Autor Wątek: GŁOŚNIKI - wymiana fabrycznych głośników - Sharan I  (Przeczytany 8925 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lucek

• Clubowicz
  • VW: T5
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: WPI
GŁOŚNIKI - wymiana fabrycznych głośników - Sharan I
« dnia: 10 - Marca - 2015 - 15:13:48 »
Chciałbym wrzucić jakiś poczciwy zestaw odseparowany na przód. Ma grać ładnie i czysto, niekoniecznie bardzo głośno. W Shariku siedzi Pioneer DEH-X5700BT. Mogę dokupić jakiś niewielki wzmacniacz.
Co myślicie o U-Dimension'ach? Mają dość dobre opinie. Czy lepiej coś innego?
PS. Tylko nie piszcie o skrzynkach, tubach itd. To odpada. Bagażnik jest mi potrzebny taki jaki jest.

Pozdr :thumbup:
Marcin

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: GŁOŚNIKI - wymiana fabrycznych głośników - Sharan I
« Odpowiedź #1 dnia: 10 - Marca - 2015 - 16:08:37 »
Z czytanych postów i doświadczeń innych wiem, że najlepsze głośniki to te oryginalne w aucie. Przynajmniej w SGA tak chyba jest, bo wszyscy co wymieniali oryginalne głośniki na zestawy za 300-400 zł na komplet drzwi, twierdzili że po wymianie nie słychać większej różnicy.

Zanim bym się zdecydował na zakup "lepszych" głośników, postarałabym się odwiedzić dobrą i pewną firmę audiofilską z dużym doświadczeniem w nagłaśnianiu aut i posłuchał co mają do powiedzenia na temat Sharana.
W wielu przypadkach (to wiem z własnego doświadczenia) wystarczy zmienić radio (ty chyba masz już dobrego Pioneera) na lepsze, profesjonalnie wygłuszyć drzwi auta i zmienić kable głośnikowe (można też kable doprowadzające prąd do radia) na grubsze, bo te oryginalnie założone są zazwyczaj wielkością przekroju dobrane na styk i wystarczają tylko dla kwadratowego ucha (to tak w przenośni). Można dołożyć do tego jakiś wzmacniacz na przednie głośniki i powinno zagrać o niebo lepiej od standardowego oryginału. 

Sam też będę kombinował z lepszym nagłośnieniem, mnie wystarczy że dołożę wzmacniacz do oryginalnych głośników. Mam zamiar podłączyć go do drugiego akumulatora który u mnie jest nowy pod siedzeniem pasażera. Potem wrzucę ten wzmacniacz który dostałem w prezencie z kablami.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #2 dnia: 10 - Marca - 2015 - 16:47:38 »
Ja może mam "kwadratowe" ucho i nie jestem audiofilem ale uważam że oryginalne MFD i MCD w zestawie ze zdrowymi oryginalnymi głośnikami grają naprawdę ładnie i czysto.
Można oczywiście instalować dodatkowe wzmacniacze, wymieniać głośniki i okablowanie albo wygłuszać drzwi ale wg mnie nie ma to w większości przypadków uzasadnienia ekonomicznego.
VW jak wyprodukował samochód to dołożył wszelkich starań żeby system audio był odpowiedni. Nie może tu być mowy o jakichś za cienkich kablach czy słabych głośnikach. Wszystkie elementy zostały zaprojektowane do samochodu przez renomowanych producentów (głośniki Nokia, radia Blaupunkt, Telefunken) moc może nie poraża bo fabryczne radia mają od 4 do 20 W ale mocy ciągłej.
Kiedyś na elektrodzie toczyła się dyskusja odnośnie tego jakiej mocy wzmacniacz da się zmieścić w obudowie 1 DIN i wyszło że coś ok. 35W ale do tego jeszcze pozostałe części zmieścić gdzieś trzeba. Większość radioodtwarzaczy jak ma napisane 4x60W to rzeczywistej mocy muzycznej ma max 20W
Kiedyś znajomy co buduje profesjonalne systemy audio powiedział: jak nie słyszysz różnicy między utworem w formacie mp3 i audio to nie docenisz różnicy pomiędzy sprzętem ze średniej półki a tym z najwyższej. A skoro nie słychać różnicy to po co przepłacać  :evilmrgrin:

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 10 - Marca - 2015 - 17:04:52 »
O tych ori głośnikach też czytałem już sporo dobrego. U mnie źle nie grają, ale nie zadowalają mnie w pełni. Tak czy tak, to zaczne od wygłuszenia drzwi, bo u mnie jest do bani. Przy wyższych prędkościach słysze tylko wiatr hulający między blachami. Potem zobacze. Jak będzie ok, to tak zostanie, a jeśli nie, to będe szukał dalej. Ewentualnie poszukam czegoś droższego niż 300- 400zł. Wolałbym wiedzieć wcześniej jak takie operacje kończyły się u innych, by nie rozbierać wszystkiego dwa razy.
Marcin

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 10 - Marca - 2015 - 20:47:58 »
Zacznij od dobrego wygłuszenia drzwi i tapicerki na nich, potem lepsze kable do głośników i radia. Odsłuch na gotowo i wtedy decyzja o tym co dalej. Możesz podjechać do kogoś kto ma lepsze głośniki i spróbować je założyć do siebie na próbę. Bez wygłuszania i zmiany okablowania nie zakładałbym innych głośników. 

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 10 - Marca - 2015 - 21:14:52 »
Moc wzmacniacza nie ma nic do rzeczy. Raczej jakość, to tak. Tak jak w sprzęcie domowym, są wzmacniacze za dość duże pieniążki z mocami znacznymi bo pod 1 kilowata na kanał, a są tez i takie co mają po 18 wat czy 40 wat na kanał. Moc jest potrzebna do nagłośnienia dużego pomieszczenia, a nie do uzyskania dobrej jakość dźwięku.  Tak samo z głośnikami. Te co kosztują 300 zł za parę nie znaczy, że muszą być dobre. Mam głośniki właśnie z przeznaczeniem do auta już jakiś czas, ale jakoś odwleka mi się to cały czas, bo głębokość montażową jest większa i musiałbym przerobić trochę tapicerkę drzwi. Głośniki firmy Wharfedale, czyli dość dobra angielska robota z plecionki kewlarowej. Z tego już sprawdzałem dźwięk np. trąbki czy skrzypiec, jest fenomenalny. Jednakże tak jak koledzy już zauważyli wygłoszenie to druga strona medalu. Tez bardzo ważna sprawa.

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 11 - Marca - 2015 - 00:18:11 »
 Od wygłuszenia to zacznę na 100% , wiem, że bez tego, to szkoda czasu i pieniędzy na zajmowanie się muzyką w Sharanie. Szukam tylko odpowiednich mat. Jak ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii to proszę o pomoc TUTAJ   
 :)) :))   Coście się tak uczepili tych 300 zł? Hi hi. :)) :))  Śmiało możecie proponować coś droższego (tylko bez przesady), ale dobrego.
Marcin

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 11 - Marca - 2015 - 07:27:45 »
W sumie to fakt, z tą ceną to można powiedzieć bywa różnie. I za 300-350 można coś tam kupić w miarę sensownego, np. z power bassa, ale można też kupić jakieś dziwadło w tej cenie, np. z Pioneera czy JBL i będzie to kicha. To był taki przykład, że zestaw za 300 czy 400 zł nie musi się okazać lepszy, od tego co siedzi w serii. Czasy tandetnych głośniczków w autach rodem ze starego jamnika się już skończyły na autach z epoki golfów 3, astr F itp. Też bylem w szoku jak się okazało, że głośniki za około 300 zł. po założeniu w golfie 4  grały jak sieczkarnia.

Offline grzesiekm

• :: ComfortLine
  • Marka: Ford
  • Model: Galaxy
  • Silnik: 2.0 TDCi
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WOR
« Odpowiedź #8 dnia: 11 - Marca - 2015 - 19:41:09 »
Ja byłem miło zaskoczony jak wywaliłem chińczyka a wstawiłem MCD różnica nie do opisania

Tagi wątku: