inne  przełożenia i/lub inne przełożenie przekładni głównej.
Lepiej poszukaj skrzyni od benzyny najlepiej jakby od takiego samego lub podobnego mocą i momentem obrotowym  silnika.

Offline nieznanyy86

« Odpowiedź #3 dnia: 14 - Marca - 2015 - 13:12:18 »
wlasnie chodzi mi o to by zmniejszyc spalanie, jak wiadomo passat 1.6 daje sobie rade ale troche duzo pali, a przy ok 100km/h ma ok3000obr/min, wiec myslalem o zmianie przelozenia, czyli skrzyni na inny model, ale chyba jeszcze nikt tego nie testowal

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #4 dnia: 14 - Marca - 2015 - 13:24:20 »
do 1.8 to jeszcze by podeszla skryznia od diesla ale do 1.6 niestety nie da rady. Za duzy dzwon a silnik za maly.
Generalnei temat dobry do silikow 1.8T gdzie ktos chce sobie po podrasowaniu autak zwiekszyc przleozenie.  Skrzynia dieslowska moze miec przeloeznia duzo, duzo wieksze i np na 5 biegu ( mowa raczje o skryzni 5 biegowej) przy obrotach 2000 moze juz byc 100 km/h. Sa jeszcze dluzsze skrzynie ale zeby cos napedziec takim przelozeniem trzeba miec moc i to jeszcze w niskim zakresie obrotowym.  kolega z pracy mial po tesciu takeigo paska B5 1.6 to masakra byla tyle ze on mial tego 8 zaworowego jak dobrze pamietam. Temat skrzyni sobie odpuść bo skrzynia tania raczej nie jest a pewnei dojda jeszcze inne graty jesli zaczniesz kombinowac z inną.

Offline nieznanyy86

« Odpowiedź #5 dnia: 18 - Marca - 2015 - 12:10:31 »
Dziekuje za odpowiedzi, naprawie swoja i jeszcze troche pojezdze, a zeby zmiejszyc spalanie to kiedys na diesla w kombi zamienie :))

Offline MichuMP5

• :: StartLine
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6
  • Kod: APR
  • Rej: CG
« Odpowiedź #6 dnia: 30 - Kwietnia - 2017 - 21:14:30 »
Witam,
Posiadam Passata B5 2.8 V6 [APR], 4Motion z 1999 roku i skrzyni biegów EFC).
Wczoraj padła mi skrzynia biegów (brak drugiego biegu).

Znalazłem Passata B5 FL z 2004r z silnikiem 2.5 TDI 180 KM (kod silnika BDH, brak kodu skrzyni) i tym samym napędem 4Motion, ale z uszkodzonym silnikiem i zdekompletowanym środkiem.

Moje pytanie brzmi w czym będzie problem przy swapie jeżeli mam kompletny układ napędowy z tdi-ka (dyefr, skrzynia sprzęgło, półosie tył i przód,wał), jeżeli tak to w jakim punkcie przekładki ?

Może jest ktoś kto już robił coś takiego

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #7 dnia: 30 - Kwietnia - 2017 - 21:35:29 »
Skrzynia od silnika benzynowego będzie miała inne przełożenie główne i inaczej zestopniowane biegi - moim zdaniem lepiej poszukaj skrzyni takiej jak masz lub daj swoją do naprawy.
Ten zespół napędowy występował dość powszechnie w audi A4 i A6 - poszukaj raczej czegoś takiego.
W Twoim passacie 4Motion to tylko nazwa handlowa - faktycznie siedzi tam quattro z torsenem jak w audi.

Offline MichuMP5

• :: StartLine
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6
  • Kod: APR
  • Rej: CG
« Odpowiedź #8 dnia: 30 - Kwietnia - 2017 - 21:45:48 »
Kolega nie zrozumiał pytania. Inne przełożenia nie robią żadnego problemu. O to mi własnie chodzi. Chce wydłużyć biegi. Ze względu na różnice przełożeń chce zakupić kompletny układ napędowy. Chodzi mi o połączenie skrzynia-blok i problemy jakie mogą wyniknąć przy montażu sprzęgła.
A co do 4Motion, Quattro czy Syncro to studiowałem już dokładnie rodzaje napędów sposobów przeniesienia momentu obrotowego więc wiem jak to wygląda torsen czy haldex

Tagi wątku: