Autor Wątek: 2.0 TDI - pompa paliwa - syczenie, głośna praca i wysokie obroty.  (Przeczytany 1140 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzysiek97

• :: TrendLine
  • VW: CC
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: SZO
Cześć.
Auto to CC 2.0 TDI CR z 2014 roku.
Jakiś czas temu, z tyłu od strony pasażera, usłyszałem w moim CC dziwne syczenie od podwozia, coś ala uciekające powietrze z opony. Dźwignąłem samochód i syczenie dochodzi z baku.
Wyciągnąłem pompę paliwa w celu sprawdzenia czy nic się nie przytkało, jednak wszystko wygląda dobrze. Podłączyłem ją na krótko, pompka chodzi, pompuje, jednak według mnie chodzi dosyć głośno.

Zastanawia mnie jednak coś innego. Wydaje mi się, że tego syczenia wcześniej nie było, aczkolwiek mogłem je dostrzec dopiero teraz. Podejrzewam, że głośna praca pompki jest spowodowana bezustanną pracą na pełnych obrotach. Porównałem pracę pompki w Tiguanie i Passacie 2.0 tdi i pompka po odpaleniu samochodu chodzi kilka sekund na pełnych obrotach, po czym zwalnia i jest ledwo słyszalna. U mnie, pompka cały czas pracuje na maksymalnych obrotach, co według mnie powoduje ten dźwięk, zewnątrz słyszalny od baku jak opisywane syczenie.

W piątek będę miał na podmianę inną pompkę, jednak kwestia samej pracy na wysokich obrotach nie wydaje mi się problemem samej pompy, a raczej jej sterowania.
Czy może w tym modelu, wysokie obroty pompki są normalne ?
Na forum już kiedyś był poruszony podobny temat, jednak nie znalazłem rozwiązania.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Tagi wątku: