Autor Wątek: 2.0 TDI - problem z odpalaniem na ciepłym silniku  (Przeczytany 4363 razy)

Offline RadekS89

• :: StartLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: WA
2.0 TDI - problem z odpalaniem na ciepłym silniku
« dnia: 16 - Marca - 2021 - 10:08:13 »
Cześć,
Zakładam ten wątek ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Mianowicie mam problem z odpalaniem Passata na gorącym silniku. Sytuacja zdarza się sporadycznie (losowo) i tylko na ciepłym silniku. Silnik odpala na 1 sekundę  i od razu gaśnie, zaczyna migać kontrolka od świec żarowych. Silnik odpala jak ostygnie lub losowo po kilku próbach odpalenia na ciepłym. Nie ma spadków mocy, obroty nie falują, spalanie na normalnym poziomie. Dodam jeszcze, ze w zimę jak były mrozy nie było problemów z odpalaniem nawet na ciepłym silniku. Problem powrócił jak temperatura powietrza skoczyła powyżej zera.

Po podłączeniu do komputera wyrzuca błąd związany z czujnikiem wału. Proszę o jakieś rady ponieważ nie jestem w 100% przekonany, że jest to ten czujnik.

Offline Deadpool

• VW: Passat B7
  • Rej: GD
Odp: 2.0 TDI-CR - problem z odpalaniem na ciepłym silniku
« Odpowiedź #1 dnia: 31 - Marca - 2021 - 00:24:45 »
Cześć,
Nie twierdzę że u Ciebie walnięty jest na 100% czujnik wału,  jednak obiło mi się o uszy, że czujnik wału powodował podobne objawy-prawdopodobnie wyższa temperatura powoduje jego rozmagnesowanie, co zaburza pracę silnika(odczyt położenia tłoków i moment wtrysku paliwa)

Dodano:  31 - Marca - 2021  -  12:50:24
Cześć,
Nie twierdzę że u Ciebie walnięty jest na 100% czujnik wału,  jednak obiło mi się o uszy, że czujnik wału powodował podobne objawy-prawdopodobnie wyższa temperatura powoduje jego rozmagnesowanie, co zaburza pracę silnika(odczyt położenia tłoków i moment wtrysku paliwa)

Offline Fila

• VW: Passat B6
  • Kod: CBDC
  • Moc: 110 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WPY
« Odpowiedź #2 dnia: 05 - Maja - 2023 - 18:10:05 »
Cześć RadekS89, czy rozwiązałem problem przedstawiony na forum? W swoim passacie mam podobny do Twojego problem.
Pozdrawiam

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #3 dnia: 06 - Maja - 2023 - 11:59:20 »
Może być winny czujnik położenia wałka rozrządu bądź wału korbowego. Doprowadzenie paliwa , pompa , kable od świec żarowych, same świece.....
Trzeba by zacząć Może od skanu jakimś programem diagnostycznym.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline jaro71

• :: TrendLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: Czca
  • Moc: 125 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: FZ
« Odpowiedź #4 dnia: 14 - Czerwca - 2023 - 15:34:09 »
Jeżeli występują takie problemy to prawdopodobnie do wymiany jest czujnik położenia wałka rozrządu

Tagi wątku: